Një zyrtar nga KE në Stasrsburg, duke bërë fjalë mbi raportit  ku flet rreth troturave në burgjet serbe, ka pohuar agjencisë informative kombëtare “Presheva Jonë” se  në mesin e ketyre vitkimave janë  sidomos shqiptarët nga Lugina  e Preshevës të cilët keqtrajrohetn dhe trorturohen dhe shpesh fyhen në baza nacionale  apo fetare nga policia apo personeli ku gjenden të burgosurit.

Strasburg, 14 qershor
Komiteti i Këshillit të Evropës për Parandalimin e Torturës dhe Trajtimit Çnjerëzor si ndëshkimit (KKE) me seli në Strasburg përmes një raporti ka shqetësimet e saj për situatën në burgjet serbe. KKE ka rekomanduar autoriteteve serbe se kjo dhunë policore dhe  gjitha format e abuzimit janë të papranueshme dhe do të jetë subjekt për ndjekje ndaj Beogradit me sanksioneve të rënda, thuet në raportine KE, të cilin e ka siguuar agjencia informative kombëtare “Presheva Jonë”.
Në këtë raport të Këshiollit Evropian (KE) sot publikoi një raport mbi vizitën në Serbi është kritkuar ashpër Serbia për shkak gjendjes katsrofale në brugjet serbe , kur shumë të burgosur janë viktimë e turtuarve dhe keqrajtimeve nga policia serbe. Një zyrtar nga KE në Stasrsburg, duke bërë fjalë mbi raportit  ku flet rreth troturave në burgjet serbe, ka pohuar agjencisë informative kombëtare “Presheva Jonë” se  në mesin e ketyre vitkimave janë  sidomos shqiptarët nga Lugina  e Preshevës të cilët keqtrajrohetn dhe trorturohen dhe shpesh fyhen në baza nacionale  apo fetare nga policia apo personeli ku gjenden të burgosurit.Gjatë vizitës së fundit në burgjet serbe, vëzhguesit nërkombëtar kanë vërjtur shumë parregulsi në burgjet serbe nga  mungesa e perspnelit adekuat deri tek dhuna dhe keqtarjtimet me të burgusrit duke torturuar ata nëmënyrë dhe çnjerëzore. Raporti i KKE-së gjitghashtu është mjaft  kritik i regjimit për të burgosurit të cilët janë mbyllur në qelitë e tyre për 23 orë në ditë dhe për disa muaj.
Vëzhguesit ndërkombëtar, pjesë e delgacionit të Këshillit të Evropës ka marrë informacion se ka pasur raste të abuzimit në disa burgjet të Serbisë, sikur në atë  të Qarkut në Beogradi dhe Zabel të Pozharevcit. Keqtrajtime të tilla ka pasur edhe në burgjet e Vranjës e Nishit.  Prandaj, KKE ka rekomanduar autoriteteve serbe se kjo dhunë policore dhe  gjitha format e abuzimit janë të papranueshme dhe do të jetë subjekt për ndjekje ndaj Beogradit me sanksioneve të rënda.
SHPËRNDAJE