bivvddd111Bujanoc, 29 shkrut  -Lugina e Presheves e banuar kryesisht me shqiptare, sot ka mbi 100 organizata, ndermarrje tregtare dhe biznese. Pamvarësisht se nderkobëtaret apo edhe autoritetet serbe sa here flain për strukruren ne Luginë apo per demkracine dhe tolerancen,  sa per sy e faqe kete rajone e quajnë si “multienik” pamavresisht se aty ka vetem 10- 15 per qind serbe.

 

Nga kjo perqindje normalisht ne firmat apo nderrmarje te drejtuara nga serbet nuk jane te punesuar vetem 10 apo 15 per qind serbe por 100 per qind..Te rralla jane ato firma, kompanit  ne Luginene  Preshevës  qe kane sturkuter te perzier ge punetorëve apo shumice shqiptare, pamvresisht se bleresiht  (klientet) i kane gati te gjithe shqiptarë…

 

Per perzierje te struktures nacionale te punetorëve ndoshta duhet marrur si shembull: Valoni Petrol, VM-Center apo Fluidi-n, Saba Bellca, Viato-r, Megall..e shume ndermarje tjera..  ku pervec shumices shqiptare aty ke te punesuar edhe serbe. Shembull apo fakt ky se shqiptaret  jane me “toleranat” apo bujar, shkurt nuk jan racist sikur serbet !

 

 

BIVODA  me asnje shqiptare ne punë edhe pse kjo fabrike e ujit fiton nga shqiptaret ne vit mbi 2 milion euro ?!

 

Rasti i kundert eshte ai ne Bivoda kur ne mesin e dhjetra  punëtoreve ne zemër te shqiptarise ne Bujanoc, ne këte fabrike te ujit nuk eshte mund ta gjejsh asnje shqiptarë as per ilac?! qofte ne amdinistrate apo ne prodhim ?!  Kjo duket se ka nevrikosur jo vetem qetataret e Lugine së  Preshevës, pore edhe pushteraet lokal.

 

Agjencis e se lajemeve “Presheva Jonë” ka mësuar se kryertari i Bunancit dhe autoritetet lokale ne Lugine jane duke shqyrtuar mundesine që ujin apo rpidhimet tjera  të marrin nga Kosovaa Shqipëria, sepse ne fabrikat e Kosoves apo te Shqiperisë jo vetem ku prodhohet uji, por edhe ne shume fabrika tjera jane te inkaudruar  qindra shqiptare nga Lugina e  Preshevës ..Pse  lideret e Lugines t’mos lidhin biznese bashkepunim me ndermarjemn nga Kosova apo Shiperiua qe kane punesuar qytetaret e saj …E mira shkon me te mire, thonë. Fundja une ty – ti mua. Apo si thone ne popull ti kur nuk më don, pse une me të dasht, apo pse me ta blerë ujin tek ti shkurt hesap !!! Edhe kreu i fabrikës serbe  BIOVODA ne Bujanco edhe sne niukm i duan shqiptaret, bile se paku per hirë të klienteve shumice shiqptare apo per hire të ish “bratsvto-jedinsvos” nuk do të kishte qene keq te kishte se paku 2-3 punetorë shqiptare, te cilet ndoshta ju kishin sherbeyer bile edhe si perkthyes ?!

SHPËRNDAJE