kufiirrPreshevë, 11 tetor  -Rreth 8,000 hektarë pisha, toke pjellore, male dhe fusha te kullotave duhet të dorzohen Malit të Zi me urdher te qevrise kosovare, gje kjo qe ka zemruar opoziten shiptare ne Kosovë qe sipas qvceris ekosovare q enka kusht i vënë nga BE për të dhënë një hektarë disa në Mal të Zi, gje kjo e cila ka zhytur vendin në kaos, shkruan ATS/SDA dhe gazeta zvicerane, trasnmerton agjencia e lajemeve “Presheva Jonë”.

 

Opozita shqiptare ne Kosovë:  Qeveria e Thacit dhe Mustafes tradhti, jep toka falë Malit të Zi

Shteti i vogël i Ballkanit, e cila shpalli pavarësinë nga Serbia në vitin 2008, përfundoi në gusht të vitit 2015, një marrëveshje për demarkimin të kufinjve që ishte e brendshme në Jugosllavi gje kjoe  cila kurrë nuk është hartuar pikërisht në terren. Ky është një kusht që Bashkimi Evropian të heqë dorë nga kosovarët e vizave çështje kritike për këtë komb prej 1.8 milionë banorë, shumica shqiptare.

Rreth 8,000 hektarë pisha, toke pjellore, male dhe fusha te kullotave duhet të dorzohen Malit të Zi me urdher te qevrise kosovare. Kjo duket s ka snjë problem në mes të dy vendeve që kanë marrëdhënie të përzemërta mes  Podgoricës dhe Prishtinës  ishte ndër të parët që njohin pavarësinë e Kosovës për shkak se i nevoitej pamvaresia e saj 2-3 herë me e vogël se Kosova

 

Por ratifikimi nga parlamenti i Kosovës shtyhet vazhdimisht, për shkak të protestave të dhunshme te populltes shqiptare e rpire nag opozita duke hedhur gaz lotëshelles, bashke me dhune policore gjatë seancave parlamentare, duke hedhur granata në ndërtesën apo televizionin publik te Hashim Thacit.

 

Në një rajon të pasur me konflikte të mundshme, disa gjeo-politikanë kanë qenë në mesin e “zonave të nxehta” me këtë kufi dyshim të papërcaktuar, por nuk përbën shqetësim, që rrjedhin nga Kongresi i Berlinit në vitin 1878 pas largimit të osmanëve.

“Kjo marrëveshje është marrëveshja e kapitullimit. Kërkuar Parlamentit të miratojë këtë tradhëti..” thote deputeti Albin Kurti, partia Vetëvendosje, opozitës kryesore  perballe Hashim Thaçit.

Banorete e Bjeshkëve të  Rugovës te brengosur per tokat e tyre, pavarësisht nga ata qe po i prdhojne  kufijtë në kryeqytetet. Por katërmbëdhjetë fshatrat e banuara me shqiptarë mund të shohin një pjesë të tokës së tyre, pasurisë publike ka gjasa të bëhen te malazezëve.

Zymer Demëbogaj, 65, një bari nga fshati Bogë është indinjuar: “Ne u japim tokat tona dhe burimet tona në Mal të Zi”, kufiri i ri arrin “në dyert e shtëpive tona,” ai ishte mbytur duke vënë në kreshtë, para se të kthehej për të prerë dru në pritje të dimrit që vjen.

Nga 95 vitet e saj të pretenduar Arif Demaj denoncoi një “marrëveshje të pamend”, siguron që të gjitha emrat e vendeve në këtë zonë janë shqiptarë. Ai thotë se “varret shqiptare mund të gjejnë veten në fqinjin sllave të braktisur nga pala tjetër Thaçi dhe kryemnistri i tij Isa Mustafa.

Sipas mendimit të alistit te”shkencave politike Adrian Çollaku, qeshtaj ekufurit eshte dicka më shumë se nje prblem i barinjve apo kulosave,  opozita është kmebengulese ne përmbysurjen e qeverisë se amrtizuar me avancimin e çështjes së demarkacionit.

Milo Gjukanoviç, Kryeministri i Malit të Zi thotë se vendi i tij do të thotë “të mos marrë as edhe një metër katror të territorit të Kosovës”. Ai u bëri thirrje të afërmin e tij për të ndjekur shembullin e tij me ratifikimin e marrëveshjes. Kundërshtojnë marrëveshja “do të ishte fatale në Kosovë”, Thaçi paralajmëron se ka për qëllim për të siguruar vendin e tij në Bashkimin Evropian. Por kjo do të jetë e vështirë për të tërhequr pëlqimin e dy të tretave të 120 deputetëve.

“Retë janë mbledhur për vite me rradhë. Stuhia duket e pashmangshme “, thotë gazetari kosovar Agron Bajrami

SHPËRNDAJE