Preshevë, 7 dhjetor -Kryeministri Ana Brnabic tha në Sofje, në bisedime me homologun e tij bullgar se anëtarësimi i plotë i Serbisë në prioritetet e politikës së jashtme të BE-së në vendin tonë, duke theksuar se dialogu i hapur është korniza më e mirë për zgjidhjen e të gjitha çështjeve të diskutueshme dhe se pa stabilitet në rajon, asnjë vend nuk do të jetë në gjendje të duke përparuar drejt BE-së, njofton Tanjug, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

Kyremnistrja serbe Bernabic dhe homologu i saj bullgar Bojko Borisov shprehu kënaqësinë që Beogradi të dielën vonë do të presë takimin kuadratike, Presidenti i Serbisë me kryeministrat e Bullgarisë, Greqisë dhe Rumanisë, pasi ky lloj bashkëpunimi ka një potencial të rëndësishëm për intensifikimin e mëtejshëm të marrëdhënieve dhe kontribuon në stabilitetin rajonal.

Duke përshëndetur nismën e Sofjes se gjatë presidencës së BE vitin e ardhshëm të mbajë një samit të BE-së dhe Ballkanit Perëndimor, kryeministri serb vuri në dukje faktin se Serbia, përveç politikën e integrimit evropian, po aq rëndësi të lartë është i bashkangjitur në proceset e bashkëpunimit dhe pajtimit rajonal.

Brnabić theksoi se dialogu i hapur është korniza më e mirë për zgjidhjen e të gjitha çështjeve të diskutueshme dhe se pa stabilitet në rajon, asnjë vend nuk do të jetë në gjendje për të avancuar drejt BE-së, por jo në aspektin e reofrmi brendshëm, as për të përmirësuar standardet e jetesës së qytetarëve të saj.

Kryeministrat diskutuan presidencën e Bullgarisë në BE vitin e ardhshëm dhe u pajtuan se është shumë e rëndësishme që presidenca e programit të Këshillit të BE-së njeh zgjerimin vazhdoi si një nga aspektet më të rëndësishme të afirmuar në BE si një udhëheqës global.

Brnabić theksoi se Bullgaria është mirënjohëse për mbështetjen e procesit të integrimit evropian të Serbisë dhe angazhimin e vazhdueshëm të Sofjes për vazhdimin e politikës së zgjerimit të BE-së.

Kryeministri serb, i cili në Sofje për të marrë pjesë në konferencën ndërkombëtare “Integrimi Stronger rajonal në Ballkan”, tha se Serbia është e kënaqur dialogut politik aktiv dhe substanciale me Bullgarinë se ka një nivel të lartë dhe është e rëndësishme që ky trend vazhdon.

Brnabić vuri në dukje se vizita e këtij viti të Ministrit të Punëve të Jashtme Ekaterine Zaharias, Beograd, si destinacioni i parë në përgatitje për marrjen e presidencës së BE-së që vendi ishte shumë i rëndësishëm për promovimin rëndësinë e zgjerimit të BE-së për Ballkanin Perëndimor.

Ajo theksoi se Serbia është e interesuar në promovimin e mëtejshëm të tregtisë, bashkëpunimit në fushën e turizmit, nëpërmjet programeve të IPA-s, si dhe realizimin e projekteve të përbashkëta në fushën e infrastrukturës dhe energjisë, tha se zyra e qeverisë për bashkëpunim me mediat. / Tanjug

SHPËRNDAJE