Autoritet e Bernës kanë ndërmarrur masa të reja kontrollimimi për pasagjerët që vijnë në Zvicër përmes linjave ajrore nga disa vende të huaja botërore, ku në këtë listë është futur edhe Kosova, kanë njoftuar sot Zyra Federale Polcisë (FEDPOL) agjencinë informative kombëtare “Presheva Jonë”

Berë, 25 qershor

 

Të ballafaquar me rritjen e emigracionit të paligjshëm përmes transportit ajror në Evropë në muajt e fundit, Konfederata zvicerane do të zgjerojë masat dhe kotnrollimet  për udhëtarët që vijnë nga disa vende botërore, ku në shënjetër janë pos ato nga disa vende afrikane, nga Stambolli apo Moska si dhe Kosova.

Sipas z.Kunfermann  Stefan “Këto masam janë ndërmarur për Kosovën si dhe për nja 5-6 vende tjera nga të cilat vende kemi më së shmti emigrant ilegal në vednin tone..” Në kuadër të luftës kundër emigracionit të paligjshëm nga Zyra Federale për Migracion (BFM) mësojmë se  mbledh informacione mbi pasagjerët, mbi identitetin e të gjithë udhëtarëve që vijnë nga aeroporti i Prishtinës (Kosovë), pastaj nga Nairobi (Kenya),  nga Dar es Salaam (Tanzani) dhe Dubai (Emiratet e Bashkuara Arabe). Në total, kjo paraqet 250 fluturime në muaj.

Se ndaj cilave vende Policia Federale e Zvicrës (FEDPOL)  do të “lëshojë sytë” ndaj migrimacionit  ilegal përmes vijave ajorore, zyrtarët e  Bernës janë përgigjur se “theksi është i qartë se Greqia, ku shumë fëmijë nuk janë të shoqëruar nga prindi ose kujdestarë…Pastaj pasagjerët që vijnë nga Kosova që shpesh, ata vijnë në tranzit nëpërmjet shteteve Shengen tjetër, po ashtu nga  Nigeria (via Shtetet Shengen të tjera ose vendeve të treta, të tilla si Stamboll ka fluturime direkte Nigeria-Zvicër), Kenya, Kamerun, Afrika e Jugut, Turqi, Rusi, Kina, India etj… Pë rektë fliks të amdh të emigrantëve ilegal në Zvicër, që nga tetori, Zyra për Refgujatë (ODM)  ka arritur të mbledh rreth 40.000 informacionesh mbi  udhëtarë në muaj. Nga shtatori ajo do të jetë rreth 80,000 në muaj.

SHPËRNDAJE