Mustafaj : Beogradi para se të kërkoj dic për serbët në Mitrovicë, ai së pari duhet realizuar për shqiptarët e Preshevës !

 

«Siq kalon e ardhmja e Kosovës në BE përmes trajtimit të jo shqiptareëve në rajon, ashtu edhe e ardhmja e Serbisë në BE kalon përmes Preshevës. Serbët dhe ndërkombëtarët e dijnë mirë sot se pakica serbe në Kosovë është e privilgjuar se sa cdo pakice tjeter sot ne Serbi. Prandaj, Beogradi para se të kërkoj dic për serbet në Mitrovicë, do të ishte e udhës dhe e morlshme për Serbinë që ato kërkesa në rend të parë t’i realizojë për shqiptarët në Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës të clat treva aktulaisht konsiderohn rajone më të diskriminuara dhe më të pazhvilluarat në Evropë.. »  ka deklaruar ne intervisten ekskluzive per Agjencine Informative Kombëtare „Presheva Jonë“ publicisti dhe ish-shefi i diplomacisë shqiptare z.Besnik Mustafaj.

Gjenevë, 6 janar AIK-Presheva Jonë

Pulbicisit dhe ish ministri i Punëve të Jashtme të Shqipërisë, Besnik Mustafaj i ka deklaruar agejnencisë inormative „Presheva Jonë“ se „një ndër sfidat kryesore të Kosovës për këtë vit duhet të jetë përmirësimi i mazhit të dëmtuar vitin e kaluar në arenën ndërkombëtar.

Se si e komenton diploamti shqiptare raportine sebnatorit zviceran i cili akuzon liderin e PDK-se për implikim në „trafikun e organeve“ z.Mustafaj për AIK „Presheva Jonë“ përgjigjet se “Kosova në rrafshin ndërkombëtar ka një sfidë imediate që është rikuperimi i imazhit të dëmtuar muajt e fundit, qoftë me raportin e fantaksur të Dik Martit, por qoftë edhe me problematikën e paparashikuar, për të thënë të drejtën, që doli nga zgjedhjet e dhjetorit”. Sipas z.Mustafaj « porcesi i njohjeve të Kosovës nga vendet botërore nuk ka guxuar të ndërprirtet dhe këshu të lihet Kosova në gjysëm të rrugës. Prandaj udhëheqja në Prishtinë duhet të kishte punuar më mirë për të vendosur shtetin e së drejtës në Kosovë si dhe të luftonte më mirë krimin e orgnaizuar dhe korrupsionin, klientelizmin dhe format e tjera që bien ndesh me vlerat që duhet ta bashkojnë Kosovën me botën e përparuar. »

Sa i përket « garave » se kush ka të « drjetën” e lobimit në pro njohjen e shtetit të Kosovës z.Besnik Mustafaj neë vazhdim pohon se “procesi i njohjeve ndërkombëtare nuk është pronë e askujt. Thelbësisht ose ekskluzivisht nuk është vetëm problem i diplomacisë. Udhëheqja kosovare duhet të kishte punuar më mirë dhe të dalin para botës me lobime unike, duke vendosur shtetin ligjor, shtetin e së drejtës në Kosovë”. Duke folur për dialogun teknik mes Beogrdait dhe Prishtinës z.Mustafa akuzon Dick Martry për vonesat e këtij dialogu i cili pritej të zhvillohej menjëherë pas zgjedhjeve në Kosovë. Sipas tij, epilogu i suksesshëm i i dialogut në fjlaë do të ishte në rend të parë në favor të të dyja vendeve si dhe paqes e stabilitetit në rajon.

“Ky dialog është në radhë të parë në interesin e të dyja vendeve, edhe të Serbisë edhe të Kosovës… Pjesë e këtij dialogu sigurisht, mendoj unë, duhet të jetë vendosja e një ndërvarësie midis dy vendeve për integrimin në institucionet europiane në raport me cilësinë që do të ketë ky dialog dhe rezultatet që do të prodhojë ai”, ka deklaruar z. Besnik Mustafaj për agjencinë tonë.

Se si e shef zhgjiidhjen e problemit te shqiptarëve ne Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, treva këto shqiptare ende nën amdinisitrimin e Serbisë, diplomati shqiptar z.Mustafaj për AIK « Presheva Jonë » përgjigjet se Serbia sa i përket minoriteteve, autoritet besoj se kanë marrur mësim nga ish-regjimi i Milosheviqit. Prandja, ipas Mustafaj, Boegradi sot duhet të tregohet më fleksibil dhe të shpreh vullnet të mirë ndaj jo serbëve në rajon, nëse pretendon t’i bashkangjitet famiiljes së madhe të Bashkimit Evopian. «Siq kalon e ardhmja e Kosovës në BE përmes trajtimit të jo shqiptareëve në rajon, ashtu edhe e ardhmja e Serbisë në BE kalon përmes Preshevës. Serbët dhe ndërkombëtarët e dijnë mirë sot se pakica serbe në Kosovë është e privilgjuar se sa cdo pakice tjeter sot ne Serbi. Prandaj, Beogradi para se të kërkoj dic për serbet në Mitrovicë, do të ishte e udhës dhe e morlshme për Serbinë që ato kërkesa në rend të parë t’i te realizojë për shqiptarët në Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës të clat treva aktulaisht konsiderohn rajone më të diskriminuara dhe më të pazhvilluarat në Evropë.. »

«Siq kalon e ardhmja e Kosovës në BE përmes trajtimit të jo shqiptareëve në rajon, ashtu edhe e ardhmja e Serbisë në BE kalon përmes Preshevës. Serbët dhe ndërkombëtarët e dijnë mirë sot se pakica serbe në Kosovë është e privilgjuar se sa cdo pakice tjeter sot ne Serbi. Prandaj, Beogradi para se të kërkoj dic për serbet në Mitrovicë, do të ishte e udhës dhe e morlshme për Serbinë që ato kërkesa në rend të parë t’i te realizojë për shqiptarët në Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës të clat treva aktulaisht konsiderohn rajone më të diskriminuara dhe më të pazhvilluarat në Evropë.. »  ka deklaruar ne intervisten ekskluzive per Agjencine Informative Kombëtare „Presheva Jonë“ publicisti dhe ish-shefi i diplomacisë shqiptare z.Besnik Mustafaj.

 

SHPËRNDAJE