Përfaqësuesit politikë të shqiptarëve nga Lugina e Preshevës kahere nga Beogrdaui, simdos nga Prishtina kanë kërkuar  që të angazhohen në dialog me Beogradin në Bruksel, siç janë te angazhuar serbët ne Kosovës. Ndryshe Autoritetet e nga Brukseli kane deklaruar se inkuadrimi i Luginës se Preshevës nuk është çështje e BE, por e Beogradit dhe Prishtinës.

Lidhur me  (mos) perfshirjen e Lugines se Preshevës ne kete proces zëdhënësja e Komisionit Evropian, Maja Kocijancic per agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” ka deklaruar shkurt se “per Brukselin eshte Ok, mund te flitet ne BE për shqiptaret e ne Serbi, gjegjesisht Luginen e  Presheven nëse pajtohet Thaci dhe Vucic…”

Beogradi ju eshte  pergjigjur  kerksave të shqiptareve te Presheves per dialog ne Bruksel me avion e helikoptere luiftarka. Ata sot në oret e paradites jane pare nga qyteraet e Preshevës. Sipas agjencise  se lajmeve  Preshevas jonë” mbi hstpoite e vednabnimevbe shiptare jane pareduke fluturra zhag per toke avion dhe helikopter luftarak siq po i shifni ne foto dhe VIDEO

 

Serbia i “mirëpret” me helikopter luftarak diasporen shqiptare nga Lugina e cila per cdo vit ju len nga 60 milionë euro

preshh11Ky “defilim” i ri helikpterve ushtarak, pas avioneve luftarak para ca javesh qe ka krijuar firkvbe dhe panike tek popullata, nga qytetaret e Lugines se Presheves eshte cilësuar se provokim dhe kercvnim ne kohen kru Preshva po kerkon dialog e jo lufte.

“Nga Serbia kërkojme dialog dhe jo lufte. Pse Boegrdai sa here kërojme dialog, dergon mbi Presheve here aeroplanë e here helikoptere luftarak mbi vendbanimet shqiptare” kane deklaruar sot analisten shqiptare nga Lugina për agjencine e lajmve “Presheva Jonë”.

Rrethj ketyre manovrimeve te reja, kesja radhe me helikopterë ushtarak serb mbi vendbanimet shqipatre ne Lugine, nga auritetet lokale te Presheves ende nuk kane reaguar apo ndoshta nuk i kane para nga larg mijera kilometra ku gjeneden ata te shtrire dikund në pllazhet e detit shqiptar apo atij turk.

 

Fluturimin e sotem avioneve dhe helikioptereve luftarak mbi qatite e shtëpive ne Presheve eshte interprtuar, se Serbia i “mirëpret” dipasoren shiuptare duke ju treguar dhembët edhe atyre,  te cilet ketyre ditëve gjenden ne pushime veror ne vendlindje edhe pse kjo diasporë e Lugines se Preshevës 60 milionë euro në vit mbush buxhetin e Serbisë?!

Do perkujtuar se diteve te fundit disa lidere ne Luginen e Prehsves, ne prag te takimit Thaci-Vucic u aktivizuan e u riaktivizuan rreth perfshirjes se Lugines ne dialogun e  Brukselit mes Kosoves dhe Serbisë. Se paku, kje u deshmua me deklatat e tyre te cilët paten jehone sidomos ne mediat serbe sipas te cilave “Presheva ka shtruar ultimatum, me perfshirjen e shqiptareve te Lugines ne dialogun Porishtine-Boegrad, ose ndërpererje te ketij procesi..”

Kuvendi i Këshilltarëve Shqiptarë të tri komunave të Luginës së Preshevës, më 14 korrik miratoi një deklaratë, e cila autorizon Parlamentin, Presidentin dhe Qeverinë e Kosovës që të përfshijnë të drejtat e shqiptarëve të Luginës së Preshevës gjatë negociatave përfundimtare ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës në Bruksel.

Miratimi i kësaj deklarate ka hasur në reagime dhe është dënuar nga të gjitha nivelet e pushtetit në Serbi

Keshtu, kryetari i Partisë Demokratike Shqiptare, Ragmi Mustafa, ka thënë se Lugina e Preshevës është një problem i cili  kërkon një zgjidhje që nga fundi i konfliktit të armatosur i vitit 2001 dhe për këtë arsye do të ishte mirë që përfaqësuesit e partive shqiptare të përfshihen në dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës.

Sipas Mustafes “asgjë nuk ka ndryshuar sa i përket pozitës së shqiptarëve, edhe pse që në vitin 2013 Qeveria serbe miratoi masa emergjente për zgjidhjen e problemeve në Luginën e Preshevës.”

Mustafa tha se pret që deklaratën e përbashkët të të gjithë deputetëve shqiptarë të kuvendeve të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës ta mbështesin autoritetet në Prishtinë, dhe se Parlamenti i Kosovës më herët ka miratuar përfshirjen e Qeverisë së Kosovës, që të angazhohet për të drejtat e shqiptarëve në Luginën e Preshevës, aq sa Beogradi zyrtar angazhohet për serbët në Kosovë.

SHPËRNDAJE