DUBAI, Emiratet e Bashkuara Arabe – Asambleja e Përgjithshme e INTERPOL ka votuar për të pranuar Kiribatin dhe Vanuatuun si vende të reja anëtare.  Aplikacioni për anëtarësim nga Kosova u refuzua nga Asambleja e Përgjithshme. Anëtarësia e trupit të policisë botërore tani arrin 194. Do perkujtuar se dy vendet e posanetaresuar Kiribati dhe Vanuatu jane natura e te OKB, njoft0n agjencia e lajmeve “Presheva Jone” duke ju referuar burimeve te Interpolit

Secila aplikacion u miratua me shumicën e votave me shumicë prej dy të tretave në Asamblenë e Përgjithshme të INTERPOL-it, që momentalisht po mblidhet në Dubai për seancën e saj të 87-të vjetore.

Vendet e reja anëtare do të krijojnë secilën prej tyre Kombëtare Qendrore Bureau (NCB) e cila vepron si pikë e vetme e kontaktit me NCBs të tjera dhe selinë e Sekretariatit të Përgjithshëm në Lyon, Francë.

BKT-të janë plotësisht të punësuar dhe operohen nga organet kombëtare të zbatimit të ligjit dhe veprojnë në përputhje me legjislacionin kombëtar.

Anëtarësia e INTERPOL-it nënkupton se zbatimi i ligjit kombëtar në të njëjtën kohë mund të shkëmbejë dhe të marrë informacion vital të policisë nga e gjithë bota në një sërë fushash të krimit, duke përfshirë trafikimin e qenieve njerëzore, kontrabandën e drogës, krimin kibernetik, krimin e automjeteve si dhe terrorizmin.

Nëpërmjet I-24/7, rrjeti i sigurt i komunikimit të policisë INTERPOL, vendet mund të dërgojnë mesazhe dhe gjithashtu të kenë akses në bazat e të dhënave të shumta globale, përfshirë personat e kërkuar, automjetet e vjedhura, dokumentet e vjedhura dhe të humbura të udhëtimit, shenjat e gishtave, ADN-në dhe njohjen e fytyrës.

Përderisa inkurajohet bashkëpunimi më i gjerë i mundshëm, INTERPOL respekton sovranitetin e secilit vend anëtar. Vendet anëtare mbajnë pronësinë e plotë të të dhënave që ata ndajnë me INTERPOL-in dhe ata vendosin me të cilat vende të tjera i ndajnë të dhënat e tyre

SHPËRNDAJE