Ndarja midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës do të vazhdojë të rritet në muajt dhe vitet e ardhshme pas pandemisë së koronavirusit, tha të mërkurën ish shefi i stacionit të CIA

Hoffman tha se virusi e ka bërë Kinën më agresive dhe armiqësore ndaj vendeve perëndimore, sepse ata po përpiqen të përhapin narracionin se nuk ishin përgjegjës për fshehjen e shpërthimit nga qytetarët e tyre dhe pjesa tjetër e botës – duke shkaktuar dëm të madh në të gjithë botën.

“Dhe unë mendoj se ne po shohim një përpjekje të vazhdueshme, nga ana e tyre, për të kryer spiunazh masiv kundër nesh,” theksoi ai.

“Ne po shohim gjithashtu që ata përfitojnë nga koronavirusi. Ata kanë dërguar shumë drone me kompaninë Da Jiang Innovations, e cila është një firmë kineze – për mbi 20 shtete në Shtetet e Bashkuara që kryejnë mbikëqyrje. Dhe, është një mundësi për Kinën thjesht të shkarkojë raportimet në infrastrukturën tonë kritike. ”

Hoffman tha se “mbetet të shihet” nëse kinezët do të marrin reagime nga ana e tyre në pandeminë nga vendet e tjera, por “me siguri në vendin tonë do të jemi në pyetje nëse duam të mbështetemi te Kina për zinxhirin tonë kryesor të furnizimit.’’

“Tashmë kemi pasur atë diskutim rreth Huaëei për shqetësimet se Kina do të përdorë teknologjinë 5G për të na spiunuar ashtu siç bëjnë qytetarët e tyre,” deklaroi ai.

“Unë mendoj se kjo është sigurisht një shqetësim që po ecën përpara dhe është një mundësi që Shtetet e Bashkuara të udhëheqin rrugën,” vazhdoi Hoffman. “Por, me siguri, Kina është ende duke u përpjekur të përdorë iniciativën e tyre , diplomacinë e bllokimit të borxheve, dhe të vendos përsëri operacione masive spiunazhi për të vjedhur pronën intelektuale dhe për të synuar vendet e tjera – veçanërisht sektorin e mbrojtjes të Shteteve të Bashkuara.’’

Presidenti kinez Xi Jinping ka kërcënuar se çdo sfidë ndaj sundimit të Kinës nuk do të tolerohet dhe ka thënë se “rivendosja e rendit është detyra më e rëndësishme e Hong Kongut”.

SHPËRNDAJE