“Kur e lëshuam Kosovën me padëshire, kur na debuan me vete kishim edhe fëmijet. Largimi na u imponua dhe ishte rrezik i madh të qëndronim, sidomos për jeten qe qe i kanosje rreziku dhe që atëherë kur ata ishin te vegjël  e sot janë rritur dhe secili prej tyre ka kryer së paku nga një fakultet ne Rotterdam… thonë fillimisht për agjencine informative kombetare “Presheva jonë” kryefamiljarët Hasani dhe Taibja duke folur me krenari për sukseset e fëmijëve të tyre te gjithe me faklutet, madje vjaza e madhe Agnesa është pjesë e qeverisë holandeze, ndërsa djali i vogel (sugari) Egoni, futbollist i njohur në Rotterdam…

 

FAMILJA SHQIPTARE NGA KOSOVA NE ROTTERDAM ME KATËR FËMIJËT, GJITHË ME FAKLUTET, NJË NË QEVERINË HOLANDEZE

 

Paloj, Kastriot, 22 korrik

Atë që deshi ta bënte kryekrimineli serb Milloshevic përmes spastrimeve etnike në Kosovë nuk ja qiti mirë hesapi… që Kosovën ta pastronte nga të rinjtë e të rejat shqiptare duke  debuar ata me dhunë në perendim për te pastruar pjatat dhe rrugët e evropianeve dhe te  merren me gjitha të këqijat…Por kjo kartë, “loje” e spatrimeve etnike e politikës hegjemoniste serbe nuk i doli Beogradit ashtu siq e kishte projektuar, sepse pjesa dërmuese e të dëbuarve shqiptarë në perendim sot ata jo vetëm që kanë siguruar punë dhe janë bere shembull i atij  mjedisi ku jetojnë dhe veprojnë, por ata janë  të angazhuar dhe integruar mire në mjedisin, shoqërine ne vendet evropiane ku jetojne dhe veprojne ata sot.

 

Shumë prej tyre me punën e tyre, funksionet  e tyre si në administrat ë ashtu edhe n ë insitucionet akademike universitare, në spitale, madje edhe në qeveritë evropiane ku a ata jenë të inkuadruar dëshmon zotesinë  e tyre dhe atë, se  shqiptarët nuk janë më ata sharraxhinjtë e Beogradit, siq shkruante dikur shkrimtari ynë Esad Mekuli. Pra, sot shqiptaret ne Evrope janë integruar mirë dhe te inkaudruar ne insitucionet e larta shtetërore madje edhe në ato qeveritare. Rast konkret dhe  shembull është familjes Paloji nga fshati Paloj i Kastriotit (ish-Obilici) nga Kosova.

 

 

ERONA: JEMI TRI MOTRA DHE NJË VËLLA…ME EGONIN FUTBOLLIST ME PERSPEKTIVEË..DUKET DICKA MË SHUMË SE NË PËRALLA…

Hasan dha Taibe Paloji nga Kastioti kishin migruar kur lufta kishte arritur kulminacionin e saj, kur Kosova gjendej mes okupimit dhe clirimit n ë  vitin 1999 ata u strehuan, vendosen në Rotterdam te Holandës  per shkaqe tashmë të njohura , viktima të d ëbimeve dhe  spastrimeve etnike të regjimit  serbë. Bashëkshortët Hasani dhe Taibja, atëbotë me vete kishin marrur  edhe fëmijet e tyre, tri vajzat (Agnesa, Arta dhe Erina) si dhe djalin e vogel Egonin. Që nga ditet e para e deri sot Hasan Paloji me të shoqen tij Taiben punojnë në nje firmë të njohur holandeze, në depon e DAF-it  në Rotterdam.

 

“Kur e lëshuam Kosovën me padëshire, kur na debuan me vete kishim edhe fëmijet. Largimi na u imponua sidomos dhe ishte rrezik i madh të qëndrinim, sidmos për jeten qei kanoseshin, femijeve që atëherë i kishim te vegjël e sot janë rritur dhe secili prej tyre së paku ka kryer nga nj ë fakultet ne Rettordam… thonë fillimishjt për agjencine informative kombetare “Presheva jonë” kryefamiljarët Hysani dhe Tabija duke folur me krenari për sukseset e fëmijëve të tyre.
“Në Holonadë na kan pritur shumë mire. Holandetezet vleresojne sakrificat. lirine dhe vuajtjet e te tjereve, ne kete rast te shqiptareve te Kosoves. Dhe sot jemi krenar se kemi femijet e shkolluar dhe integruar mire ne jeten shoqeror dhe insitucionale ne Holande…Pasuri nuk eshte vetme te kesh param, por edhe fmije te shkolluar dhe me perspktive te mire te cilet i kontribuojne fmailjes, mjedisit ku jeton por neser padyshim edhe vendlindjes, atdhetu tone..” thone në vazhdim Hasani dhe Taibja. Do shtuar se Vjaza më e madhe Agnesa (26) është pjesë e qeverisë holandeye e cila punon ne kanibnetin e minsitrit të Ekonomise dhe Financave. Agnesa me një parapëgatitje të lartë profesionale ka mbarur fakultetin e Ekonisë dhe te financave dhe psyo ajo unon si pergjegjëgjese e kontabilietit në Minsitrin e Ekonomise në Qeverinë Holandeze ne Rotterdam.. Ndërsa vjaza e dyte Arta (24) ka të mbarur Fakultetin e Biznesit Ndërkombëtar e cila punon ne një firmë gjiganteske turistike si vezhguese dhe pergjegjese e kontrollimeve hyrje-dalje te mallrave dhe truristeve ne anijet holandeye. Erona (21, sugarija) po ashtu ka të mbarur fakultetin dhe punon si mësimdhënse në një shkollë te mesme te Rotterdamit. Ndersa par tri motrave vjen Egoni (19) i cili po ashtu eshte student i elektroinkes ne univesritetin e Rettordamit.

 

PROF. ARTA FEJOHET NE ROTTERDAM, MARTOHET NE KOSOVE…DASMEN KISMET N MOT PAS DY VITESH NEN UNAZE

Ne takim rasti bashkeatdhetaret, familja Paloji nga Kastrioti takuan edhe zv.kryeminsitrin e pare te RK z.Behxhet Pacollin i cili i deshoroi mirseradhjen ne vendlindje duke vleresuar larte rolin e prinderve kosovare ne perendim per edukimin e femijeve te tyre ne frymen kombetare duke i shkolluar ata dhe  duke ju hapur perspktiva per te ardhmen me synime qe nje dite te kthehen ne atdhe dhe kontribuojne vendit te tyre. Ndersa familja Paloji . ka falenderuar z.Pacolli per angazhiin e tij ne lobimin per njohjen e Kosoves nga vendet e botes por edhe per perkujdesin e qeverise ndaj diaspores shiptare si ne Holande ashtu dhe ne vendet tjera te BE-se. Duke fiolur per  martesen e Artes, vjazes se tret, vitn e ardhshem, kane pohura se dy te rinj jane fejuar ne  Rotterdam, martesen do ta bejne kismet vitin e ardhshem ne Prishtine, e cila familje ne dasem ka ftuar edhe zv.kyeministrin kosovar per te apre se si i bejne dasma mergimtaret duke ruajtur traditat e tyre kombertare edhe pse me vite te tera gjenden jasht vendlindjes.

Egoni krahas studimeve merret dhe me sport i cili eshte futbollist i njohur ne ekipin e “Smitrsohek”(me nr 7 )  ne Ligën e dytë të futbollit me nivel shtetëror. Kësaj radhe kaq per familjen Paloji nga fsh.Paloj i Kastrtiotit e cila punonon dhe jeton ne Rettoradam të Holandës si shembull i sukseseve dhe ingtegrimeve ne diasporten shqiptare, me shpresë që herave tjera të shkruajmë edhe më shumë për suekset e fëmijve te Hysenit dhe Taibes  sidomos Egon Paljit i cili pretendon të jet një të aferme jo të largët futbollist i njohur ne botë, që një ditë edhe Kosova ta ketë “Messin e vetë shqiptar” në Hollandë.

SHPËRNDAJE