Bernë, 31 maers  -Nikoqirja Doris Leuthard  ne shenje rresepkti delegacionit shiptar nga Tiraana te rpire nga kyrtemnistrit Edi Rama e ka pritur me parakalimi solemn te gardës ushtarake të nderit duke janë interpretuar himnet e të dy shteteve mike. Viziten  e sotme te kreminstit shqiptare ne Berne ekan emirpirtur edhe ushtare zvicerane, qe sipas agjencise së lajemve “Presheva jonë” ne Zvicër, numri i tyre sillet sot mbi 2000 sosh. Per ketë kane shkruar edhe gazetat zvicerane, duke ju referuar agjencisë së lajmeve “Presheva Jonë”, sikur Tages-Anzeiger ashtu edhe  NZZ  (“Stolz auf die albanische Herkunft – stolz die Uniform der Schweizer Armee zu tragen !“) Ata janë krenar qe bartin uniforme ushtarke te Zvicres, po aq krenar qe flasin edhe gjuhen shqipe.

 

Zvicra sot me dy mije ushtare në armatën helvetike qe flasin shqipen bilbil qe pushimet e veres i kalojne ne Shqiperi, Kosovë apo Preshevë

Presidentja e Konfederatës së Zvicrës, Doris Leuthard, priti sot në takim kryeministrin e Shqipërisë, Edi Rama, me të cilin bisedoi për intensifikimin e marrëdhënieve mes dy vendeve.

Gjatë qëndrimit në Bernë, në kuadër të një vizite zyrtare, kryeministri Rama i shoqëruar edhe nga ambasadori shqiptar në Zvicër, Ilir Gjoni, zhvilluan një sërë takimesh, duke filluar nga Presidentja Leuthard, njëherësh ministre e Departamenti Federal të Mjedisit, Transportit, energjisë dhe komunikimit si dhe me personalitete të tjera nga qeveria zvicerane.

Sipas agjencisë së lajmeve “Presheva jonë” në Zvicër, kjo është hera e parë që nga viti 1994 që kur një kryeministër shqiptar ndodhet për vizitë në Zvicër. I pari ishte ish-kryeministri i demoklarateve Alekdsnader Meksi  i cioli ne vitin 1994 kihste vizituar Benrën.

Të dy udhëheqësit theksuan gatishmërinë e tyre për të vazhduar për të forcuar lidhjet ndërmjet Zvicrës dhe Shqipërisë, e cila Nont qenë në rritje që nga fundi i kohës së komunizmit.

 

“Reformat e ndërmarra nga Shqipëria në tri vitet e fundit për forcimin e sundimit të ligjit dhe drejtësisë janë shumë të rëndësishme për Zvicrën dhe Bashkimin Evropian”, dhe për të përmirësuar klimën e investimeve, Leuthard theksoi . Kjo ndërkohë që Tirana shpreson të bashkohet me 27.

Nën ‘nivelit të lartë të korrupsionit “që mbizotëron në vend dhe vështirësisë së zbatimit të këtyre reformave, ajo e siguroi atë për mbështetjen e Zvicrës.

Kryeministri shqiptar shprehu mirënjohjen për ndihmën e dhënë nga Zvicra në vitet e fundit, edhe në arsim.

Për Shqipërinë, Zvicra aktualisht është ndër vendet më të mëdha donatore bilaterale. Dy marrëveshje për projekte për një shumë totale prej 10 milionë franga në fushën e formimit profesional dhe decentralizimi janë nënshkruar sot ne kryeqyteitn helvetik ne Bernë.

Nikoqirja Doris Leuthard  ne shenje rrspkti delegacionit shiptar nga Tirana te prire nga kryeministrit Edi Rama e ka pritur me parakalimi solemn te gardës ushtarake të nderit duke janë interpretuar himnet e të dy shteteve mike. Edhe ushtarë shqiptare në armatën zvicerane e mirëpriten vizitën kryeministrin Rama në Bernë, qe sipas agjencise së lajmeve “Presheva jonë” ne Zvicër, numri i tyre sillet sot mbi 2000 sosh.

Mbi dy mije ushate në Armatën Zvicerane  qe flasin shqipen bilbil qe pushimet e veres i kalojne ne Shqiperi, Kosovë apo Preshevë. Per ketë kane shkruar edhe gazetat zvicerane, duke ju referuar agjencisë së lajmeve “Presheva Jonë”, sikur Tages-Anzeiger ashtu edhe  NZZ  (“Stolz auf die albanische Herkunft – stolz die Uniform der Schweizer Armee zu tragen !“) Ata janë krenar qe bartin uniforme ushtarke te Zvicres, po aq krenar qe flasin edhe gjuhen shqipe.

Doris Leuthard gjithashtu rikujtoi se Zvicra kishte rreth 250.000 shqiptarë etnikë, disa prej të cilëve ‘në ekipin e futbollit. Krijimi i një rrugë ajrore që lidh të dy vendet është në diskutim, tha ajo. “Shumë shqiptarë aktualisht përdorin autobusin ‘për të vizituar vendet e tyre, vuri në dukje ajo.

SHPËRNDAJE