Britaniku Guy Ryder sot është zgjedhur drejtor i ri i ILO-s duke zëvnedësuar cilienin Juan Somavia. Guy u zgjodh drejtor i ri i Organizatës Botërore të Tregtisë (OBT/ILO) në Gjenevë në mesin e nëntë kandidatëve, konkurrentëve të tij, njofton agjencia informative kombëtare “Presheva Jonë” nga Komet e Bashkuara.

 

Gjenevë/UNO, 28 maj

Më 9 mars të këtij viti  ishte dita e fundit t’i parqesin dosjen për kandidaturë për të drejtuar Organizatën Botërore të Tregtisë (OBT/ILO). Për të qnë në krye të ILO-s kishin konkurruar nëntë kandidat: Gilles de Robien, Angelino Garzón, Ad Melkert, Jomo Kwame Sundaram, Ibrahim Assane Mayaki, Assane Diop, Mona Sahlin, Guy Ryder dhe Charles Dan.

Z.Ryder,  ka një aktivitet të pasur i cili për tre dekada ka zhvilluar një përvojë dhe një sër funksionesh të suksesshme prefesionale në botën e punës, shumica e të cilave ishte fituar ndërkombëtarisht. Ai ka mbajtur poste udhëheqje globale dhe kishte për të menaxhuar proceset komplekse të ndryshimit dhe situata shumë të ndjeshme politikisht, në të gjitha rajonet e botës. Z. Ryder ka mbajtur pozita udhëheqëse në ILO dhe ka mbajtur të lartë përgjegjësi Strukturat politike të organizatës.

 

Në ushtrimin e tij  funksionet, ai demonstroi një të vërtetë, angazhim përkushtim durueshëm dhe vlerat qëllimet organizative dhe ishte një përkrahës aktiv i tripartism. Në kontekste të ndryshme dhe në vendet e shkëmbimit, ai tregoi një shpirt të konsensusit në një Disponueshmëria dhe aftësia për të dëgjuar dhe dialog me të gjithë zgjedhësit Organizimi.

Duke kaluar shumicën e karierës së tij në një mjedis ndërkombëtar, Guy Ryder ka zhvilluar një kapacitet të madh dhe një entuziazëm të caktuar për të punuar në një multikulturore dhe multigjuhësore. Ai u dërgua për të menaxhuar organizatat ku përdorimi i matur i burime Kufizuar ishte një prioritet, udhëzuese ato me sukses përmes procesit të e ndryshimeve komplekse strukturore, kanë njoftuar sot zyrtarët e OKB-së në një komunikatë për shtyp.

 

Karriera Profesional
Guy Ryder  i lindure në Liverpol në shtator 2010 ishte  Drejtor Ekzekutiv, Zyra Ndërkombëtare e Punës në Gjenevë. Si pjesë e përgjegjësive të saj për standardet dhe parimet dhe të drejtat themelor në punë, Ryder mbikëqyr zbatimin e Konventave dhe Rekomandimet ILO – një çështje qendrore për të Organizatës – dhe promovimi i 1998 Deklarata mbi Parimet Themelore dhe të Drejtat në Punë dhe Programin për Eliminimin e Punës së Fëmijëve (IPEC). Ajo është gjithashtu përgjegjëse për
menaxhimin e zhvillimin e seancave të Konferencës Ndërkombëtare të Punës vjetor dhe
Bordi i Drejtorëve.

 

Në këtë kontekst, ai u udhëzua nga Drejtori i Përgjithshëm i misioneve të ndryshme të nivelit të lartë nga shtete të ndryshme anëtare të ILO-s mbi një sërë çështjesh të standardeve. Këto detyra përfshijnë ato të kryera kohët e fundit në Bahrein, Kolumbi, Fixhi, Gjeorgjia, Greqia, Mianmar dhe Svaziland.

Ai ishte përgjegjës, në emër të Byrosë, për të kryer reformën e Këshillit të Sigurimit Administrimi i reformës, ILO që ka hyrë në fuqi në nëntor 2011. Ajo ka marrë pjesë që nga atëherë nisjen e reformës në vazhdim të Konferencës Ndërkombëtare të Punës dhe Takimet ILO rajonale.
Nëntor 2006 – qershor 2010: Sekretar i Përgjithshëm i Konfederatës Sindikale Ndërkombëtar
(CSI), Bruksel

 

Shkurt 2002 – Tetor 2006: Sekretar i Përgjithshëm i Konfederatës Ndërkombëtare të
Sindikatat (ICFTU), Bruksel Emërohet Sekretar i Përgjithshëm i ICFTU në shkurt 2002, Ryder ka iniciuar dhe udhëhequr proces unifikimi i lëvizjes demokratike ndërkombëtare të sindikatave. Pas krijimit të saj në nëntor 2006, u bë CSI organizata më përfaqësues ndërkombëtar në
Historia e lëvizjes së punëtorëve. Ai u zgjodh sekretar i parë i përgjithshëm i ITUC në saj
Themelues kongres në Vjenë.
Drejtimin e CSI kërkuar krijimin e një organizate dhe një kulturë e konsensusit brenda një organizate me mbi 300 affiliates me prejardhje të ndryshme, në më shumë se 150 vende. Me një buxhet bazë prej rreth 14.000.000 $ në vit, ai demonstroi një menaxhim financiar rigoroz ndërsa remobilizing fonde vullnetare përmes bashkëpunimit Teknik rigjallërohet. Tranzicioni nga ICFTU në CSI re në një kontekst financiar ndjeshmëri ka përfshirë edhe mbikëqyrjen e një ristrukturimi organizativ dhe një
reduktimet e stafit që janë realizuar në kuadër të marrëdhënieve ekzistuese sociale,
duke ruajtur një pozicion të shëndoshë financiar.
Në krye të ITUC, Guy Ryder udhëhequr delegacionet e para sindikale ndërkombëtare të
Samitet e G-20 në Uashington në vitin 2008, në Londër dhe Pitsburg, në 2009,
Takime me liderët qeveritarë, duke përfshirë të Përgjithshëm të G-20 dhe Drejtorët
organizatat ndërkombëtare. Ai gjithashtu udhëhoqi delegacione të ICFTU dhe ITUC
Takimet Bienalen e FMN dhe Bankës Botërore si dhe ka shërbyer në disa nisma
ndërkombëtare duke përfshirë edhe Këshillin Konsultativ të OKB-së Kompaktit Global.

 

1999 – 2002: Drejtor i Zyrës së Drejtorit të Përgjithshëm të Ndërkombëtare të Punës
Gjenevë
1998 – 1999: Drejtor, Zyra e Aktiviteteve të Punonjësve të Byrosë Ndërkombëtare
Punës, Gjenevë. Gjatë periudhës së tij të parë në ILO, Ryder ka shërbyer si Drejtor i Zyrës së
Drejtor të përgjithshme. Gjatë kësaj periudhe, Axhenda Denjë Puna e ILO-s u themelua
dhe ka marrë mbështetje të gjerë nga partnerëve trepalësh të ILO-s dhe në kuadër të sistemit
Ndërkombëtare.
1993 – 1998: Drejtor i Zyrës së Gjenevës së Konfederatës Ndërkombëtare të Sindikatat falas

1988 – 1993: Drejtor i Zyrës së Gjenevës së Konfederatës Ndërkombëtare të Sindikatat e Tregtisë së Lirë Gjatë dhjetë vjetëve të tij të shërbimit ndaj Zyrës së Gjenevës të ICFTU, Guy Ryder ishte direkt
përfshirë në të gjitha aktivitetet e ONP-së. Ai ishte sekretar i Grupit të Punonjësve të Këshillit
Drejtues nga viti 1993 deri në vitin 1996 dhe në Konferencën Ndërkombëtare të Punës nga viti 1994 deri 1998.

Në qershor 1998 ai shërbeu si sekretar i Grupit të Punonjësve të Komisionit
Konferenca për zhvillimin e Deklaratës mbi Parimet Themelore dhe të Drejtat
në punë.

1985 – 1988: sekretar i seksionit Industrisë të Federatës Ndërkombëtare të Punonjësve,
dhe Punonjësit Teknik Fiet), Gjenevë
1981 – 1985: asistent në degën Ndërkombëtare Bashkimi Kongresit, Londër

SHPËRNDAJE