Bernë, 13 shkurt -Vdekjet e tyre janë bere “viktima të dorës së dytë”, thonë të afërmit e civilëve shqiptare e jo shqiptarë të cilëve ju vranë me te dashurit nga njerëz me uniformë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) nuk do t’i shpëtojnë dot  gjykatës së Hagës, shkruan sot gazeta zvicerane “Le Matin” , transemton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

 

Tetëmbëdhjetë vjet pas konfliktit (1998-99), e cila çoi në shkëputjen e Kosovës nga Serbia, me një çmimin e 13.000 të vdekurve beri qe sepcilaja te emeroj ditë më pare 19 gjyqtarë ndërkombëtarë.

Të pandehurit e mundshëm, do t ejene ish-zyrtarë të guerilëve shqiptarë të UÇK-së. Një kohë të gjatë, nga krimet e këtij kampi janë bere mizoritë e kryera nga forcat e Beogradit e Sllobodan Millosheviqit perballe  UÇK-së qe gjate luftes kishin mbështetjen e Perëndimit.

Por në një libër të botuar në vitin 2008, ish-Prokurorja  e Përgjithshme e Gjykatës Penale Ndërkombëtare për ish Jugosllavinë (ICTY), Carla del Ponte, ngjall reagime për krime të pandëshkuara të kryera nga rebelët këtë herë, kundër  shqiptarëvedhe jo shqiptarëve, kundërshtarët politikë apo varsje ne emer të “treadhtarëve”

“Aty dot ekete vetem një drejtësi e jo  njëri fituesit dhe tjetëri  humbës” shkruan zvicerani Dick Marty i cili vë në pyetje nje person te vecant  me emrin Hashim Thaçi, tani president. Ai mohon dhe ka shprehur  gatshmerinë për të bashkëpunuar me gjykatën. “Nuk kemi asgjë për të fshehur,” tha ka thënë për AFP.

Vdekja ose zhdukja e 500 njerëzve shiptare e joshqiptare perfshihire këtu edhe kundershtare politik e gazetar te likuiduar per motive politike,  në veçanti, abuzimet pas tërheqjes së trupave serbe në qershor të vitit 1999 nën presionin e bombardimeve perëndimore e Serbisë.

Kjo zgjedhje, sipas Dick Marty, ishte për të “promovuar stabilitetin në çdo afat të shkurtër të çmimeve, madje edhe sakrifikuar parime të rëndësishme të drejtësisë.”

Gjykata është “shpresa e fundit” thote gazetarja shqiptare Besiana Mustafa, 35. Këshilltari i Presidentit të ndjerë të Kosovës Ibrahim Rugova, babai i tij Xhmajl Mustafa u vra me gjakftohtësi në vitin 2000, në hyrje të banesës së tij, shkruan gazeta zvicerane “Le Matin”, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Regjimi i Sllobodan Millosheviqit është kryesisht përgjegjëse për konfliktet në ish-Jugosllavi, qe shaktoi mbi 130,000 viktima, perfshire ketu edhe 13.000 shqiptare ne Kosovë.

“Mesazhi im është se askush nuk duhet të dyshojë se ky është një biznes serioz..” tha në shtator prokurori amerikan David Schwendiman. Gjykata, i përbërë nga magjistratët e huaj, në përgjigje të legjislacionit të Kosovës, por u zhvendos në Hagë për arsye të mbrojtjes së dëshmitarëve.

SHPËRNDAJE