Lidhur me shkarkimin e drejtorit Artistik të Teatrit Kombëtar të Kosovës, Jeton Neziraj, pos reagimeve vendore,  kanë reaguar edhe udhëheqës teatrorë dhe integrimeve të vendeve europiane. Një letër  me karakter të tillë edhe në shenjë përkrahje ndaj ish-drejtorit Nezirajt i ka arritur sot edhe redaksisë së agjencisë informative “Presheva Jonë “ nga  Qendra për Strategjitë Integrim Evropian (CEIS)  e nënshrkuar nga sekretari i saj i përgjithshëm z. Christophe Solioz. Ky ragim ju është drejtuar sot edhe ministrit të kulturës, kryeministrit dhe kabinetit qeveritar, duke kërkuar nga ta, rishikimin e këtij vendimi të ngutur

Gjenevë, 13 shtator/ AIK-Presheva Jonë

Qendra për Strategjitë Integrim Evropian (CEIS) monitoron, analizon dhe këshillon në proceset e shtet-ndërtimit demokratizimin dhe bashkëpunimit rajonal dhe integrimit evropian në Ballkanin Perëndimor. CEIS mbështetet në një rrjet të akademikë, analistë, dhe gazetarëve se organizata e tij paraardhëse ka krijuar dhe nxitur që nga vitet 1990.

« Ndërsa fokusi ynë kryesor qëndron në analiza politike, ne jemi të vetëdijshëm për rëndësinë edhe të kulturës dhe artit. Kjo shpjegon pse ne artistët të përfshirë në aktivitetet tona dhe të aktorëve kryesorë të sektorëve të ndryshëm kulturorë. Ne gjithashtu kishte mundësi, sidomos në vitet e fundit, të vlerësojmë artworks e shumë artistë shqiptarë. Ndërkohë, shumë prej tyre janë figura të famshëm në nivel ndërkombëtar: Anri Sala, Adrian Paci, Edi Muka, Erzen Shkololli, Beqë Cufaj dhe Jeton Neziraj… » shkruan në fillim  z. Christophe Solioz, sekretar i përgjithshëm në Qendren për Strategjitë Integrim Evropian (CEIS)  me seli në Gjenevë, njofton agjencia “Presheva Jonë”

Në vazhdim të kësja leterje të drejtuesit të kësaj organizate ndërkombëtare për integrime evropaine thuhet se “Ne kemi qenë të informuar për atë që kohët e fundit ka ndodhur në mes të qeverisë kosovare dhe Teatrit Kombëtar të Kosovës   dhe vendimin tuaj  reth shkarkimit të zotëri Jeton Neziraj i cili ishte duke vepruar me shumë sukses, si  drejtor artistik. Ne mund të kuptojmë vështirësitë tuaja, por megjithatë  sipas mendimit tonë një vendim i tillë iehste i gabuar .  Jeton Neziraj u takon atyre qytetarëve të Kosovës me një rol të madh  artist të njohur në arenën ndërkombëtaer. të çojnë vendin drejt një të ardhme të paqes,  stabiliteti dhe pajtimi – jo në teori, por në praktikë. “

Neziraj aktivitetetin e tij  në krye si drejtor Artistik i Teatrit Kombëtar të Kosovës, e ka dëshmuar disa herë, veçanërisht në nivel rajonal,  meritojnë respekt dhe përkrahje. Siç e dini shumë mirë, bashkëpunimi rajonal është një  kryesore kushtëzimit të BE. Aktivitetet e artistëve dhe aktorëve kulturore si Neziraj  duhet të frymëzojnë dhe përkrahen nga autoritetet e vendit. Me gjithë respektin për autoritetin tuaj,  ne mirësi kërkoj që të rishqyrtojë një vendim që është releflektuar negativisht edhejashta vendit.. » thuet në fund të letrës të z. Christophe Solioz, sekretar i përgjithshëm në Qendrën për Strategjitë Integrim Evropian (CEIS)  me seli në Gjenevë.

SHPËRNDAJE