inerpplInterpoli ka publikuar një thirrje për kapjen e trafikantëve të qenieve njerëzore, të cilët përfitojnë miliarda dollarë duke u premtuar emigrantëve kalim nga vendet e rrënuara nga konfliktet për në vendet e pasura të Evropës. Agjencia  elajemeve “Presheva jonë” nga  Interpoli ka mesuar se ka apsur shume arrestime te kontrabaidstve, ne mesin e tyre edhe grupe serbe dhe ruse.  (“Among those arrested during the operational phase was a 39-year-old Moroccan national suspected of providing stolen Belgian identity cards to three Syrian nationals at a cost of EUR 12,000, and a 43-year-old Serbian national said to be part of an organized crime network which smuggled 25 migrants from Serbia to Hungary.“)

Policia ndërkombëtare, me qendër në Francë, ka publikuar në faqen e saj në internet fotot e 10 personave në lidhje me një operacion për kapjen e 180 trafikantëve të kërkuar në 31 vende.

Një studim i Interpolit i publikuar në muajin maj tregon se kontrabandistët kishin nxjerrë më shumë se 5 miliard dollarë fitime nga vala e migrimit në Evropën Jugore gjatë vitit të kaluar.

Sipa s”Pesheva Jonë” ne mesin e ketyre kontrabandisteve ka edhe shqiptare. Një grup shqiptar krimi i organizuar i cili është akuzuar individët afro 14.000 euro secili për të kontrabanduara me anije zodiakut nga Franca në Angli është identifikuar gjithashtu dhe një numër i individëve të arrestuar, duke përfshirë edhe projektues rrugë dhe kontabilist.  (“An Albanian organized crime group which was charging individuals nearly EUR 14,000 each to be smuggled by zodiac boat from France to England was also identified and a number of individuals arrested, including the route planner and accountant.”)

Individët e dyshuar për kontrabandë fitojnë mijëra dollarë për çdo person të cilit i ofrojnë për ta sjellë në Evropë.

Sipas Interpolit, një grup kontrabandistësh shqiptarë merr më shumë 16 mijë dollarë për të kaluar ilegalisht një person me anije nga Franca në Angli.

“Kapja e kontrabandistëve është veçanërisht e ndërlikuar për shkak se viktimat shpesh nuk pranojnë ose nuk janë në gjendje për të dhënë hollësi”, thotë Michael O’Connell, Drejtor i njësisë operative në mbështetje të Interpolit, transmeton “Presheva jonë”

“Kontrabandimi i njerëzve është çështje globale dhe kjo është arsyeja pse bashkëpunimi ndërkombëtar nëpërmjet operacioneve të tilla është thelbësor,” tha ai në një deklaratë.

Interpoli ka në plan të përdorë mediat sociale për të përfshirë publikun në kapjen e kontrabandistëve dhe u ka kërkuar vendeve anëtare të qarkullojnë fotografitë e kontrabandistëve.

Ngjarja vjen në kohën kur Bashkimi Europian po përballet me krizën më të rëndë të emigrantëve që prej luftës së Dytë Botërore.

SHPËRNDAJE