Themeluesi i Microsoft Bill Gates ka lëshuar një thirrje urgjente që liderët botërorë të bashkohen për të luftuar Covid-19 dhe të sigurohen që pajisjet mbrojtëse, trajtimet e reja dhe vaksinat të shpërndahen në mënyrë të barabartë për të gjithë qytetarët e globit. Lëvizja vjen mes frikës se një vakumi ose mangësi në udhëheqjen globale do të zgjasë pandeminë dhe do të zmadhojë shumë pasojat e saj në njerëz dhe në ekonomi. Duke shkruar në The Telegrafin e së dielës, Bill Gates, bën thirrje për një “qasje globale” për të luftuar sëmundjen dhe paralajmëron se nëse virusi do të lihet të përhapet lehtësisht nëpër vendet në zhvillim, ai do të rikthehet dhe do të mundet që të godasë në valë të tjera pasuese edhe vendet në zhvillim, të cilat e kanë kaluar një valë infektimesh. “Virusi nuk interesohet për kufijtë” shkruan ai. “Edhe nëse kombet e pasura arrijnë të ngadalësojnë sëmundjen gjatë disa muajve të ardhshëm, Covid-19 mund të kthehej nëse pandemia nuk mbetet mjaftueshëm diku tjetër. Ka të ngjarë të jetë vetëm çështje kohe përpara se një pjesë e planetit të ri-infektojë pjesën tjetër”, shkruan Gates. Dy javë më parë, një takim virtual i G20 u ndërpre pa marrëveshje pasi SHBA këmbënguli që referencat për “virusin Wuhan” të përfshiheshin në ndonjë komunikatë. Kjo qëndron në kontrast me rolin që organi ndërkombëtar luajti në krizën financiare të vitit 2008, kur veprimet e tij të koordinuara vlerësohen për zbutjen e ndikimit të pasojave të krizës. Z. Gates, i cili prej kohësh kishte paralajmëruar një pandemi, u ka bërë thirrje liderëve botërorë që të rindërtohen dhe të pajtohen tashmë me tre veprime. “E para është të sigurohemi që burimet e botës për të luftuar këtë pandemi janë shpërndarë në mënyrë efektive, gjëra të tilla si maska, doreza dhe teste diagnostikuese”, thotë Gates. “Unë besoj shumë në kapitalizëm, por disa tregje thjesht nuk funksionojnë siç duhet në një kohë pandemie, dhe tregu për furnizime që të shpëtojnë jetën në këto kohë është një shembull i dukshëm”. Së dyti, ai u bën thirrje udhëheqësve që të ndërmarrin fondet e nevojshme për kërkimin dhe zhvillimin mbi zhvillimin e një vaksine. Ekzistojnë “të paktën tetë vaksina të mundshme për Covid-19” në zhvillim, por duhen edhe 2 miliardë dollarë shtesë nëse ato do të dorëzohen brenda 18 muajve. “Kjo mund të ishte hera e parë më e shpejtë në botë në krijimin e një vaksine për një patogjen krejt të ri”, thotë ai. Së fundmi, Gates i bën thirrje G20 të mendojë tani se si do të prodhohen dhe shpërndahen vaksinat. “Ne nuk jemi të sigurt akoma se cilat vaksina do të jenë më efektive, dhe secila kërkon teknologji unike për t’u bërë. Kjo do të thotë që kombet duhet të investojnë në shumë lloje të ndryshme të objekteve prodhuese tani, duke ditur që disa nuk do të përdoren kurrë. Përndryshe, ne do të humbim muaj pasi laboratori i suksesshëm të dalë me një vaksinë efektive, duke pritur që prodhuesi të arrijë një kuotë të përshkallëzuar prodhimi, gjë që nuk do të ishte në favorin tonë”, shkruan ai. Ekzistojnë shqetësime se “nacionalizimi i vaksinave” mund të mbërthejë botën nëse nuk bëhet një marrëveshje ndërkombëtare përpara arritjes së gjetjes së vaksinës, për mënyrën e shpërndarjes së saj. Tani mund të jetë një moment i volitshëm për të ndërmjetësuar një marrëveshje “shpërndarjeje të drejtë” sepse asnjë komb nuk e di se kush do të prodhojë një vaksinë së pari. “Shumica e vendeve të G20 nuk kanë kapacitete prodhuese të vaksinave dhe asnjë vend nuk e di me siguri se do ta ketë atë strukturë për Covid-19”, tha Dr Richard Hatckett, CEO i Koalicionit për Inovacionet e Përgatitjes Epidemike (Cepi).

Ish-sekretari i jashtëm, Lord William Lord Haga, gjithashtu bëri thirrje për veprim global. Ai paralajmëroi për një “mungesë të jashtëzakonshme të udhëheqjes globale” dhe u bëri thirrje politikanëve të “kampion një kornizë globale për të zgjidhur problemet e botës së bashku”.
Sot Departamenti i Zhvillimit Ndërkombëtar premtoi një ndihmë prej 200 milion paundësh të Mbretërisë së Bashkuar për të ndihmuar në trajtimin e pandemisë së koronavirusit dhe parandalimin e një valë të dytë të infektimeve. Kjo e çon shumën totale të ndihmës së Mbretërisë së Bashkuar të angazhuar në luftën globale kundër koronavirus në 744 milionë, një nga kontributet më të mëdha në të gjithë botën.

Duke folur në një program të Radio 4, përpara bisedës së tij në Samitin Gaks Global të Vaksinës në Londër, Gates tregoi zhgënjimin e tij ndaj atyre që kundërshtojnë një vaksinë. “Është shqetësuese që në kohë si kjo, dhe e përshpejtuar nga mjetet dixhitale, ka kaq shumë marrëzi”, tha ai. Në mënyrë eventuale kur të kemi vaksinën, do të duam që të zhvillojmë imunitetin e tufës (grupit) me injektimin me vaksinë rreth 80% të popullsisë. “Nëse ata kanë dëgjuar që është komplot, ose vaksinat në përgjithësi janë të këqija, dhe ne nuk kemi njerëz të gatshëm të marrin vaksinën, atëherë kjo do të lejojë që sëmundja të vazhdojë të vrasë njerëz. “Jam çuditur që disa prej tyre janë përqendruar te unë”, tha ai. “Ne thjesht po japim para për të arritur në krijimin e një vaksine sa më shpejt, ne thjesht i shkruajmë çeqe kompanive farmaceutike dhe ndodh që ne të kemi shumë ekspertizë të mirë farmaceutike në fondacionin tonë, dhe konsiderohen një ndërmjetësi e drejtë midis qeverive dhe kompanive për të ndihmuar në zgjedhjen e mënyrës më të mirë”. Që nga largimi nga Microsoft, Gates themeloi fondacionin Bill dhe Melinda Gates me gruan e tij dhe u kthye plotësisht në filantrop. Ata kanë trajtuar poliomielitin dhe malarien në të gjithë botën dhe kanë paralajmëruar me vite për rreziqet e sëmundjeve infektive. Duke iu drejtuar një TED Talk pesë vjet më parë, Gates, paralajmëroi se katastrofa tjetër “globale” nuk do të shkaktohej nga lufta, por nga një virus. Ai tha: “Nëse ndonjë gjë vret mbi 10 milionë njerëz gjatë dekadave të ardhshme, ka shumë të ngjarë të jetë një virus shumë efektiv sesa një luftë – jo raketa, por mikrobe”. Pjesë e arsyes për këtë është që ne kemi investuar në sasi të mëdha në parandaluesit bërthamorë, por ne në të vërtetë kemi investuar shumë pak në një sistem për të ndaluar një epidemi. Ne nuk jemi gati për epideminë tjetër”.
Roli i Gates
Bill Gates disa ditë më parë, saktësisht në 4 prill, tha hapur: “Të drejtat e njerëzve nuk mund të rivendosen derisa e gjithë popullsia botërore të vaksinohet”. A jemi të vetëdijshëm që Organizata Botërore e Shëndetit dhe të gjithë hulumtimet shkencore janë në duart e individëve që kujdesen vetëm për fitimet e tyre dhe jo për shëndetin? Mirëqenia jonë gërryen fitimet e tyre, a jemi në dijeni për të? A është normale, për më tepër, të reklamosh, në gazeta dhe në TV, droga sikur të ishin veshje, parfume dhe snack? Nuk merrni dritë? Sot shumica e njerëzve janë të gatshëm të vaksinohen për Covid-19, i cili sipas ekspertëve nuk jep imunitet. Vaksina është e padobishme, nëse jo për të pasuruar të dyshuarit e zakonshëm dhe për të dëmtuar qeniet njerëzore. Pas vaksinimit, me të vërtetë mund të ketë miliona e miliona vdekje në të gjithë botën. Vaksinimi masiv është pikërisht qëllimi i grupimit me komandantin suprem Bill Gates, të cilët prej dekadash janë në luftë të ethshme për prodhim vaksinash, si një burim i pafund fitimesh.
Lind pyetja: Kush është roli i OBSH dhe Bill Gates në këtë pandemi dhe a ka pasur një strategji për shpikjen e këtij virusi në mënyrë që të sillnin një shkatërrim kolosal për ekonominë botërore?
Ka qenë OBSH që paralajmëroi e para në mars të 2019 se botën e rrezikon një pandemi globale dhe e rrezikshme. “Rreziku i një pandemie të re gripi është gjithmonë i pranishëm”, shpjegon Tedros Adhanom Ghebreyesus, Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetit. “Mundësia që një lloj i ri të transmetohet nga kafshët te njerëzit dhe të shkaktojë një pandemi është më e vërtetë se kurrë. Pyetja e saktë nuk është nëse do të kemi ndonjëherë ndonjë pandemi tjetër, por kur. Për këtë arsye ne duhet të jemi absolutisht vigjilentë: kostoja e një epidemie të madhe gripi tejkalon shumë çmimin e parandalimit efektiv”. Ky reagim erdhi nga Organizata Botërore e Shëndetit në mars 2019 ku bëri prezente Strategjinë e re Globale të Ndikimit Global 2019-2030, një plan veprimi që përqendrohet në dy objektiva kryesore: përmirësimin e sistemeve të mbikëqyrjes dhe aftësinë e reagimit në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar dhe promovojnë zhvillimin e vaksinave dhe terapive të reja antivirale për t’u marrë me virusin. Vlerësimet më të fundit, të raportuara në planin e ri të OBSH-së, në të vërtetë na tregojnë se një pandemi e gripit do të kushtonte rreth 500 miliardë dollarë, duke llogaritur shpenzimet, dëmin ekonomik dhe jetën e njerëzve që do të humbnin. Një program i strukturuar mirë i parandalimit, nga ana tjetër, nuk do të tejkalonte katër e gjysmë miliardë shpenzime vjetore globale, pak më pak se një dollar për person në vit.

SHPËRNDAJE