Organi ma i lartë politik i shqiptarëve të Luginës, ne mbledhjen e mbajtur me tre shtator ,pas nje diskutimi të gjatë vendosi me nje votim unanim që të bojkotoj procesin e regjistrimit të popullsisë në Sërbi., thotë lideri i BDL-së Dr.Skender Destani për agjencinë “Presheva Jonë”, duke shpjeguar Markovicit dhe Beogradit si dhe populli shqipatrë arësyerat pse ne duhet bojkotojmë ketë rpoces.

Preshevë, 29 shtator / AIK-Presheva Jonë

Te vetëdijshëm se sygjerimet e faktorit nderkombtar për ne shqiptarët ishin të  një randësije të posacme, u pajtum të ulemi në tavolin dhe me ndermjetsimin e faktorit ndërkombëtarë, arrijtëm marrveshjen paqsor me qeverin serbe për zgjidhjen e krizës në Lugin.Qeveria përpiloi planin e dy qeverive për zgjidhjen e krizës të cilën e përkrahu edhe NATO edhe Këshilli I Evropes dhe pala shqiptare.

Plani përmbante tri pika:

1.      Integrimi I shqiptarëve ne sistemin politik,shtetror e shoqëror dhe rrespektimin e te drejtave të tyre ne pajtim me standardet nderkombtare;

2.      Vendosja e paqes dhe sigurisë ne rajon, duke siguruar qarkullimin e lire  të qytetarëve  dhe kthimin e lire te te gjithë qytetarëve të shpërngulur dhe

3.      Revitalizimin dhe zhvillimin ekonomiko-socialte rajonit të luginës.

E gjithe kjo ishte para të realizohet mbrenda tre viteve. Pika e per seshte realizua as 10%  ndersa te drejtat e shqiptareve  edhe pas 10 viteve te funksionimit të tij nuk realizohen , ,Shqiptaret nuk kane te drejta te njejta as ne punesim as ne perdorim te gjuhes, asn ne shkollim asn ne ruajtje dhe kultivim te identitetit kombtar,as ne perdorim te simbolit kombtar  dhe as ne te drejte jete te lir, ata sa here qe kerkon politika ditore serbe arrestohen ,malltretone dhe denohen.

Pika e dyte  edhe kjo nuk eshte realizua ne teresi , sot kemi nje paqë të brisht ne regjion,, nuk kemi qarkullim te lire  si dhe nuk lejohet kthimi I te shperngulurve ne malsin e presheves medvegjes e bujabnoci per behet e kunderta ,  Prezenca e xhandarmëris  jep pasqyren se ky rajon nuk eshtë I sigurt dhe sit ë ishte ne luft.Kjo presence e tyre edhe frigson qytetarët shqiptar , I maltreton ata , I pengon qe te kryen punet e veta ne pronat e tyre ,si dhe te shperngulurit që të mos kthrnr nrvatrat e tyre .

4.      Pika e tret ,që ka të bëjë me zhvillimin ekonomik, nuk eshte investuar asnje dina ne te ,por perkundrazi edhe ato organizata qe duhej privatizoheshi nuk e bene kete process por, lejuan , e un po them me qëllim të caktuar qe ato te shkatrrohen dhe sot ato jane afunksionale, puntoret pe pune b ne rruge . ndersa papunsia enorme ndikon qe te runjet por edhe te tjeret te lane vendin e tyre dhe te migrojne ne perendim .sot ky rajon ka mbet perafersish pa gjysmen e populates se ve.Pra edhe ne kete aspect serbija me mosveprimin e saj per realizimin e pikes se tret po arrin te realizoj qellimin kryesor   te zhvendos shqiptaret nga lugina  sa ne Kosove e shumicen ne evrops.Kete process un e quaj process I asimilimit ekonomik te shqiptareve nge qeveria serbe , process I cili eshte I ndaluar me konventat nderkomtare,por, Serbia as qe  done te ndij per kto konvemta.

Pra nga e gjithe kjo mund të konstatojm se Serbia nuk I ka krye obligimet e veta  ndaj shqiptareve dhe me mosveprimin e saj sidomos naspektin e zhvillimit ekonomik  të Luginës  ka ndikuar direct ne egzodin e shqiptaeve nga lugina ne evropen perendimore duke e lane shkret ketë rajon.

Arrestimet , burgosjet e .po edhe vrasjet e shqiptarëve ndikuan qe shumica e te rinjëve ti lëshojne vatrat etyre dhe tja msyen evropes per të kërkuar shpëtim.

Arsimi është në nivelin ma të dobët të mundshëm ku fmijt shqiptar nuk kanë tekste mësimore ne gjuhën shqipe edhe pse ato janë premtuar 10 vite rresht.

Dhe tani në fund  ,ky pushtet përpiqet që procedurën e rregjistrimit ta kryej ashtu siq  I konvenon duke anashkaluar interest dhe të drejtat e shqiptarëve duke filluar naga formulary I cili është vetëm në gjuhën sërbë  shumica e regjistruesve të komunitetit serb,intruktoret e tyre mbi 90 serb etj.

Nje shtet I cili nuk rrespekton kushtetuten e vet dhe ligjet që vet I ka aprovue ne rastin konkret ligjin për përdorimin zyrtar të gjuhës dhe shkrimit të komunitetit pakicë n, ne rastin konkret te shkrimit shqip tregon se cfar politike udhehq , komenti nuk është I nevojshëm.

Këto ditë ka shumë deklarata rreth bojkotimit te regjistrimit dhe sot lexova edhe deklaratën kërcnuese të sekretaritshtetëror të ministries së drejtësis , që kërcnon shqiptaret me dënime nësenuk marrin pjese ne regjistrim .Kjo tregon fytyrën e
vertet të këtij pushteti ,por un mund të them  se  ligji nuk parasheh dënime për ata qytetar që bojkotojn regjistrimin  dhe me kte ky njeri ka manipuluar opinionin duke menduar se shqiptarët janë frigacak dhe do të regjistrohen,e ka shumë gabim.

Bojkoti është një form e shprehjes së pakënaqsisë në rastin konkret me veprimet e ksaj qeverie,një veprim I sistemeve demokratike dhe ne si shqiptar këtë pakënaqësi po e paraqesim  duke bojkotuar këtë regjistrim.Ne do të regjistrohemi kur Serbia kujdeset per qytetaret shqiptar si qytetar të vetë ,dhe kur realizon në tërësi të drejtat tona të mohuara decenije me radhe.

SHPËRNDAJE