lek11222Bernë, 9 tetor  – “Gjaku blu” shkoi për t’u martuar në Tiranë (“Les «sang bleu» reviennent se marier à Tirana“) eshte ky titulli i gazetave zvcerane (AFP, 20miniutes) qe sot kane shkruar per mertesen e princit shiptar Leka dhe Elia Zaharia . “I vetmi pasardhës i Zogut I-rë eshte martuar të shtunën me një aktore. Kjo eshte gruaja e parë e një anëtari të familjes mbretërore shqiptare qe festohet në Tiranë që nga viti 1938.” ka shkruar gazeta, transmeton agjencia e lajemeve “Presheva jonë”

 

Më shumë se njëzet përfaqësues të familjeve mbretërore mori pjesë në ceremoninë mes Princit Leka dhe Elia Zaharia, duke përfshirë Mbretëresha Sofia e Spanjës, ish Perandoreshës Farah të Iranit, Princi Michel të Jugosllavisë apo Princesha Margarita e Rumanisë.

Pas shpall mbret në vitin 1928, Zogu kishte ikur nga vendi i tij në kohën e pushtimit të vendit të tyre nga trupat e Italisë fashiste në vitin 1939, një vit pas martesës së tij në hungarez Princesha Geraldinë e Shqipërisë.

Kjo markë të re Familja mbretërore nuk kishte vënë këmbë në vend deri në rënien e komunizmit në vitin 1990, pesë vjet pas vdekjes së diktatorit Enver Hoxha. Gjatë kësaj epoke përmbyllëse të vendit me botën e jashtme, pasardhësit e Zogut ishin konsideruar si tradhtarë nga regjimi.

Elia Zaharia, 33, është një aktore e famshme në Shqipëri. Ajo ka lindur në një familje artistike dhe studioi teatër në Paris. Princi Leka, 34 vjeç, u diplomua nga akademia ushtarake britanike Sandhurst dhe ka mbajtur pozicione këshillimore për Ministrinë e Punëve të Jashtme të Shqipërisë.

Princi Leka rregullisht punëson për të mbrojtur “kontributin e fortë” e familjes së tij në “çështjen e Shqipërisë dhe Kosovës,” vendin e vogël fqinj populluar kryesisht nga shqiptarët.

Familja mbretërore shqiptare nuk ka status dhe pala monarkiste nuk ka peshë në jetën politike të vendit. Një pasardhës i Zog I, Leka është i 17 në mënyrë të protokollit të vendit.

SHPËRNDAJE