untitled1111Preshevë, 7 shkurt  -Në Bruksel dhe Uashington para shapplejs se “Repuvlikes serbe” debatonin me vite te tera per modalitete në lidhje me të drejtat e popujve për vetëvendosje në kuadër të Bosnjës dhe Hercegovinës. Kroatët për një njësi të tretë në Bosnje-Hercegovinë, Sarajevë Auditimit “Dejtonit”, RS për autonomi më të madhe, sikur sot për serbet e Kosovës siq pretendojine sot permes AKS dhe Brukselit qe nje dite te kenë edhe “Republiken serbe” sikur ne Bosnje, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

“Ish-Përfaqësuesi i Lartë Pedi Eshdaun ka akuzuar Rusinë për të financuar shkëputjen serbe nga BiH dhe ka kërkuar ndërhyrjen e menjëhershme të bashkësisë ndërkombëtare, por edhe të ditur pikëpamjen e administratës amerikane se “Kushtetuta dhe Marrëveshja e Dejtonit nuk i jep të drejtë çdo person të shkëputet”, ka shkruar “Vecerji Novosti” i Beogradit (21. mart 2014)

 

dodik-republika-srpska-karta“Ta ket me dije ambasadori amarikan (Maureen Cormack) dhe të gjithë ata te tjerët se kane gabim nese mendojne se nejemi kunder normave ndekrombëtare dhe se me viziten e krytenistrit serb Aleksander Vucic ne “Repubkine Serbe” eshte kemi shkeklur marrëveshjen Deyton-it” – ka deklaruar Milorad Dodik, Kryetari i Republika Sërpska ne Bosnjë
Sipas tij , ata ishin me qëllim të keq dhe kundër Republikës së aktit joparimore serbe dhe ambasadori i SHBA në BiH. (“Prema njegovim rečima, oni su zlonamerni i protiv Republike Srpske, a američki ambasador neprincipijelno se ponaša u BiH.”), transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”
Ne vazhdim Dokik ka pohuar se amerikanet me kane kerkaur miliadra dollare për pamvaresine e “Republikes Serbe” (“Amerikanci su mi tražili milijardu dolara za nezavisnost Republike Srpske!” / informer, 12. 01. 2016.)

Sidoqofte amerika ed eshit apo nuik deshti “Republiken serbe” ne Bosnje ish-ambasadori amerikan në Kroaci, Piter Gallbrajt ka deklaruatt troq se Republika Serbe është krijesë ne kundershtim me popullin shumice muslimane ne Bosnjë , eshte krijese e formuar nga gjenocidi dhe kombinimeve te inetresave te jashtme. Duket se nje loje e ndyer eshte duke u bere edh emrastine Kosovës, dukue privilegjuar serbet e Kosoves përmes AKS-së edhe pse serbet ne Kosove jane pakice e shqiptaeret shumicë. Keshtu ka shprehur drojen duke paralajmeruar edhe eksperti amerikan Alan Kuperman, sipas te cilit Brukseli i hap dyert modelit të “Srpska Republika” në Kosovë. “Krijimi i një ” Republike” të re serbe në Veri të Kosovës.
“Rajoni në të cilin sot gjendet Republika Serbe asnjëherë nuk ishte i banuar vetëm me serbë. Me gjenocid, ky territor u bë rajon i pastër serb dhe për shkak të kësaj asnjëherë nuk duhet t`i jepet e drejta e vetëpërcaktimit”, ka deklaruar ish-ambasadori amerikan në Kroaci, Piter Gallbrajt.

Sipas kabllogrameve të WikiiLeaks diplomatët amerikanë paralajmërojnë se ‘lëkundje dhe dobësia evropiane” do të mund të përforcojë kontrollin serb mbi pjesën veriore të territorit të Kosovës. Kjo tendencë për ndarjen e Kosovës me Serbinë është vërejtur nga takimet mes Ivica Dacicit dhe Hashim Thaçit në dialogun e Brukselit.

Lidhur me këtë ka paralajmëruar edhe profesori i njohur amerikan Alan Kuperman, ekspert për Ballkanin dhe profesor në Universitetin Amerikan në Teksasit në Austina, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

SHBA frikësohet se Evropa do bjer pre e presionit serb që Kosova të jetë e ndarë, një zhvillim ky i cili sicc paralajmërojnë diplomatët mund të shkaktojë dhunë etnike.
Kabllogramet e WikiiLeaks, të kohës derisa Boris Tadic ishte president në Serbi, tregojnë se zyrtarë të lartë serbë i kanë thënë privatisht Uashingtonit dhe BE-se se Qeveria e Kosovës kurrë nuk do të fitojë kontrollin e plotë të territorit të kontestuar – dhe në mënyrë indirekte insistohet për ndarje.
“Dështimi për të vepruar së shpejti nënkupton humbjen e Kosovës veriore dhe do të rihapë kutinë e Pandorës të konfliktit etnik që përcaktuar vitet 1990”, kishte shkruar ambasadori amerikan në Kosovë, Christopher Dell, transmeton WikiiLeaks.

SHPËRNDAJE