Epoka e unipolaritetit ka kaluar dhe askush nuk mund të thotë, siç është thënë nga presidenti amerikan Harry Truman një herë, se është koha që Amerika të marrë drejtimin mbi të gjithë botën.

Nuk është e qartë nëse Amerika apo Rusia do të jenë shtyllat e pushtetit në shekullin e 21-të, por ajo që është më se e sigurt është se është shekulli i 21-të është epoka e Kinës, transmeton lajmi.net.

Bota është në prag të multipolariteti të ri, ka thënë profesor i marrëdhënieve ndërkombëtare në Universitetin Amerikan, “South Carolina” Charles Kegling.

Ai thotë se bota nuk është në pragun e një bote shumëpolare, por ajo tashmë është shumëpolare, andaj është në ngritje të pushtetit kinez, Shtetet e Bashkuara janë në rënie relative, ndërsa Rusia është një forcë që meriton respekt, thotë Kegling.
Bota po përballet me probleme të ngjashme me të cilat Europa është përballur pesëqind vjet më parë, thotë ai, të cilat sjellin me vete shumë rreziqe.

Për shembull, njëri prej tyre është që shtetet e vogla grupohen në aleanca rreth disa prej fuqive të mëdha dhe kështu formojnë aleanca.

Për të shmangur përvojat e dhimbshme nga e kaluara, fuqitë e mëdha duhet të punojnë së bashku dhe të kenë një stimul të rëndësishëm për bashkëpunimin, thotë Kegli.

 

SHPËRNDAJE