Nga Berna Albana AZIZI

  Lidhur me peticionin e posadorëzuar nga komiteti kundër ekstradimit të SH.N. në Serbi” agjencisë informative “Presheva Jonë”  znj. Stähli Christine zëdhënëse e Ministrisë së Drejtësisë dhe Policisë në Zvicër (DFJP) ne Bernë e cila ishte e shqeruar edhe nga dy bashkepunëtore nga ky departament në Bernë  ka deklaruar se „Sot kemi pranuar sot nje petecion prej 5.153 firma të komunitetit shqiptarë në Zvicër, nga avokati Jeton Kryeziu  qe e shoqëronin 5-6 persona tjerë nga “komunteti kundër ekstradimit” të personit në fjalë në Serbi. Petcionin në fjalë do të shqyrtohet nga DFJP 

 

 

Bernë,16 dhjetor/ AIK-Presheva Jonë“

Ashtu si ishte paralajmëruar„Komiteti kundër ekstradimit“  i prirë nga avokati kosovare në Zvicër  Jeton, bashkëpunëtori i tij Avni Binaku si dhe anëtarë të familjes Nuhiu nga Cyrihu e Gjeneva  ju dorëzua petecioni autoriteteve zvicerane në Bernë. Petecioni në fjalë me mbi 5.200 firma e ka pranuar znj. znj. Stähli Christine zëdhënëse e Ministrisë së Drjetësisë dhe Policisë në Zvicër (DFJP) ne Bernë  e cila më pastaj do t ja përcjelle autoriteteve kompetente të komisioneve përkatëse mbi petecionet.

 

Lidhur me petecionin e posadorëzuar nga komiteti kundër ekstradimit të SH.N. në Serbi” agjencisë informative “Presheva Jonë”  znj. Stähli Christine zëdhënëse e Ministrisë së Drjetësisë dhe Policisë në Zvicër (DFJP) ne Bernë e cila ishte e shoqeruar edhe nga dy bashkepunëtore nga ky departament në Bernë  ka deklaruar se „Sot kemi parnuar nje peticion prej 5.153 firma të komunitetit shqiptarë në Zvicër, nga avokati Jeton Kryeziu  qe e shqëronin 5-6 persona tjerë nga “komiteti kundër ekstradimit” të personit në fjalë në Serbi.Petecionin në fjalë do të shqyrtohet nga DFJP  ”

 

 

« Përmes ketij peticioni me mbi 5.200 nënshkrime, alarmohen autoritetet zvicerane  për rreziket të cilat mund të ballafaqohet  kosovari Sh. N. në rast esktardimi ventual në drejtim të Beogradit ..“ ka deklaruar për agjencinë informative kombëtare „Presheva Jonë“ avokati i njohur shqiptar në Zvicër Jeton Kryeziu.

 

Avokati Jeton Kryeziu lidhur me petecionin e posadorëzuar në vazhdim ka phuar se «Arësyeja e vetme për të cillen Komiteti kundër ekstradimit të Sh. N. me rastine dorzimit të peteconit autoriteve helvetike është fakti se ne dhe fmilaj Nuhiu  kërkimin drejtësi. Edhe Zvicra në këtë drejtim mund të bëjë më shumë, cka baza legale egziston për të gjykuar z. Sh. N. ne Zvicer, nëse faktet për të cilat përfolen vërtetohen. Prandaj,   duke u bazuar në këto fakte, kërkimi i drejtësisë përmes këtij peticioni mbetet e vetmja metodë  dhe e arsyeshme që ka zgjedhur komiteti ynë, sepse një ekstardim eventual i Sh. N. në Serbi, se ky proces do të politizohej plotësisht, siç kanë vepruar gjykatat serbe në raste te ngjashme që sot e kësaj dite janë në burg të dënuar me dhjetra vite heqje lirie.. »

 

 

Ndërsa Sherif Nuhiu vëllai i Shemsiut lidhur me petecionin në fjalë ka deklaruar agjencisë sonë se « Besoj se Zvicra nuk do të bien nën ndikim të akuzave dhe procesve të montuara politike kunër të rinjve tanë, në këtë rast edhe të vëllaut tonë dhe besoj se drejtësia zvicerane do të ketë mirëkuptim ndaj rreziqeve që mund t’i  dalin me dërgimin eventual të vëllaut tonë në Serbi.. »

 

 

“Komiteti kundër ekstradimit të N. Sh. ne Serbi ka mbledhur nënshkrime për peticionin me të cilin synohet parandalimi i ekstradimit të Sh. N. nga Zvicra në Serbi..“ thuhet në fillim të  komunikës  së „ Komiteti kundër ekstradimit në Serbi » duke mos precizuar se ka qene ushtare i UCK-së apo UCPMB-së, sepse vetem  autoritete serbe e akuzojne ate here ushtare të UCPMB-së e herë ushtarë të UCK-së, për qëllime të tyre të caktuara ?!

 

Do përkujtuar se një padi e tille kundër z. Sh. N. ishte lëshuar nga ambasada serbe në Bernë, të cilat kanë dërguar një kërkesë për arrestim dhe ekstradim te Sh. N. në Zvicër më 8 mars 2011. Sh. N. është arrestuar më 14 prill të vitit 2011, para gruas dhe fëmijëve, në banesën e tij në Vevey ku jeton dhe punon legalisht me lejeqëndrim të rregulluar që prej 10 vitesh.

SHPËRNDAJE