Bernë, 13 shtator  -Pas reprotazhit te agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” drejtpersedrejti nga kufiri Serbi-Kroaci per eksodin e kosvareve me ket teme shqetesuese sot jane marrur edhe mediat zvicerane. Keshtu gazetat zvcerane duke sjellur nje VIDEO te ikjes, sot ne shkrimin e sai te titulluar: Të demoralizuar, kosovarët marrin rrugën e mërgimit (“Démoralisés, les Kosovars prennent la route de l’exil“)  ka shkruar se “Qindra të rinj u larguan nga vendi i tyre javën e kaluar. Qëllimi i tyre: të bashkohen me Gjermaninë dhe Zvicrën ilegalisht.

 

Emigranti i deshpruar: Viteve te fundit, udheheqit e Kosoves ishin hajdutë nga i pasri deri tek i fundit

Pas tre muajsh bllokimi politik, Kosova me ne fund krijoi një qeveri të re javën e shkuar, kryesuar nga Ramush Haradinaj, ish-komandant i UCK-së qe luftoi clirmin e Kosovës nga okupimi Serb, shkruan ne vazhdim gazeta zvicerane.

Për dy ditë, disa qindra njerëz nxituan për autobusët që shkonin në drfjeitm te Begradit përmes  Serbisë dhe Kroacise pe rne perendim.  Shpresa e tyre? Bashkohuni me një vend në Evropën Perëndimore, duke përfshirë Zvicrën dhe Gjermaninë, anëtare të BE. Kosova është vendi i fundit në kontinent, i cili ende i nënshtrohet regjimit të vizave. Prandaj është e paligjshme që shumë nga këta emigrantë të kalojnë kufij në mënyrë që të punojnë nën tokë ose të marrin azil. Të enjten, autoritetet u përpoqën të bllokonin lëvizjen duke pezulluar vijën Prishtinë-Beograd. Por disa pastaj morën rrugën me taksi dhe rruge tjera ilegale.

Gazetat zvicerane  ka shkruar se “Vendimi per te ikur nga Kososova është i barabartë me dëshpërimin e tyre. Në kohën e largimit nga vendi i tyre, më shumë evokojnë mungesën e perspektivave, sidomos profesionale. “Viteve te fundit, udheheqit e Kosoves ishin hajdutë nga i pasri deri tek i fundit”, thotë një 25 vjeçar, i cili mbeti anonim. Sipas shifrave të fundit, 61% e 15-25 vjeçarëve janë aktualisht të papunë…”

 

Historia përsëritet

A po përballemi me të njëjtin fenomen që vendi përjetoi ndërmjet dhjetorit 2014 dhe shkurtit 2015? Ngjashmëria është shqetësuese. Në atë kohë, Kosova kishte parë gjithashtu një koalicion të udhëhequr nga ish-rebelët e pavarësisë të ardhur në pushtet. Ky kontekst politik kishte çuar në një eksod të vërtetë: rreth 100,000 kosovare kishin ikur nga vendi brenda tre muajve.

SHPËRNDAJE