Kryetari i Komunës së Medvegjës Sllobodan Drashkoviq nen je inerviste per agjencine informative “Presheva Jone” ka deklaruar se “ngjarjet në veri të Kosovës janë reflektuar dukshëm edhe në jug të Serbisë, para së gjithash për shkak  të disa zërave si nga Beogradi ashtu edhe nga Prishtina për ndarje apo kembim të territoreve…”

 

Medevgjë, 30 tertor /AIK-Presheva Jonë

Se cfarë mendon rreth ndarjes së Serbisë apo këmbit të territoreve me Kosovën, njeriu numër një i komunës së Medvegjës Slobodan Drashkovic i ka hudhur poshtë gjithanketo opsine  që sipas  “pamvarëssiht se shqiptarët dëshirojnë të ejtojnë me Kosovën apo serbët me Serbinë, gjitha keto mbeten dëshira dhe spekulime nda qarqe të ndryshshme, por realiteti do të jetë ndryshe dhe secili popull duhet të mbetet aty ku jeton dhe vepron, pra  në vend, në terrritor të vetin ku është lindur. Pra,  sikur serbët në Kosovë ashtu edhe shqiptarët në Serbi aq sa janë, janë..sepse ne jemi mësur të jetojmë bashkarisht dhe besoj se kjo nuk na pengon neve. Fundja as ne e as komunitetit ndërkombëtar nuk ka aso gërshërë të mëdha të ndaj territoret ku gjendet një serb apo një shqiptar, fundja ballkani është i ndërtuar nga një mozaik popujsh dhe kulturash të larmishme që duhet konsideruar ketë pëzierje komunitesh, popullatash si një pasuri dhe perspktivë për gjithë rajonin..”

Slobodan Drashkoviq ka thënë se “shpërnguljet  nga komuna e Medvegjës janë prezente si nga serbët ashut edhe nga shqiptarët edhe pse migrimet e këtyre të fundit jnaë më të shumta..Por Sukur tek le¨vizjet e  serbëve edh etek shiptarët bhen më shumë për shkaqe të krizave ekonomike dhe sociale, pra për shkaqe të  papunësisë të cilët njerëz kerkojnë një perspketivë më të mirë duke  shkuar qoftë në Kosovë apo mbrenda Serbisë për një jetë më të mirë..Por shumica e të migruarve marrin drejtimin pë rnë vendet perendimore..”

“Në përgjithësi shpërnguljet janë me motive të larimishme, por kryesisht janë ato për të kërkuar një perspektivëm, jetë më të mirë..por,  shpresojmë që me hapjen e vendeve të reja të punës dhe me situata të reja do të kemi edhe rjedhje të banorëve. Në ektë program kmei përkrahje nga Komunitti ndërkombëtar, sidomos nga OKB, OSBE dhe SHBA-të cilat organiaza dhe vende po përkarhin komunën tonë me një sër programes. Mos harroni se në komunën tonë  kemi njerëz që kanë ardhë nga shtetet tjera, si Bosna dhe Maqedonia ku punojnë në minierë dhe ata kanë ndërmend të mbeten këtu” ka pohuar  në vazhdim Drashkoviq për agjencinë tonë.

 

Bazuar nga keto lëvizje të popullatës shqiptarët në drejtim të Kosovës apo perendim si dhe ardhja e serbëve nga Boasnja apo Maqednia a mos bëhet fjalë këtu për spastrime etnike diskrete dhe sebrbizim të ketij rajoni dikur të banuar me shumicë shqiptare kryetari i komunes së Medvegjës në fund të kësaj pyedtje për agjencinë informative kombëtare “Presheva jonë” përgjigjet se “nuk është bash ashtu, sepse e drejtë e gjithësecilit është te jedtojnë ku tgë duan  dhe tjetër hesap është ajo pse dikush dëshiron të  jetoj njër jetë shumë të mirë apo nuk pastote të punojëpër pak dinarë në rajonin tonë. Mos harroni se përveq shqiptarëve kemi shpërnguilje edhe të serbëve nga Medvegja te cilat levizje kanë ndyrshuar dujkshëm  harten demografike ne rajonin tone..”

SHPËRNDAJE