???????????????????????????????

L’Uni de Berne honore Carla del Ponte Berna i jep mirënjohje Carla del Pontes në Zvicër. Asnjë shqiptar nuk e la n’burgjet e Scheveningenit (Ne foto: Gazetari i “Presheva jonë”  Nefail Maliqi me Del Ponten..)

 

Bernë, 3 dhjetor -Zvicerania dhe ish-Prokurorja e Përgjithshme e MPC është caktuar të shtunën doktoratë nderi për angazhimin e saj.

Universiteti i Bernë sot i dha titullin Doktor Honoris Causa Ish-kryeprokurore se Tribunalit Ndërkombëtar te Kombeve të Bashkuara Carla Del Ponte mirënjohje kjo qe vlerëson lartë minonin e saj paqësor dhe kundër autorëve te krimeve te luftës ne ish-jugosllavi, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

De Ponte me pasion dhe ndjenja e tëra te”drejtësisë, militante e të drejtave të njeriut qe ishte gjithnjë ne krah te viktimave, ne luftë kundër korrupsionit dhe ndihmën për viktimat e luftës dhe për refugjatë, kundër dëbimeve, spastrimeve etnike.

Por, sipas agjencisë se lajmeve “Presheva jonë” gazetari i se çiles ka ndjekur proceset gjyqësore ne Hagë nga Miloshevicit deri tek lirimi i Ramush Haradinaj dhe Fatmir Limës.

TPI ne Hagë ka ndëshkuar ekskluzivisht serbët për krime, gjenocid, spastrime etnike kundër shqiptareve dhe jo serbeve ne ish-Jugosllavi.

Dhe kjo kishte bëre qe gazetari i “Presheva jonë” i kishte dhe ne një shpërblim, mirënjohje zonjës del Ponte duke e shpallur atë “Engjëllushe te Vitit”, pse ajo ne këtë vit e solli ne Hagë kasapin e Ballkanit me duar lidhe, Sllobodan Miloshevicit si president i Serbisë dhe e futën ne burgun e Scheveningenit. Ne fakt,  ai shperblim per Del Ponten ka qene pse Milloshin e solli ne Hage dhe e futi ne burg.. Deri atëhere behej fjale vetëm per krimet dhe  kriminelet serbe. Siq dihet proceset gjyqesore ne Hage ishin zhvilluar ne dy-tri faza..Filimisht ishte per serbet. E, pastaj me vone nisen per shqiptaret.

Agjencia e lajmeve “Presheva jonë” e cila ka përcjell vazhdimisht Gjykatën e Hagës dhe aktivitetin e zviceranes Carla del Pontes shkruan se ticinezja edhe e shkoi nga posti i kryeprokurores se TPI-së ne Hagë, asnjë shqiptar se la n’burgjet e Scheveningenit.

Përndryshe mbi 100 e burgosur serbe, kroatë, boshnjake e maqedon kanë mbetur pas grilave ne Hagë për krime dhe gjenocid kundër njerëzimit.

Do përkujtuar se në lëndët që kanë të bëjnë me krime kundër njerëzimit Nga gjykata janë proceduar 268 serbë, 148 boshnjakë dhe 62 kroatë..

Prej tyre, ne Hagë u ftuan 167 serbë, 64 nga të cilët janë dënuar. Nga tre boshnjakët e akuzuar për këtë materie, nuk u dënua asnjëri, ndërsa vetëm 5 nga 16 kroatët e akuzuar e hëngrën burgun. Këto vitet e fundit kane vdekur tre kriminele serb, i pari ishte diktatori i fundit i Evropës serbi Miloshevic.

Ne fakt ne Hage ka pasur edhe shqiptare, madje edhe liderë e komandant te UCK-së, te akuzuar për krime dhe janë mbajtur edhe ne burg deri në ditën e verdikit gjatë procesit, por kanë dalë te pastër, te pafajshëm te cilin qëndrim ne Hagë e kane konsideruar si “ekskursion”

Nga viti 1994 deri më 1999, Del Ponte ka qenë prokurori i Konfederatës para se ta plotësoni kryeprokurorin për Gjykatën Penale Ndërkombëtare në Hagë deri në vitin 2007. Nga viti 2008 deri në vitin 2011 ajo ishte ambasadori i Zvicrës në Argjentinë. Që nga viti 2012, Carla Del Ponte është anëtar i Komisionit të OKB-Hetimor për Sirinë.

SHPËRNDAJE