Barrie Trower, një teoricien të konspiracionit i cili thotë se 5G është fajtor për përhapjen e shpejtë të COVID-19.
Ai beson se degradon sistemin imunitar dhe se rreziqet po mbulohen nga forca të fuqishme në industrinë globale të telekomunikacionit, shkruan Euronews.
Tre muaj më parë, Barrie ishte pjesë e një pakice të vogël me këto pikëpamje ekstreme dhe të pabaza.Por e gjithë kjo ndryshoi kur COVID-19 u përhap dhe bota u mbyll.
Madje, njerëz të famshëm, filluan të sugjerojnë se mund të kishte të vërteta për këto pretendime të pabaza duke e “vendosur teorinë e komplotit në rrjedhën kryesore”.
Si pasojë, që atëherë, inxhinierët e telekomunikacionit janë përplasur, kërcënuar dhe ndjekur.
‘Antenave të telefonit’ u është vënë zjarri në të gjithë Evropën, duke kërcënuar të ndërpresin komunikimet jetësore në një kohë të emergjencës ndërkombëtare.
Por, cilat janë saktësisht pretendimet që po nxisin këto komplote? Dhe pse janë marrëzi të rrezikshme?
Së pari, ekziston pretendimi se 5G ka shkaktuar virusin. Ne mund të “fshijmë” këtë menjëherë, shkruan Euronews.
Shkencëtarët konfirmojnë se COVID-19 transmetohet përmes pikave të frymëmarrjes, dhe ata janë të shpejtë për të theksuar se ju nuk mund të transmetoni pikat përmes valëve 5G.
Ndoshta më e përhapura nga të gjitha teoritë është sugjerimi që 5G degradon sistemin imunitar, dhe se kjo ka ndihmuar në përhapjen e COVID-19.
Së pari, shumë nga vendet më të goditura aktualisht nuk kanë infrastrukturë 5G. Shembull mund të merret Irani që ka mbi 114,000 raste të konfirmuara – dhe asnjë ‘antenë’ 5G.
Së dyti, teoria se 5G është e rrezikshme për sistemin imunitar është saktësisht i njëjti pretendim që pamë kur u nisën të gjitha – që nga 2G, 3G, 4G dhe WiFi.
Valët 5G janë pjesë e spektrit elektromagnetik dhe është e vërtetë që rrezatimi me frekuencë më të lartë në fund të këtij spektri paraqet rreziqe.
Kjo për shkak se këto valë të frekuencës së lartë janë “jonizuese”, domethënë ato mund të shkaktojnë dëme të brendshme në trupin tonë nëse ekspozimi është shumë i madh.
Merrni Rrezet X si një shembull. Këto depërtojnë në trup dhe përdoren për imazhim mjekësor, kështu që ekspozimi i një pacienti duhet të jetë i kufizuar.
Sipas shkrimit të Euronews, 5G është në një grup valësh me frekuencë të ulët, si WiFi, që janë “jo-jonizuese”.
Pesha dërrmuese e provave shkencore ka treguar që rrezatimi jo-jonizues nuk shkakton dëme të brendshme në qelizat tona.
Pra, nëse dëgjojmë shkencën, fakti i thjeshtë është se 5G nuk mund të jetë pas pandemisë, qoftë duke përhapur virusin ose duke degraduar imunitetin tonë. /Telegrafi/

SHPËRNDAJE