serbrbrHagë – Tribunali special për ish Jugosllavinë (ICTY) të enjten ka konfirmoi dënimi me 22 vjet burg kundër dy ish serbëve të lartë të Bosnjës për rolin e tyre në konfliktin që grisi Bosnjë midis viteve 1992 dhe 1995 . Dhoma e Apelit ka hedhur poshtë thirrjet dy krimineleve serbe  Mico Stanisic (62)  dhe Stojan Zupljanin (64)  njofotn agjencia e lajemeve “Presheva jonë” duke ju referuar burimeve nga gjykatësi Carmel Agius.

Reputacion të jetë i afërt me udhëheqësin e tyre politik Radovan Karaxhiç, ish-ministrit të brendshëm të Bosnjes serbëve Stanishiç dhe e ish-vartësi Zupljanin janë dënuar në vitin 2013 për krime kundër njerëzimit dhe krimet e luftës për rolin e tyre në luftën që vrau se rreth 100,000 vdekje në Bosnjë.

Të dy burrat kishin apeluar dënimin në gjykimin e shkallës së parë, në të cilën ata nuk e pranuan fajin.

Prokurori, i cili kishte bërë thirrje gjithashtu, u shpreh se pesha e krimeve meritojnë dënimin më të lartë.

Të dy janë akuzuar se ka urdhëruar vendosjen e forcave të sigurisë të cilët morën pjesë në ushtrinë e Bosnjes mizorive serbe, vrasje, përdhunim dhe tortura ndaj myslimanëve dhe kroatëve në komunat apo qendrat e paraburgimit në të gjithë vendin.

Si ministër i brendshëm, Miço Stanishiç kishte autoritet mbi të gjitha forcave serbe nga Bosnja. vartës i tij ishte zyrtari më i lartë i policisë në zonën e Krajinës boshnjak, në veri-perëndim Bosnjë, përpara se të bëhet këshilltar të Radovan Karaxhiç, i cili ishte dënuar në mars të gjenocidit dhe u dënua me 40 vjet burg.

Miço Stanishiq, i cili vizitoi në mars 2005 për të drejtësisë ndërkombëtare, është duke u mbajtur në burg të posaçëm të Kombeve të Bashkuara, të vendosura në Sheveningen, një periferi të Hagës. Stojan Zupljanin u arrestua qershor 11, 2008 në afërsi të Beogradit, pas më shumë se nëntë vjet në arrati.

Të dy burrat mbeten në paraburgim në gjykatë, në pritje të finalizimin e marrëveshjeve për transferimin e tyre në vende ku dënimi i tyre do të shërbehen, përfundoi Gjykatësi Agius.

SHPËRNDAJE