Bujanoc, 25 maj  -Manifestimi tradicional “Ditet e komandant Lleshit 2017” i filluar me 23 maj sot perfundon aktiovitet nme rkujtim te ejtes dhe verpes se koamdnatit te UCPMS Ridav Cazimit  Edhe këtë vit sikurse viteve tjera do të organizohet manifestimi tradicional “Ditët e Komandant Lleshit” ku për 3 ditë radhazi do të ketë aktivitetet të ndryshe për nder të jetës dhe veprës së Ridvan Qazimit “Komandant Lleshit”.

Në fshatin Tërnoc të Bujanocit është përmbyllur me sukses manifestimi i 13-të tradicional “Ditët e Komandant Lleshit”, i cili u shënua me aktivitete të ndryshme kulturore e sportive.

Komandani i UCPMB-së gjeneral Ridvan Qazimi: Gaditu, vdekje e fashizmit liri popullit !

Per luften e UCPMB-së kunde foracev sderbe te Miloshvicit dhe atntatit mbi kombandatin Ridvan Qazimi pos mediave ne ballakne kane shkruar edhe mediat botëre sikur CNN e cila shkroi se : Para 14 vitesh UÇPMB kishte me 1.600 ushtarë e saj  kontrollonte mbi 80 për qind të tokave shqiptare në “Jug të Serbisë”.

Familjarë, veteran, invalid të UÇPMB-së, qytetarë, përfaqësues të institucioneve lokale dhe politike e mysafirë nga Kosova, Shqipëria, Maqedonia dhe Mali i Zi morën pjesë në përkujtimin e Ridvan Qazimit, alias Komandant Lleshi dhe, atyre që luftuan për të drejtat e liritë e shqiptarëve në Luginë dhe më gjerë.

 

UCPMB, Pas 16 vitesh: Komandant, po te”therret Lugina !

Sipas Këshilli organizativ , aktivitet e Manifestimit dhe Festivalit Mbarëkombëtar”Ditët e Komandant Lleshit” u zhvilluan me një ser aktivitetesh si trubuna ashut edhe vfizita e aktivctzet tjera kulturoro artisitke dhe sportive. Keot akvitzete nisëmn me  Orë letrare-Shtëpia e Kulturës Bujanoc, pastaj për te vazhduar me  Komedia (In-Vizat) nga aktorët e Teatrit Aleksandër Mojsiu Kamenicë.-Shtëpia e Kulturës Bujanoc, Marshimi nga stadium i fshatit deri tek “Gurt e Buajve” vendi ku ka rënë Ridvan Qazimi, ndeshje futbollistike KF Tërrnoci – KF Bashkimi nga Koretini. Kurse sot në Shtëpia e Kulturës Bujanoc u zhvillua Manifestimi Qëndrorë

Së bashku me një seri të mesazheve që Presheva, Bujanoc dhe Medvegjë duhet të jetë pjesë e “shtetit të Kosovës”, të cilat vijnë nga Kryetari i Këshillit Kombëtar Shqiptar dhe Komunës së Bujanocit, Jonuz Musliu në Bujanoc këtë javë një seri e ngjarjeve që shënojnë përvjetorin e vdekjes së terrorist Ridvan Qazimi i njohur si Komandant Lleshi .

Si komandanti i UCPMB-së Shefket Hasni ashtue edhe  kombenate tjere te UCPMB-së për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” sot ne Ternoc kane deklaruar se komandant Lleshi e meriton titullin gjeneral i cili udhehoqi me shoke te tij edhe luften edhe paqen i cli vec ishte filluar dialogun me Beogradi  me ndermjetesiminer NATO-s dhe OSBE-së, kuner te i cilit me pa sdu zhvillua atentat.

“Në kohët më të vështira komandant Lleshi, diti të ec drejt rrugës së zgjidhjes së problemit kombëtar dhe ai ishte një oficer dhe strateg su dhe diplomat i çështjes shqiptare në Luginë”, ka thënë ish shefi politik i SHP te UÇPMB-së z Jonuz Musliu.

 

Atentati në komandant Lleshin dhe UCPMB ne CNN dhe mediat boterore. CNN: UCPMB me 1600 ushtarë!

uccpp

Ndryshe babai i Komandant Lleshit, Haxhi Hiseni ka thëne se  “Në të ardhmen të jemi më të bashkuar për hir të Kombit!”

Më vonë, ai ishte kreu i delegacionit negociues që nënshkruan një marrëveshje për UÇPMB paqësore demobilizim, dhe u vra më 24 maj 2001. Kryetari i Bujanocit Shaip Kamberi ka thënë se kjo dite, me humbjene komandantit Ridvan Qazimit, per cod ditet ne shenjte rrepkti dfhe eprkutimimi mbahen manifstimi tradicional.

Sot e para 16 vitesh, në mesditën e së enjtës (24 maj 2001)  rreth orës 12 e 30 minuta eshte vrare komandant Ridavan Qazimi-komandant Lleshi në fshatin Tërrnoc, dy kilometra në perëndim të Bujanocit kryesues i bisedimeve shqiptaro-serbe për Luginën e Preshevës drejtuesi i Ushtrisë Çlirimtare për Preshevë, Medvegjë dhe Bujanoc (UÇPMB). Komandant Lleshi është vrarë në malin e afërt të këtij fshati mbi lagjen e “Strukarëve”, në kohën kur forcat serbe po i afroheshin Tërrnocit. Fille 48 ore paar vrasjes se komandt Lleshit, ai i kishte dhene  nje interviste eksluzive , njeherit te fundit gazetarit te “Presheva Jonë” me 22 maj 2001, poran 48 ore apra se te vritej

 

Résultat de recherche d'images pour "komandant lleshi"“Plumbat janë për trima e misioni i UCPMB-së është: O Vdekje , o Liri-Deri ne Fitore!”, ka thënë Ridvan Qazimi- Komandant “Lleshi” nër intervistëne fundit dhënë gazetarit tonë vetem dy dite para atentatit,  pak orë pa prekur plumbat trupin e heroit tone. “Komandant Lleshi: Në paqe je më i rrezikuar sesa në luftë, sepse serbëve nuk u zihet besë…” ishte shprehur komandant “Lleshi” në ektë intersitë të cilat fjalë i dëshmon edhe koha, sepse këtë decenie të fundit më shumë janë vrarë shqiptarë në “paqë” se sa në luftë.

Për kete manifestim tradicional kane shkruar sot edhe meidat e Beogradit. Sipas Telegafit serb “Komandt Lleshi ishte kreu i ish-Ushtrisë Çlirimtare të Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit, i cili luftoi për shkëputjen e Luginës së Preshevës, një Qazim gjatë konfliktit ishte një nga katër komandantit të UÇPMB, në krye të Brigadës 112. (“Komandat Ćazimi je bio na čelu bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, koja se borila se za otcepljenje Preševske kotline, a Ćazimi je tokom sukoba bio jedan od četvoro komandanta UCPMB, na čelu 112. brigade..“)

Lugina e Preshevës pranë krahinën e Kosovës në jug të Serbisë është skena e përleshjeve gjithnjë e më të dhunshme ndërmjet ekstremistëve shqiptarë etnikë dhe forcave serbe të sigurimit . Rreth 1.600 guerilës së armatosur të Ushtrisë së quajtur  Çlirimtare e Preshevës , Medvegjës dhe Bujanovcit ( UCPMB ) janë duke operuar brenda një pesë kilometër të gjerë Zonën Tokësore të Sigurisë ( ZTS) që ndan Kosovën , e cila është patrulluar nga forcat e drejtuara nga NATO , dhe Luginën e Preshevës të Serbisë, ka rapodetuaer para 14 vjtësh televizioni prestijgioz amerikan CNN, transmedton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

SHPËRNDAJE