Kuvendi konsideron se arrestimi i tete qytetareve te Komunes se Bujanocit me 4 Maj 2012 eshte i papranueshem dhe ne funksion te destabilizimit te situates ppolitike dhe te sigurise ne Presheve,Bujanoc dhe Medvegjë. Aksioni i xhandarmerise janë provkuauese dhe kanë nxitur  shqetesime dhe pasiguri  në mesin e popullates shqiptare ne Bujanoc dhe Luginë., u tha sot në sencën e jashtëzakonshme të tre kuvendeve shiptare të Kosovës Lindore të tubuar sot në Bujanoc, raporton agjencia informative kombëtare „Presheva Jonë“.  Gjatë ësaj senace u leshua edhe në deklaratë poltike mbi aksionet e djehsme të policisë serbe në Bujanoc ku bastisi dhe  arrestoi tetë të rinj shqiptarë.

 

 

NGA PUNIMET E SEANCËS SË JASHTËZAKONSHME TË TRE KUVENDEVE SHQIPTARE TË LUGINËN  E PRESHEVËS PËR SITUATËN AKTUALE PAS ARRRESTIMEVE TË  DJESHME NE BUJANOC

 

Bujanoc, 5 maj

Në seancën e jastëzakonmshme të rtre kuendeve shiptare të Preshvës, Bujanocit dhe Medvegjës referuesit duke dënuar ashpër aksionet e djehsme të policsië serbe në fshatart shipatre të Bujancoit kanë pohuar se „aksioni djeshëm ka sheklur në mënyrë fagrante shkeli procedurat edhe normat ligjore që është krejtësisht ne sherbim te krijimit te frikes dhe koonfuzionit te pergjithshem ne mesin e popullates shqiptare vendore,sidomos ne prag te zgjedhjeve te 6 majit 2012…“
Kuvendi konsideron se praktikat e drejtesise politike dhe selektive serbe nuk jane ne sherbim te ndeshkimit te krimece te luftes dhe te zbulimit te domosdoshem te se vertetes,por perkundrazi ky eshte nje proces ne sherbim te pokitikave ditore te shtetit,qe me te tilla veprime riverteton mungesen e vullnetit politik dhe te kompetencave shtetrore per tu ballafaquar me te kaluaren e erret,rrespektivishtme perfshirjen e mundshme te strukturave te dikurshme shtetrore ne krime te luftes; posacerisht ne hapsiren e Presheves,Bujanocit dhe Medvegjes.

 

Si konkulzion të kësaj situate dramatike, përfaqësuesit e Bujancoit , Preshevës dhe Medvegjës kanë lëshura një eklaratë të përbahskët poltike duke dënuar dhunën serbe ku apelohet tek autoritetet e Beogarit të ndalin politikën diskriminuese dhe antishiptare, ata kanë kërkuar njëkohësisht ndërhyrje ndërkombëtare në Luginën e Preshevës si masa pereventive për pengimin e eskalimit të situatës alarmante në rajon.

 

 

DEKLARATA POLTIKE E TRE KUVENDEVE SHIPTARE TË KOSOVËS LINMDORE (PRESHVË, BUJANOC DHE MEDVEGJË)

 

Aksioni perkates,sikurse edhe ata te mehershem,eshte eshte vazhdimsi e politikave shtetrore per ta maskuar mungesen e vullnetit politik te qeverise per ti permbushur obligimet e marrura nderkombtarisht ndaj Lugines se Presheves duke i kriminakizuar shqiptaret e Lugines se Presheves.
Kuvendi i Keshilltareve shqiptare te Presheves,Bujanocit dhe Medvegjes kerkon nderprerjen e procedurave nga ana e Prokurorise per Krime Lufte ne Beograd,duke e konsideruar te montuar politikisht,si dhe zbardhjen e te gjitha krimeve te kryera ndaj popullates civile shqiptare ne Luginen e Presheves,por,edhe rrespektimin e plote te Amnestise ndaj ish-pjestarece te UCPMB-së
Duke kerkuar nga popullata shqiptare te reflektoj gjakftohtesi dhe maturi,Kuvendi i Keshilltareve shqiptare te Presheve,Bujanocit dhe Medvegjes fton qytetaret qe ti pergjigjen masovikisht zgjedhjeve te 6 Majit.

Bujanoc, 5 Maj 2012.
Kuvendi i Keshilltareve Shqiptare.

SHPËRNDAJE