Ministri i Jashtëm Ivica Daçiç tha sot se kërkesa e paralajmëruar e Prishtinës për anëtarësim në Këshillin e Evropës duhet të refuzohet si e pabazuar. Ministri i Jashtëm Ivica Daçiç tha sot per  Tanjug se “kërkesat e njoftoi Prishtinë për anëtarësim në Këshillin e Evropës duhet të refuzohet si e pabazë, sepse Kosova nuk i plotëson kushtet për postin e statusit anëtarësimi nuk ka shtet..” transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

“Serbia do të dinë shumë se si të vlerësojë një marrëdhënie të tillë në disa vende,” i tha Daçiç Tanjug

Ai theksoi se kërkesa e Kosovës është në kundërshtim me parimet themelore ligjore për anëtarësimin në organizatat ndërkombëtare dhe Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së.

një kërkesë e tillë, shton ai, do të ishte në kundërshtim me Statutin e Këshillit të Evropës dhe Organizatës politikave status-neutral ndaj Kosovës dhe Metohisë, si dhe me mendimin e Shërbimit Ligjor në vitin 2008.

“Kosova nuk i përmbush parimet bazë dhe standardet e SE për mbrojtjen e të drejtave të njeriut, demokracisë dhe sundimit të ligjit, prandaj nuk ka bazë për të marrë parasysh kërkesën për pranim,” tha Daçiç.

Ai tregoi se kërkesa për anëtarësim është në kundërshtim me parimin e nenit 1 të Statutit të Këshillit të Evropës, sepse ajo dëmton unitetin e organizatës, 13 për qind e shteteve anëtare nuk e kanë njohur shpallur në mënyrë të njëanshme pavarësinë e Kosovës.

“Kjo do të rrezikohej dhe dialogu ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, e cila është thelbësore për stabilitetin rajonal. Të gjitha këto janë fakte. Nëse Kosovë pavarësisht nga kjo, për shkak se një numër i vendeve evropiane njohur Kosovën, të pranohet në Këshillin e Europës, për të do të jetë politika e forcës. Serbia do të dinë shumë se si të vlerësojë një qëndrim të tillë të disa vendeve, “tha Daçiç.

SHPËRNDAJE