Në Serbi janë regjistruar 270 të infektuar nga gripi i derrit (H1N1) Ministria e Shëndetësisë thotë se deri tash në Serbi kanë vdekur 8 persona. Vetëm brenda muajit nëntor u shënaun 130 persona të prekur nga gripi i derrit dhe 2 të vdekur në Serbi nga ky virus, kanë njoftuar sot agjencite botore. Dr Zharko Rankoviq , drejtorit në Klinikës Infektive në Nish, ka thënë se njëri nga këta dy persona është nga Presheva ( 27 vj) kurse i dyti është nga qyteti i Nishit dhe është 30 vjeçar.

Drejtori i Klinikës infektive në Nish Zharko Rankoviq tha sot se epidemiologët vlerësojnë se këtë sezon nga gripi i tipit A HiNi janë sëmurë pesë deri dhjetë përqind të banorëve të Serbisë për dallim nga sezoni i vitit të kaluar kur janë infektuar rreth 35 % të popullatës. Rankoviq për agjencinë Beta gjithashtu tha se këtë sezon pret me një fotografi më të lehtë të sëmurjes klinike. Sipas fjalëve të tij në Klinikën infektive të të Nishit janë vendosur dy pacient me simptomat e ngjashme me gripin A Hi Nim nga të cilët një nga apartamentet për ventilim artificial. Pacientët janë pranuar pas Vitit të Ri me simptomat që mund të jenë nga virusi A Hi Ni , por ende nuk kanë arritur rezultatet nga Instituti Torllak.

Në Serbi janë regjistruar 270 të infektuar nga gripi i derrit (H1N1) Ministria e Shëndetësisë thotë se deri tash në Serbi kanë vdekur 8 persona. Vetëm brenda muajit nëntor u shënaun 130 persona të prekur nga gripi i derrit dhe 2 të vdekur në Serbi nga  ky virus, kanë njoftuar sot agjencite botore. Dr Zharko Rankoviq , drejtorit në Klinikës Infektive në Nish, ka thënë se njëri nga këta dy persona është nga Presheva ( 27 vj) kurse i dyti është nga qyteti i Nishit dhe është 30 vjeçar.

“Për shkak të gjendjes së rëndë shëndetsore ata gjenden në aparatet respiratore, dhe këto raste ende nuk janë vërtetuar në mënyrë laboratorike. Epidemiologët kanë dërguar në insititutin “Torlak”, dhe priten rezultatet që të vërtetohet se  bëhet fjalë për virusin e tipit A H1N1 apo ndonjë tip tjetër” ka nënvizuar dr Rankoviq. Autorietet e Shëndetësisë në Serbi kanë urdhëruar 3 milionë vaksina antiviral ndaj gripit të derrit, nga kompania farmaceutike zvicerane Novartis AG, të cilat kapin vlerën e 24 milionë eurove, (36 milionë dollarë) Zyrtarë të ministrisë së Shëndetësisë thanë se ngarkesa e parë me 500 mijë doza do të mbërrijë muajin tjetër, ndërsa dy ngarkesat e tjera në fillim të vitit të ardhshëm. Ministria e Shëndetësisë serbe shpalli të mërkurën epideminë e gripit të derrit. Kjo deklaratë pritet që të ndihmojë për të parandaluar përhapjen e sëmundjes në vendet e tjera të Ballkanit.

SHPËRNDAJE