grateetttKomandantët serbe qe tleruan ushtaret e tyre dhe komandantet e UCK-së që lejuan qe te dhunohen gratë, nenat dhe motrat e tyre jane ata qe mbajnë përgjegjësi penale për një model të bandës-dhunimeve nga forcat serbe dhe jugosllave në Kosovë gjatë fushatës së bombardimeve të NATO-s, Raporti i HRW, transmete Agjencinë Kombëtare të informacionit “Presheva Jonë”.

 

Serb Gang ju prine përdhunimeve te femrave shiptare në Kosovë (Die Zeit: Über 20.000 albanische Frauen wurden während des Krieges im Kosovo vergewaltigt)


“20,000 gra dhe vajza të cilët ishin nënshtruar organizuara bandës-dhunimeve nga forcat serbe dhe jugosllave gjatë 16-mujor Luftës së Kosovës …” (“20,000 women and girls who were subjected to organized gang-rapes by Serbian and Yugoslav forces during the 16-month Kosovo War”) kane shkruar THe Times, CNN dhe agzeat tjera amertimane dhe evropiane. per dhumet seskuese te 20 mije femrva eshqipaytre ne Ksoovbë nga polcia, ushtria, pamlitaret dhe  cetiket serbë, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

dhnaaa111Human Rights Watch dokumentoi 96 raste të dhunimit nga forcat serbe dhe jugosllave ndaj grave shqiptare të Kosovës menjëherë para dhe gjatë fushatës së bombardimeve të vitit 1999, dhe beson se shumë incidente më të dhunimit kanë shkuar raportohen.
Raporti tha se përdhunimet nuk ishin akte të rralla dhe të izoluara të kryera nga individë, por më tepër janë përdorur me qëllim si një instrument për të terrorizuar popullsinë civile, të rrëmbyer para nga familjet, dhe të shtyjë njerëzit të largohen nga shtëpitë e tyre.

Pothuajse të gjitha sulmet seksuale Human Rights Watch ka dokumentuar ishin përdhunime banditësh në grupe të paktën dy autorëve.
Raporti 37-faqesh është i pari për të kombinuar të gjithë raportimit të besueshme në përdhunim gjatë konfliktit në Kosovë, dhe përfshin një hartë (në formatin PDF) e të gjitha incidenteve të dokumentuara të dhunimit në Kosovë.
“Këto nuk janë incidente të rastit të kryera nga disa njerëzve të çmendur”, tha Regan Ralph, drejtor ekzekutiv i Divizionit të Drejtat e Grave në Human Rights Watch. “Përdhunimi është përdorur si instrument i luftës në Kosovë, dhe duhet të dënohet si i tillë. Burrat që kanë kryer këto krime të tmerrshme duhet të sillen para drejtësisë. ”
Human Rights Watch tha se hulumtimi i tij nuk e ka konfirmuar pohimet se forcat serbe dhe jugosllave kishin ngritur “kampe të përdhunimit” në Pejë apo Gjakovë. Organizata ka kritikuar NATO-n, qeveria e SH.B.A. dhe qeverinë britanike për përhapjen e informatave të pakonfirmuara për përdhunim, ndërsa fushata e bombardimeve të NATO-s është duke u zhvilluar.
_351469_wait300Që nga përfundimi i luftës, përdhunimet e grave shqiptare dhe te tjera  nga shqiptarët etnikë – disa herë edhe nga anëtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) – gjithashtu janë dokumentuar. Human Rights Watch dënon këto shkelje të të drejtave të njeriut dhe vazhdon të dokumentojnë abuzimet e post-konfliktit për raportet e ardhshme. Megjithatë, dhunime dhe krime të tjera të dhunës seksuale të kryera që nga trupat e udhëhequra nga NATO hyri në Kosovë janë përtej qëllimit të këtij raporti, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”
Raporti thotë se përdhunimet në Kosovë mori tri forma themelore: përdhunime në shtëpitë e grave, përdhunime gjatë fluturimit, dhe përdhunime në paraburgim.
Në kategorinë e parë, forcat e sigurimit hynin në shtëpitë private dhe përdhunonin gratë ose në oborr, para anëtarëve të familjes, ose në një dhomë fqinj. Në kategorinë e dytë, të zhvendosur brenda vendit njerëzit enden në këmbë dhe hipur mbi traktorë u ndalur në mënyrë të përsëritur, grabitur dhe të kërcënuar nga Ushtria Jugosllave, policia serbe apo paramilitarët. Nëse familjet nuk kishin të holla, forcat e sigurisë u tha se vajzat e tyre do të hiqet dhe të dhunuar; në disa raste, edhe kur familjet kanë dhënë para, vajzat e tyre u hoqën. Kategoria e tretë e përdhunimeve u zhvillua në qendra të përkohshme të ndalimit, të tilla si shtëpitë e ahure të braktisura.
Shumica e rasteve të përdhunimit u kryen nga paraushtarakë serbë, të cilët kishin veshur uniforma të ndryshme dhe shpeshherë kishin shami, thika të gjata, flokë të gjatë dhe mjekër. Këto formacione paraushtarake punuar ngushtë me forcat zyrtare të qeverisë, as Ministria serbe e Punëve të Brendshme, ose Ushtria Jugosllave, në tërë Kosovën. Në disa raste, viktimat dhe dëshmitarët identifikuar autorët si policia speciale serbe, me uniforma blu apo blu maskuar, ose ushtarë të Ushtrisë Jugosllave, në uniforma jeshile ushtarake. Disa viktima të përdhunimit kanë raportuar këto krime të oficerëve ushtarakë jugosllavë.

 

Lotet e 20.000 grave tge dhunura nga serbet. Ato so flasin kokëulur . Trauma mendore e viktimave të dhunimit të Kosovës të vështira për të trajtuar

 

kosovo_frauen_auf_der_fluchtGruaja ka flokë ngjyrë kafe të gjatë, e të tjera flokë të shkurtër bjonde. Pranë një grua e vjetër është një vajzë e re. Një grua është ndërtuar curvier, të tjera është delikate.
Ata kanë karaktere të ndryshme dhe jo të sillen njëri një të njëjtën gjë, por të gjitha këto 20.000 gra veshin një dhe të njëjtën histori me të. Nëse ju shikoni në sytë e tyre, atëherë ju mund të shihni diçka .. keq, trishtim dhe dhimbje. Ju u përdhunuan. Dhunuar në mënyrë të çoroditur ester. Këto gra vuajnë nga probleme mendore dhe fizike.

Viti 1998-1999. Në Kosovë në luftë. Të gjithë ushtarët serbë shpërtheu në fshatrat shqiptare dhe vrasjen e njerëzve. Mijëra shqiptarë kërkojnë shpëtim, largohet nga shtëpia dhe të lënë prapa tyre pronësore. E kanë lënë jetën e tyre të vjetër që ata kanë ndërtuar gjithë këto vite. Gjëja kryesore larg, kryesisht në fushën e sigurisë. Megjithatë, askush nuk e dinte për këtë njeri se çfarë do të ndodhë në këtë ikje të dhimbshme.

Gratë janë përdhunuar nga ushtarake, paraushtarakët serbë dhe serbë vullnetarë nga vende si Rusia dhe Ukraina. Përdhunimet mori në vend se në kontrollet e arratisjes. Numri i viktimave të dhunimit është vlerësuar nga të gjitha organizatat ndërkombëtare. Nuk ka ende flasin një çështje tabu e përdhunimit dhe abuzimit në shoqërinë shqiptare. Gratë që u bënë viktima, merren me të kaluarën e tyre në heshtje. Me fatin e tyre ku jetojnë dhe shumë e vështirë.

Human Rights Watch i bëri thirrje Tribunalit Penal Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë për të paditur jo vetëm autorët e dhunimit, por edhe eprorët e tyre.
“Gratë në Kosovë janë duke pritur për drejtësi, dhe deri më tani asnjë nga aktakuzat Kosovës kanë përfshirë krimet seksuale”, tha Regan Ralph, drejtor ekzekutiv i Divizionit të Drejtat e Grave në Human Rights Watch. “Sa më shpejt janë hetimet dhe ndjekjet penale, aq më shpejt këto gra mund të fillojnë të rindërtojnë jetën e tyre.”

Human Rights Watch beson se numri aktual i grave të dhunuara në Kosovë vetem brenda tre muajve (marsit-qershorit 1999 është shumë më e lartë se nëntëdhjetë e gjashtë sa kane raportuar autoritet serbe. Për shkak të tabuve të forta sociale, viktimat shqiptare të dhunës seksuale në përgjithësi janë të gatshëm të flasin për përvojat e tyre, dhe ata që kanë mbetur në Kosovë gjatë konfliktit nuk mund të ketë pasur një mundësi për të raportuar abuzimet.porrr

SHPËRNDAJE