EKSKLUZIVE PËR “PRESHEVA JONË” flet shefi i policisë së Kosovës gjen.Reshat Maliqi. Ne me Zvicrën kemi lidhur disa marrëvshje duke bërë të mundshme transferin e të burgosurve dhe ekstradimine tyre nga Zvicra në Kosovë apo anasjelltas. Ne po ashtu, permes, qeverisë së Kosovë, gjegjësisht permes Ministrisë së Punëve të Jashtme kemi kërkuar për t’mos bërë  ekstradimin të Shmesi Nuhiut, qytetarit nga Kosova në Serbi i cili është arrestuar në prillin e këtij viti në Zvicër sipas një kerkese të ambasadës serbe në Bernë i ngarkuar me disa akuza spekulative që vetëm Serbia mund t’i dijë ku dhe si i paska gjetur?! 

Intervistë me Gjeneral Reshat Maliqin, drejtor i përgjithshëm i policisë së Kosovës

 “Sot Repubilka e Kosovës ka 8.515 policë, prej të cilëve 1160 janë civilë. Cdo pëllëmbë e territorit të Kosovës është e pranishme dhe e  kontrolluar nga policia e Republikës së Kosovës…” thotë njeriu numër një i policisë së Kosovës gjeneral Reshat Maliqi në një intervistë dhënë Agjencisë Inforamtive Kombëtare “Presheva Jonë” . Sipas drejtorit të përgjithshëm të policisë së Kosovës general Maliqit, Eulex mund të bëjë më shumë në luftën kundër kontrabandës dhe krimit të organizuar, sidomos në pjesën veriore të Mitrovicës  
Prishtinë, 1 qershor /AIK-Presheva Jonë
 
Në fund të këtij muaji do ta hapim zyrën koordinuese dhe komunikuese me policisë sonë dhe Interpol-it.  Qysh tani veq kemi filluar të përgatitemi me transferimin e kuadrove profesionale, njësive policore në këtë zyrë e cila do të zyrtarizohet më 22 qershor të këtij viti. Me hapjen e kësaj zyre koordinuese në kuadër të policisë sonë me Interpol-in , mund të themi se Kosova do të jetë pertnere e Interpol-it dhe se vendit tonë po i hapen dyert për anëtarësim në Interpol, siq ka deklaruar edhe vet shefi i saj, se mbetet vetëm, cështje kohe dhe e caktimit të datës për t’u bërë Kosova edh ezyrtarisht anëatre e Interpol-it, ka deklaruar drejtori i përgjithshëm i policisë së Republikës së Kosovës gjeneral Reshat Maliqi për agjencinë informative “Presheva Jonë”
 
GJENERAL MALIQI: ME STABILIETIN POLITIK, KOSOVA SOT KA FITUAR EDHE STABILIETIN E SIGURISË DUKE ZVOGLUAR KRIMIN E ORGANIZUAR
 
Presheva Jonë: Z. drejtor fillimisht mund të na thoni mbi situatën aktuale në Kosovë, jeni të kënaqur me qështjen e sigurisë në vendin tonë ?
 
Gjeneral MALIQI:  Situata aktuale në Kosovë si ajop poltike ashtu edhe e sigurisë është e mirë, ketë e thonë edhe ndërkombëtarët. E thash e poltikës sespe kur kemi stabilitet politik, padyshim se kemi edhe situatë më stabile të sigurisë në vendin tonë si dhe rënie drastike të krimit të organizuar. Këte mund t’ju dëshmojë dhe me shifra, sepse s iguria në Kosovë është shumë më e madhe se sa në vitete e para të pasluftës. Ndërsa krimi i organizuar ka rënë në menyrë drastike në Kosovë. Nuk mund të them se ndoshta jemi më të mirët në Evropë, por mund të të them lirisht se situata e sigurisë dhe lufta kundër  krimit të organizuar është më  e mirë dhe më efiksae në Kosovë se sa në disa vende limitrofe të vendit tonë. Ky progres i sigurisë në vendin tonë është padyshim jo vetëm meritë e policisë sonë  apo e ndërkombëtarëve, por edhe e vet qytetarëve tanë të cilët sot bashkëpunojnë ngusht me policinë tonë dhe nuk hezitojnë të lajmërojnë edhe më të voglin rast të tentim apo krimit të organizuar. Për dallim nga sukseseset nnë sigurinë e qytetarëve dhe në rënin e kriminalitetit, kjo nuk ndodhë edhe me dhunën në familje, që fatkeqësisht është në ngritje. Megjthse nuk është në ngritje, ky fenomen duket të kenë ketë qenë edhe më parë, por  paraqitjet e kësaj dhune në familje kohëve të fundit janë ngritur që ne mund ta kuptojnë se këtu janë dy qështje, dy suksese  me rendësi, një, se qytetarët e kanë fituar besimin tek organet, tek policia jonë dhe së dytë askush më nuk don t’i nënshtrohet dhunës dhe qytetarët tashmë janë vetdijësuar dhe nuk hezitojnë t’i paraqesin këto raste.
 
Sot Republika e Kosovës ka 8.515 policë, prej të cilëve 1160 janë civilë dhe cdo pëllëmbë e territorit të Kosovës është e pranishme dhe e  kontrolluar nga policia e Republikës së Kosovës . Kur është fiala për krimin e organizuar policia jonë sot ballfaqohen me kriminalitetin e rpirë nga disa banda me plackitje nëpër banesa dhe trafikun  e vetuarve. Rasti i fundit ishte kur policia arrestoi një bandë kriminelësh si shqiptarë ashtu edhe serbë të cilët ishin të involvuar në vjedhjen e veturave, falsifikime dokumentesh të cilat makina nga qendrat e mëdha të Kosovës, si nga Príshtina, Peja, Gjilani janë bartur, transferuar në Graqanicë apo Mitrovicë  duke përfunduar pastaj në tregun e Serbisë. Policia jonë po tregohet e suiksesshme edhe në luftën kundër trafikut të qenjeve njerëzore, jo vetëm të femarave, por edhe të refugjatëve, klandesitëve nga vendet e lindjes të cilët përpiqen që Kosovën ta përdorin si vend transferí nga vendet Arabe, greke për në vendet evropiane.  Ky stabilitet dhe rënia e krimit në mesin tone flet se shteti ynë sot po funksionon si duhet dhe ai qysh tash ka filluar të bashkëpunojë me vendet në rajon dhe pos me me policinë e Eulex-it edhe me ato të ndërkombëtare si me Interpol dhe Europol. E tërë kjo situatë dhe bashkëpunim ndërajonal dhe ndërkombëtar dëshmon se sot Kosova ka një polici e përgatitur mire. të aftësuar me një shkallë të lartë profesionale sikur t’mos ihste keshut sot në kyre të shteit nuk do të kishm as zonjën Atifete Jahjaga e cila është kuadër e jona. Pra, sot policia e Kosovës  është e gatshme të përballohet me cdo sfidë në afvor të stabiliteti dhe vënies së rendit, duke siguruar lëvizshmëri të lirë për gjithë qytetarët e saj në terrritorin e Kosovës si dhe në luftën kundër krimit të organizuar, cka për drejtuesit  e kësaj të fundit nuk ka pardon nga ana jonë.  
 

Presheva Jonë: Gjatë një bisede që kishim me shefin e Interpol-it në Valletta tër Maltës ai tha se “nuk janë shqiptarët të rrezikshëm sa shkrujanë disa media”..Cfarë mendoni për krimin e organizuar në në vend dhe perendim ku Sukur pjesëatrë të komuniteve tjera ka edhe shqiparë ?
 
Gjeneral MALIQI:  Siq e dini Serbia me vitebtë tëra zhvillon propagandë në disa frontze kundër Kosovës dhe shqiptareve. Derisa ajo vazhdon lobin kundër pamavarësisë së Kosovës paralelisht ajo edhe propagandon në perendim duke i paraqitur shqiptarët kriminelë apo të rrezikshëm me qëllim t’i jep imazh të keq Kosovës dhe në njëfarë mënyre të pengojnë njohjet e reja të disa vendeve të cilat ende hezitojnë të njohin vendin tonë. Por gjitha këto pretnedime të Serbisë kanë dështuar sepse siur polcia ndërkombëtare ashtu edhe opinoni ndërkobmëtar e dini mirë se cilat grupacione janë m ë të rrezikshme  dhe nga kush janë më të kërcnuar nga mafia serbe “Pink Panther” apo nga band
at shqiptare në perendim të cilët kanë rënë në rrjete të ndryshe të kriminalitetit dhe trafiqeve që të shumtën e rasteve bosët e tyre janë serbë, siq ishte rasti i arrestimive të fundit të rreth 20 kriminelëve serbë nga policia brazilane në bashkëpunim me Interpol-in.
   
EUILEX MUND TË BËJË MË SHUMË NË LUFTËN KUNDËR KONTRABANDËS DHE KRIMIT TË ORGANIZUAR SIDOMOS NË PJESËN VERORE TË MITROVICËS
 
Presheva Jonë: Thatë se polcia  e Kosovës ka bashkëpunim të mirë me polcinë evropiane, pra me EULEX. Megjithse kohëve të fundit lexojmë deh de¨gjojmaë zëra krtika ndja Polcisë së Eulex-it, sikru  dikur kundër asajh të UNMIK-ut. Cka po ngjet ketu z.komandant ?
 
Gjeneral MALIQI: Po, kemi raporte të mirë dhe bashkëpunim të ndërsjelltë me policinë ndërkombëatre, përfshirë këtu EULEX-in e instaluar në vendin tonë. Kemi bashkëpunim dhe komunkim profesinal, bashkëverpim dhe korrdinim të aktiviteteve dhe startegjive ku në pjese të ndryshme të Kosovës ata kryejnë monotorimin dhe na japin këshilla eventuale. Por, ky bashkëpunim nuk është as i keq e as i mirë, megjithse popualllata dhe qevria kishin pritur më shumë nga Eulex, madje ysë apku të ishte Sukur siq ishte premtuar në fillim nga Eulex, do të mjaftonte për ne. Fundja, jui siq e dini popullata dhe autoritet tona kishin kërkuiar largimin e  UNMIK-ut me zëvendësimin e një policia ndërkombëtare më efikase, më serioze, jo e kurruptuar apo e implkuar në rkim, siq ishte rasti i fundit me pjesëtarët e Eulexi-it rumunë..dmth –në është këruar dicka për të mirë dhe jo siq eshte sot kështu..Për ne si polici vendore cdo bashkëpunim është i mirseardhur, ne jemi këtu për gjithë i kemi dyert hapur për bashkëpum në luftën kundër krimit të organizuar, për të vperuar në favor të të gjithë qytetarëve të Kosovës për stabilitet dhe lëvizje të lirë. Janë të arësyeshme disa kritika të qeverisë së Kosovës në adrese të misonit të Eulex-it, për hezitim sidomos në luftën kundër kontabandës dhe krimit të organizuar në pjesën Veriore të Mitrovicës dhe disa pjesë ku është i pranishëm komuniteti serbë në vendin tonë, të cilat vërejtje disa herë i ka paraqitur edhe shefi i OKB-së Bann Ki-Moon dhe ata nga Brukselli në raportet e tyre duke kërkuar eliminimin e bandave kriminale serbe në keto mjedise të cilat po dëmtojnë duksëm imazhin jo vetëm të Kosovës por edhe të pranisë së ndërkombëtarëve në vendin tonë.
 
MË 22 QERSHOR POLICIA E KOSOVËS PARTNERE E NGUSHT E INTERPOL-it KUR EDHE DO TË HAPET ZYRA KORIDNUESE MES KOSOVËS DHE INTERPOL-it
 
Presheva Jonë: Para ca Dietsh shefi i Interpol-it duke folur për Kosovën në Malta i ka deklaruar agjeimncisë sonë se për anëtarësimine Kosovës në Interpol nuk është e obligueshme që Kosova të jetë apo jo anëtare e OKB-së apo le BE-së. Si i keni pritur këto deklarata z.Maliqi dhe mendoni se Kosova është afër anëtarësimit të saj në Interpol?
 
Gjeneral MALIQI:  Po, po kemi filluar negaciatat qe 5-6 muaj me interpolin në Wienë e Gjermani për anëtarësim në këtë organizatë policore ndërkombëtare cka edhe arsyetojnë deklaratat e shefit të interpolit z.Noble  dhënë këtyr4e ditëve agjencisë informative “Presheva Jonë” rreth anëtarësimit të Kosovës në Interpol. Ne, polcia jonë tash e tutje është duke punuar intensivisht në këtë drejtim dhe mbetet vetëm cështje caktimit të datës.Në këto negociata mes Prishtinës dhe Interpol-it ne kemi përcaktuar një koordinator, specialist dhe njohës i mire i cështjes së kriminalitetit rajonal dhe ndërkombëtar i cili është duke ju prirë ketyre bisedimeve rreth naëtarësimit në familjen  e madhe të policisë botërore Interpol.  Më konkretisht në fund të e këtij muaji  do ta hapim zyrën koordinuese dhe komunikuese me policisë sonë dhe Interpol-it.  Qysh tani veq kemi filluar të përgatitemi me transferimin e kuadrove profesionale, njësive policore në këtë zyrë e cila do të zyrtarizohet më 22 qershor të këtij viti. Pra me këtë ditë do të mbahet edhe një ceremoni me rastin e hapjes së  kesaj zyre kordinuerse me Interpol-in ku do të marrin pjsë pos policisë sonë edhe mysafirë nga Interpol-I, Europoli dhe sigurisht edhe anëatrë të ministrive dhe qeverisë sonë. Po ashtu atë ditë do të prezentojnë nga dy përfaqësues të vendeve fqinje të Kosovës. Me hapjen e kësaj zyre koordinuese në kuadër të policisë sonë me Interpol-in , mund të themi se Kosova do të jetë pertnere e Interpol-it dhe se vendit tonë po i hapen dyert për anëtarësim në Interpol, siq ka deklaruar edhe vet shefi i saj, se mbetet vetëm, cështje kohe dhe e caktimit të datës për t’u bërë Kosova edh ezyrtarisht anëatre e Interpol-it
 
Presheva Jonë: Po cfarë është bashkëpunimi me Zvicrën dhe vendet tjera perendimore z.Maliqi ?
 
Gjeneral MALIQI: Me vendet e perendimore, sidomos me Zvicrën kemi një bashkëpunim të shkëlqyeshëm në luftën kundër krimit të organizuar perms perms një sër seminaresh dhe trajnimesh qoftë në Zvicër apo ketu në vendin tone. Ne me Zvicrën kemi lidhur disa marrvshje duke bërë të mundhsme transferin e të burgosurve apo ekstradimine tyre nga Zvicra në Kosovë apo anasjelltas. Ne po ashtu, permes, qeverisë së Kosovë, gjegjësisht permes Ministrisë së Punëve të Jashtme kemi kërkuar për t’mos bërë  ekstradimin të Shmesi Nuhiut, qytetarit nga Kosova në Serbi i cili është arrestuar në prillin e këtij viti në Zvicër sipas një kerkese të ambasadës serbe në Bernë i ngarkuar me disa akuza spekulative që vetëm Serbia mund t’i dijë ku dhe si i paska gjetur?! Me një fjalë Zvicra ka kontribuar në aftësimin dhe  perfeksionimin e kuadrove tona policore të cilat sot ato janë profesionale. Nga bashkëpunimi me Zvicrën ne kemi mësuar shumë përvoja dhe ato sot i zbtojomë  edhe në vendin tone për të funksionuar shteti juridik dhe siguria për të gjithë qytetarët e Kosovës..

SHPËRNDAJE