filmiiLucerne, 25 qershor  – Ne festivalin e fundit ne Zvicër eshte prezentuar Filmi “Lufta mbaroi”, realizuar nga nje regjisor, producentë dhe skenarist maqedonas qe ka për aktorë kyresore shqiptarë, me te cilin film autooturet shpresojn e te amrrin pjese  edhe në festivalet e mëdha të Kanës dhe Venecies, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra.

Familja Rahmani nga Presheva nje emigruar me tre fëmijët e saj në Zvicër në vitin 1999, gjatë luftës në Kosovë. Pas vitesh në vendin e tij të ri, që është i detyruar të kthehet në shtëpi. I shtyrë nga dëshira të dëshpëruar për të të jetë në gjendje për të qëndruar, babai – ish mësues i muzikës – u përpoq për të krijuar një klub valle shqiptare për të mbledhur nënshkrimet e mbështetjes …

Një film intime në lidhje me përvojat e emigrantëve në epoka e globalizimit. Njeriu i mirë ai mund të rezistojë presionit ngulët e luftës, mërgim dhe represionit? Dashuria e tij për vëllain e tij të largët, gruaja e tij dhe kokëfortë për djalin e saj ngatërruar në problemet e tij mund të atu gjendja e dëshpëruar e shpirtit të tij? A mund të krijosh një jetë që ka kuptim?

Filmi është një dramë që për protagonist kryesor një emigrant nga rrethina e Preshevës i cili jeton në Zvicër. Fondet për këtë realizim janë mundësuar nga institucionet maqedonase dhe zvicerane, njofton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”

Filmi u xhirua nëpër lokalitete të Maqedonisë, në kufirin me Kosovën dhe në Zvicër.

SHPËRNDAJE