Gazeta e njohur franceze “Le Monde” ne shkrimin e saj te titulluar: Kosova-Serbi: një brengë e shkëmbimit të territoreve bazuar në kritere thjesht etnike
(“Kosovo-Serbie : un échange de territoires fondé sur des critères purement ethniques inquiète”)  ka publikuar një hartë ku hsifen verii i Kosovës, Zveçan, Mitrovicë, Zubin Potok dhe Leposaviq si pejse te Kosovës, kurse Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës do t’i bashkohen Kosoves”, transmton agejncia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Në llogarinë e Twitter, Le Monde gjithashtu botoi një hartë të Kosovës

Në debatin për një ndryshim të mundshëm të kufijve midis dy vendeve, bien ndesh me etikën dhe pragmatizmin.. “Midis Kosovës dhe Serbisë, mozaiku etnikë, infrastruktura kryesore dhe ndërtesat kulturore janë pengesa për projektin e ri-përcaktimit të kufirit”. . “Ne nuk duhet të ngatërrojmë paprekshmërinë dhe paprekshmërinë e kufijve, shpjegon gjeografi Michel Foucher. Kufijtë janë të paprekshëm në të drejtën ndërkombëtare, dmth. Ato nuk mund të kundërshtohen me forcë, por ato nuk janë të paprekshme: ato mund të lëvizin nëse ka marrëveshje ndërmjet palëve. ”

Njohur në vitin 1975 në Konferencën e Helsinkit midis BRSS dhe Perëndimit, përsëritur solemnisht në vitin 1990 me Kartën e Parisit, ky parim lejonte ribashkimin e Gjermanisë pas rënies së Murit. “Midis 1989 dhe 1992, në Evropë u krijuan njëzet e dy kufij të rinj, 11.196 kilometra, përfshirë Ukrainën dhe Bjellorusinë, dhe kështu Michel Foucher llogariti. Në rastin e një shkëmbim territorial ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, megjithatë, ajo do të për herë të parë kufijtë e rinj të tërhequr mbi baza krejtësisht etnike, dhe jo në kufijtë e mëparshme administrative të republikave përbërëse ose rajone autonome Jugosllavia e pambaruar.

Kjo risi, në një rajon ku çështja etnike mbetet shumë e fortë, bëri që shumica e vëzhguesve të jenë të kujdesshëm. “Ne e dimë shumë mirë Ballkani Perëndimor të dini se një lëvizje e tillë do të shfrytëzohen nga politikanët nacionalistë për të vazhduar për të vënë në pikëpyetje kufijtë dhe të destabilizojë vendet e tjera në rajon,” shkroi fund të gushtit, në një letër të hapur të kreu i diplomacisë evropiane Federica Mogherini, tre ish-përfaqësues të lartë ndërkombëtarë në Bosnje dhe Herzegovinë. Për Michael Roth, ministri gjerman për Çështjet Evropiane, ai “do të hapte kutinë e Pandorës për rekrutime etnike. E ardhmja e Ballkanit Perëndimor është multietnike, multi-fetare dhe multikulturore. ”

“Pas këtij propozimi [të këmbimit territorial], ekziston ideja themelore që ne mund të zgjidhim …

Edhe pse të dy e madhe “Le Monde”, artikull në shkëmbimin e mundshëm të territoreve, tha se baza për një ndarje të tillë të kritereve etnike, mbetet e paqartë se pse atëherë Bujanoc dhe Medvegjë ndezur kështu. Kosova, kur është popullata shumicë serbe në një dhe në komunën tjetër ?!

“Le Mond” dhe tha se administrata amerikane është e angazhuar për arritjen e një marrëveshje të drejtpërdrejtë midis Beogradit dhe Prishtinës, por situata është e komplikuar pikëpamjet e ndryshme të Francës dhe Gjermanisë.

– Berlin kundërshton çdo shkëmbim territorial që mbështet integrimin e ardhshëm të Serbisë dhe Kosovës në BE. Në anën tjetër, Paris diskrete mbështet shkëmbimin e territorit, por është kundër çdo zgjerim të mëtejshëm të Bashkimit – konsiderohet si “Le Monde” dhe citon franceze geopolitikologa Jacques Rupnik, i cili tha se “shkëmbimi i territoreve dhe perspektivat e integrimit duhet të shkojnë së bashku.”

“Pranimi i Kosovës është bllokuar nga Rusia dhe ky vend nuk është i njohur nga 82 vende, përfshirë edhe pesë anëtarë të BE..” përfundon “Le Mond.”

 

SHPËRNDAJE