Interviste me z. Constantin Franziskakis drejtor i burgut të Gjenevës  “Champ-Dollon”
 
 
“Për të qenë më preciz nga numri i përgithshëm i të burgosurve në celinë tonë denimet i vuajnë 101 shqiptarë, ku 85 nga ta janë nga Shqipëria, 13 nga Kosova dhe 5 janë nga Serbia…” thotë për agjencinë tonë “Presheva Jonë” drejtori i burgut “Champ-Dollon”  z.Constantin Franziskakis

Gjenevë, 23 mars/AIK-Presheva Jonë

Është një e vërtetë që desh apo s’deshe ta fshehësh, të tjerët ashtu kështu nuk e fshehin dhe e thonë  si në media ashtu edhe në konfrenca të larmishme se numri më i madh i të burgurve në Gjenevë janë shqiptarë. Fjala është këtu se sot vetëm në burgun e Gjenevës “Champ-Dollon” janë mbi 100 shqiptarë që vuajnë denimet, ka deklaruar sot për agjencinë tonë drejtori burgut të Gjenevës z. Constantin Franziskakis. S ekush keta të dënuar, mosha, origjina dhe motivi i cdënimeve..flet ekskluzivisht për agjencinë tonë drejtori i burgut “Champ-Dollon”  z.Constantin Franziskakis

Kur është fjla për krim e orgnaizuar në Zvicër apo edhe në kantonin e Gjenevës në mesin e të dhënave statistikore të bëra publike mbi kriminalitetin në Zvicër, janë edhe ato për shkallën e kriminalitetit në qytetet zvicerane. Sipas tyre, Gjeneva është qyteti me më së shumti vepra penale të denoncuara “për kokë banori”. Në të vërtetë, në këtë qytet janë regjistruar 179 vepra penale në 1000 banorë.  Pas Gjenevës, sipas numrit proporcional të delikteve të regjistruara vjen Berna me 149.2 vepra penale në 1000 banorë ndërsa në vendin e tretë është Lozana me 146.8 vepra penale. Cyrihu, me 138.5 vepra penale në 1000 banorë, është qyteti i katërt në këtë statistikë.
 
Duke folur fillimisht për hisorikun e burgut të Gjenevës “Champ-Dollon” dhe numrin e të burgosurve drejtori i Burgut të Gjenevës Constantin Franziskakis për «AIK « Presheva Jonë » thotë se  në  “Champ-Dollon” ekziston nga viti  1977.  Në fillim ztë kytre viteve kihsim vetem 50 apo 60 tèë burgosur, ndërsa sot ky numër  sillet rreth 450 sish.  Por në vitin 2009 kishte arritur numrin rekord të të burgosurve me 541 sish, ku edhe na dolën nnë sër problemesh për shkak vendeve të pamjaftueshme, por sot sitauat është  më stabile  dhe atë  e kemi nën kotroll…Për sigurinë dhe mbikqyrje  të burgosurve jnaë të nagzhuar 250 perosnel, prej tyre rreth 200 janë gardien, ndërse tjerët nga drejroria dhe administrata… »

Sa i përket numrit të të burgosurve dhe motivet për dënime nä vazhdim drejtori i burgut të Gjenevës shpjegon për AIK “Presheva Jonë” se « në vitin 1980 kishte 1.868 hyrje, apo 52’189 netë,  ndërsa pë rnjë decnei më vonë keto shuifra janë dyfishura cka në vitn  2009 në nurgun tonë kishim mbi 2.700 hyrje, apo180’964 netë. Motive t e të dnuarve në burgun tonë janë të lamrishme nga ato për vrasje, kercnime e deri tek trafikantët dhe hajdutët. Celulat janë të ndara në 3 grupe : me nga një kravat në një dhomë janë 138 sish, ndërsa  me nga 3 kravate në (38) dhe me nga 5 kravat (3). Në mesie të burgosurve kemi edhe  9 fermra… »

Se kush janë këto të burgosur, mosha  e tyre dhe prej nga vijnë ata, drejtori i burgut të Gjenevës “Champ-Dollon” z.Constantin Franziskakis shpjegon për gazetën tonë se  « pjesa dërmues e të burgosurve jnaë të oshës së re mes viteve  18-23 por kemi edhe aso me moshe te shytre deri ne 70 vjet, por ata jan ekryesisht me probleme mentale.. Sa i përket origjinës së tyre pjesa dërmuese vijnë nag ballkani sidomos nga Shqipëria, sSrbia, Kosova, Maqedonia,Georgia, Rumania, Mali Zi etj..Me keqardhje e them se numri më i madh i “vizitorëve” në burgun tonë në Gjenevë janë ata prej Shqipëria me 85 të burgosur, ndërsa nga Kosova kemi 13  persona dhe nga Serbia 5  e kam fjalën për albanofonë.. “

SHPËRNDAJE