(e plotesuar per shkak aktualitetit)   Dubai, 18 Nentor  -Sesioni i 87 i Asambleja e Përgjithshme e Interpolit filloi në Dubai  ku po ndiqet nga mbi 1,000 përfaqësues zyrtarë nga 173 vende, ne mesin e tzre edhe perfaqesues nga Shqiperia e vedne tjera te Ballkanit, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jone” nga Dubai.

Konferenca katër-ditore gjithashtu do të diskutojë kërkesat e Kiribatit dhe Vanuatit, të cilët janë anëtarë të OKB-së dhe Kosovë për pranimin në anëtarësimin e Interpolit.

Ndër pjesëmarrësit janë 85 krerët e policisë dhe 40 ministra.

Tema e Asamblesë së Përgjithshme të 87-të të këtij viti është roli i policisë në epokën e informatikës. Konferenca do të diskutojë se si teknologjia do të ndryshojë kërcënimet në të ardhmen dhe se si shërbimet e sigurisë mund ta përdorin për t’iu përgjigjur këtyre sfidave.

Ne oret e pasidtes delegacioni serb ne kuader te Asamblese se Pergjithshme te Interpolit qe po mbahet ne Dubai  ka kekruar qe te te eleminohet Kosova nga viti i parapare me 20 nentor te ketij viti.

Bie poshte kerkesa e Serbise qe Kosova te eleminohet nga votitimi. Do perkujtuar se anetare te Interpolit jane 192 vende. Kurse me te drejte vote 172. Pro votimit i thane 90 vende nga 134. Keshut Kosova ka amrrru driten jeshile nga shumica e vende

ve ter Interpolit qae me 20 nentopr te votohet pro pranimit te saj ne kete organizate boterore,  njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jone” nga Dubai.

Ne Dubai te Emiratave sot ka nisur sesioni i 72 i Asambleja e Përgjithshme përbëhet nga delegatët e emëruar nga qeveritë e vendeve anëtare.

Zëvendëskryeministri dhe Ministri i Punëve të Jashtme të Kosovës, Behgjet Pacolli ka njoftuar se është konfirmuar se Kosova do të jetë në  agjendën e samitit të Interpolit.

Po ashtu, ai ka thënë se votimi për anëtarësimin e Kosovës në Interpol do të bëhet të martën.

Sekretari i përgjithshëm i Interpolit Stocker: Kosova në rend dite për anëtarësim, ja kur votohet

Si organ suprem i qeverisjes së INTERPOL-it, ai mblidhet një herë në vit dhe merr të gjitha vendimet kryesore që prekin politikën e përgjithshme, burimet e nevojshme për bashkëpunimin ndërkombëtar, metodat e punës, financat dhe programet e aktiviteteve. Asambleja e Përgjithshme e Interpol-it, do të mbahet prej 18 deri më 21 nëntor në Dubai Shtetet anëtare të Interpol po mblidhen sot në Dubai për të zgjedhur presidentin e ri pasi ish-udhëheqësi i agjencisë ishte arrestuar në Kinë. Meng Hongwei,  ishte zëvendësministri i sigurisë publike të Kinës, ndërkohë që udhëhoqi Interpolin, u zhduk deri sa ishte në një udhëtim në Kinë gjatë muajit shtator.

 

Sekretari i pergjithshem i Interpolit Jurgen Stocker : Me 20 nentor votohet per anertaresimin e Kosoves ne Interpol

Para hapjes solemene te Asdamblese se Pergjithshme te Interpolit ne Dubai Sekretari i pergjithshem i Interpolit Jurgen Stocker  ka mbajtu nje konference shtypi. Kosova teme dabati, ne pritje te anetaresimit te saj ne kete organizate boterore. Ne Dubai ne mesin e shume ministrave gjendet edhe shefi i diplomacise kosovare Behgjet Pacolli. Sekretari i pergjithshem i Interpolit Jurgen Stocker konfirmon zyrtarisht per «Presheva Jone»: Kosova ne rend dite per anetaresin.

 

Ai gjithashtu zgjedh Komitetin Ekzekutiv të Organizatës, dhe këtë vit Kuvendi do të votojë për një President të ri për dy vitet e mbetura të mandatit aktual (deri në vitin 2020). Në përgjithësi, vendimet merren me shumicë të thjeshtë në formë të rezolutës. Çdo vend anëtar i përfaqësuar ka një votë.

Edhe Shqiperia ne ofanzive lobimi

Agjencia e lajmeve “Presheva Jone” si nje medium i vetem shqiptar qe po ndjek sesionin e Asamblese se Pergjgithshme te Interpolit ne Dubai ka mesuar se më 20 nëntor vendet anetare do te votojne per (mos) pranimin e tri vendve boterore te cilat kan aplikuar Kosova, Vanuatu dhe Kiriobati. Mesohet se Kosovës i nevoiten 2/3 e votave të vendeve pjesmarrëse që të bëhet anëtare e kësaj organizate.

Burime brenda MPJ-së, Kosova bashkē me shtetet mike, siç janë SHBA, Gjermania, Turqia dhe të tjera ka arritur të sigurojē reth 10 vota më tepër sesa numri minimal i votave që duhen për anëtarsim. Punimert e Asamblese se Pergjithshme ner Interpolit ne Dubai po i ndjek edhe nje delegacion nga Shqiperia , te prire nga ambasadori shqiptar ne Dubai Ermal Dredha i shoqeruar nga Ardi Veliu, drejtor i pergjgithshem i policise se shtetit dhe Amdi Likas, drejtor i Interpolit shqiptar.

Kjo e ka shqetësuar tejmase Serbinë, jo vetëm për faktin se Kosova po arrin të fitojë një fitore diplomatike karshi saj, por edhe për atë se pas anëtarësimit Kosova do të mund të mund që përmes INTERPOL-it të lëshojë fletëarreste ndërkombëtare për serb që akuzohen mga drejtësia kosovare, por që i ikin drejtësisë duke u fshehur e strehuar në Serbi.

Kongresin e Interpolit ne Dubai ne mesin e 300 gazetareve, po ndjek vetem nje gazetar shqiptare ai nga « Presheva Jone »

SHPËRNDAJE