Ministria e Drejtësisë së qeverisë së Serbisë urdhëroi qeverinë e N. Pazarit heqë  Pllakën përkujtimore të Aqif Efendi Blytës, njofton agjuencia informative “Presheva Jone”

Pazari i Ri  (Novi Pazar )-, 23 gusht


Ministria e Drejtësisë dhe Administratës Publike e urdhëroi administratën e Novi Pazar të heq Pllakën përkujtimore të Aqif Blytës ( të vendosur javë nmë parë në qendër të qytetit), të udhëheqësit politik dhe ushtarak të Sanxhakut  në mes të dy luftërave botrore dhe gjat Luftës së dytë Botërore.
Pas vendosjes së Pllakës përkujtimore me iniciativë të radikalëve  qeveria serbe e urdhëroi Ministrinë përkatëse të Drejtësisë dhe Administratës Publike për të përcaktuar masat në këtë drejtim.

“Urdhërohet  qeverisjes lokale për të vepruar dhe për të hequr atë që ka shkaktuar probleme serioze. Kjo masë  është urdhëruar. Mendoj se është afati prej  30 ditësh,” tha Sekretari  i qeverisë  Velko Odaloviq për RTS.
Pllaka  përkujtimore për  nderë  të drejtuesit të  Pazarit të  gjatë Luftës së Dytë Botrore Acif  Effendiut u vu në qendër të qytetit , në zonën e këmbësorëve, vendi ku dikur ishte shtëpia e tij. Ceremonia u ndoq përveq nga drejtuesit  local edhe  nga ministri në qeverinë sebe  Sulejman Uglanin.

Këshilli Kombëtar Boshnjak iniciuar lëndën gjygjësore  për rehabilitim Aqif blytës  të cilin autoritetet Jugosllave pasluftës e  denoncuan si tradhtarë dhe armik  të shtetit dhe u ekzekutua me bashkëpunëtorët dhe bashkëkombësit e vet më  21 janar 1945.

Ndër boshnjakëve në Sanxhak Acif Effendiut është i njohur si dhe organizator i mbrojtjes dhe shpëtimtar i popullatë së  Novi Pazarit nga njësitë  qetnike të Drazha  Mihailoviqit.
/Ismet Azizi/

SHPËRNDAJE