Nga konferenca e fundit ne Gjenevë me gazetare te OKB-së. Ne foto ngha e majta: Guy Mettan, drejtor i Club Suisse de le Presse, Nefil Maliqi (jurnaliste) dhe  Prenk  Gjetaj, kryetari i Komisionit Qeveritar për Persona të Zhdukur

 

Gjenevë, 30 gusht -Nisma e të rinjve për të drejtat e njeriut ka marshuar sot për herë të parë në sheshin e Prishtinës, duke kërkuar zbardhjen e fatit të personave të pagjetur në luftën e fundit në Kosovë. Me emrat e 1648 personave që mbanin në duar, të rinjtë kërkuan  drejtësi për të zhdukurit në Kosovë.

 

Protestat kunder Beogradit nuk i behet trysni ne Prishtine para qebaptorëve, por ne qendrat e vendosjes: Gjeneve, Bruksel, New York..

Nisma e të rinjve eshte e drejte, por me  keto protesta drejte Beogradit nuk i behet trysni ne Prishtine para qebaptorëve, por ne qendrat e vendosjes… Gjeneve, Bruksel, New York, ka shkruar sot agjencia e lajemeve “Presheveva Jonë”

Ne konfrecnen e fundit për shtyp ne Gjenevë organizuar nga organizuar nga Club Suisse de la Presse e drejtuar nga Guy Mettan dhe agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” (Nefail Maliqi) me gazetaret e OKB-së, perfaqesues keta te mediave zvicerane dhe boterore berio ejhone t emadhe ne emdiat zvcerane dhe ato boterore.

Mos ndriqimi i rasteve te te zhdukrve eshte nje shtesim i madh i edhe kominiteit nderkombëtar. Keshtu sipas ICRC ne Gjenevë autoritetet serbe duhet të angazhohen dhe punojnë më shumë në zbulimin e rasteve.

Kryetari i ICRC-së, Peter Maurer, duke folur me rastin e Ditës ndërkombëtare për të zhdukurit, ka takuar përfaqësuesit e medieve botërore.

Krahas zhvillimeve në Siri, Afganistan dhe Ukrainë, të zhdukurit shqiptarë në Kosovë  ishin në epiqendër të debatit gjatë kësaj konference shtypi me zyrtarët e lartë të ICRC-së.

“Pas 14 vjet lufte në Kosovë, jemi dëshmitar se në rajon është bërë progres në të gjitha sferat, po jo edhe në ndriçimin e rasteve të të zhdukurve. Familjarët sot e kësaj dite ende kërkojnë mbi 1,700 të zhdukur. Duhet ditur se përgjegjësia për gjetjen apo informacionet e të zhdukurve në Kosovë qëndron tek autoritet në Beograd, por edhe në Prishtinë”, ka thënë Maurer per agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”

Gjetaj: Kërkojmë ndriçimin e fatit të 1 mijë e 648 personave të zhdukur

“Me një kërkesë që të punohet më shumë dhe të koordinohen të gjitha aktivitetet më të gjithë partnerët për ndriçimin e 1 mijë e 648 persona, të cilët evidentohen si të zhdukur”, ka thënë Gjetaj para gazetareve bopetopr ne Gjenevë

Kryetari i Komisionit Qeveritar për Persona të Zhdukur, Prenk  Gjetaj ne Gjenevë  thene se pa ndriçimin e fatit të 1 mijë e 648 personave të zhdukur gjatë luftës nuk mund te kete paqe dhe satbuilite ne rajon. Sipas z.Gjetaj copd marrëveshje ne Burksel me s Prishitnes dhe Beogradit ehste ilegale e papranuehsme nese nuk perfshihet ceshtja e zgjidhjes se personave te zhdukur  ne luften e findit ne Kosovë.

Ndryshje, kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj ka bërë nderime te Monumenti për Persona të Pagjetur. I pari i Qeverisë në Ditën Ndërkombëtare për Personat të Zhdukurit ka thënë se zhdukurit e luftës vazhdojnë të jenë plagë e hapur për Kosovën.

 

 

SHPËRNDAJE