Deri më tani, Europol në bashkëpunim me policinë gjermane dhe austriake ka arritur të arrestojë nëntë anëtarët të kësaj organizate kriminale serbe, prej të cilëve janë identifikuar edhe 90 perona tjerë,  bashkëpunëtorë  që keqpërdorën  kartat  e paligjshme për qëndrim në vendet e BE-së ose që janë përgatitur të martohen ilegalish. Deri më sot, 17 persona janë dënuar me burg ose dënohet me një gjobë. Të ardhurat e organizatës kriminale serbe, sipas Europol, gjatë kësaj kohe janë vlerësuar të rpekin shumën prej 1.5 milion euro, njofton agjencia informative kombëtare  “Presheva jonë, udke u thirrur në burimet e Europol-it

 

 

Hagë, 24 prill

 

Abuzimi i procedurave ligjore është aktualisht një nga moduset më të popullarizuara që përdoren nga grupe kriminale për të lehtësuar imigracionin e ilegal, thuhet në një raport të Europol-it që pranuar sot agjencia informative “Presheva Jonë”.

 

Sipas Eurpol-it martesat ilegale apo për “letra” siq thuhet, janë një nga procedurat më të shpeshta që prijësit e këtyre falsifikimeve abuzojnë me ligjet dhe klientët e tyre duke mashtrura ata dhe duke detyrur të paguajnë.  Policia evropiane njofton se këto raste së fundi janë aktuale dhe aktivitetin e tyre e kanë intensifikuart në disa mjedise, sidomos së fundi në në Austri dhe Gjermani. Policia austriake dhe gjermane, në München ka zbuluar dhe demoluar së fundi me sukses një grup njerëzish të kontrabandistëve të cilët kishin lehtësuar emigrimin e paligjshëm nga Serbia në drejtim të vendeve të Bashkimit Evropian.

 

Gjatë veprimeve të koordinuara që ndodhën nga fundi i vitit 2011 deri në fund të marsit 2012, tre anëtarë të rëndësishëm të organizatës kriminale janë arrestuar në Austri dhe më shumë se 20 kërkime në  shtëpi të të dyshuarve janë zhvilluar në Gjermani. Europol mbështetur hetimet duke lehtësuar shkëmbimin e informacionit dhe sigurimin e analiza të inteligjencës kriminale.

 

Sipas Europol, një organizatë kriminale serbe që vepron në Austri ka lehtësuar emigrimin e paligjshëm të serbëve të tjerë që nga viti 2007, me oranzhimin  e kartave për qëndrimit të përkohshëm në vendet e  BE-së, deri në pesë vjet (The Serbian organised crime group had been facilitating illegal immigration of fellow Serbs since 2007, by arranging temporary EU residence cards, which would allow a stay in the EU for up to five years.) Anëtarët e këtij grupit kriminal nga Serbia kanë arritur të tubojnë  rreth 15 000 euro për person për shërbimet e ofruara. Ata shfrytëzuan edhe  gratë  austriake për shërbimet e tyre ilegale – që ishin shpesh të pa strehë ose të drogës – duke përdorur dokumentet e tyre personale për të prodhuar sertifikatat false për martesë ose në disa raste  gratë  u detyruan të martohe me klientët serbë. „Burrat“  e tyre  u sollën më pas në Mynih, ku ata mund të regjistrohen në një adresë. (They exploited vulnerable Austrian women – who were often homeless or drug addicted – by using their personal documents to produce false marriage certificates or, in several cases, the women actually married the Serbian clients. )

 

Deri më tani, Europol në bashkëpunim me policinë gjemrnae dhe uastriake ka arritur të arestoj nëntë anëtarët të kësaj organizate kriminale serbe, prej të cilëleve janë identifikuar si dhe 90 perona tjerë  bashkëpunëtorë  që keqpërdorën  kartat  e paligjshme për qëndrim në vendet e BE-së ose që janë përgatitur të martohen ilegalish. Deri më sot, 17 persona janë dënuar me burg ose dënohet me një gjobë. Të ardhurat e organizatës kriminale serbe, sipas Europol, gjatë kësaj kohe janë vlerësuar të rpekin shumën prej 1.5 milionë euro.

SHPËRNDAJE