Preshevë, 7 qershor  -Baronesha Ashton e cila konsiderohej “neutrale” ne dialogun e Burksleit mes pales serbe dhe kosvare, ka gjasa të jetë këshilltare e ekipit negociator serb perballe Kosovës nga 1 janari i vitit  2018, kane mësuar sot burime diplomatike te agjencise se lajmeve “Presheva Jonë”

 

Pa shquptaret e  Preshevës ne Burksel, ishte prtur deshtimi i dialogut mes Prishtines dhe Beogradit 

Me 19 prll te ketij viti u bene plote katër vjet nga nënshkrimi i marrëveshjes së parë mes Kosvës dhe Serbisë, në Bruksel. Hashim Thaçi, atëherë kryeministër i Kosovës, dhe Ivica Daqiq i Serbisë, hodhën firmën në marrëveshjen 15 pikëshe, me qëllim të normalizimit të mardhënieve mes të dy vendeve. Por qe nga atehere situata ne Kosovë nki ka ndryshuar asgje, pervq aancimin te te drejatve te serbeve ne Veri te Kosovës dhe ngecja e proceseve nder shqiptare te Lugines se Preshevës. Agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” qe ne filli kishte dyshur ne suskeset e ketij procesi jo verme nga faktim se kush i printe ato, porse ne keto bisedime flitej vetem per serbet, veriun e Kosovës e asnje fjale per shqiptaret e Lugines se Preshevës ?!

Fillimisht qe duket sa per t’i futur mire palet ne lojë apo per t’i ikutrajuar,   jarrëveshja e 19 prillit mes Tahcit dhe Dacici, gjegjessiht mes Kosovës-Serbise u quajt si “arritje historike”, marrëveshje kjo e cila po behet histerike., sespe asnje marreveshje nga Beogradi nuk eshte realizuar deri tash nga këto bisedime me ekipin negociues te Kosoves te prira nga ministrja e Thacit Edita Tahiri.

Për të mbrojtur fjalët apo premtimet vetë Edita Tahiri vazhdon të thotë se prefiksi 383 është i Kosovës dhe ju paska dhënë nga ITU, derisa këta të fundit përmes “Presheva jonë” kanë demantuar Prishtinën duke pohuar se “Ne nga ITU, nuk i kemi dhënë Kosovës kodin 383. Pyetni Tahirin dhe Gjuriçin se ku e kanë gjetë…” Por , gazeta prestigjioze evropaine “Le Monde” i jep fund debatit për kodin e telefonisë për Kosovën, sipas s eciles prefiksi +383 është i Serbisë! Pra ky eshte edhe nje suskes i pales serbe dhe tzolnjes Ashton, mund te thuhet.

Per regesin e ketij dioalogu mes Kosoves dhe Sebrise ka folur edhe ish-shefi i OKB-së Ban Ki-moon ne nje intervsite për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” sipas te cilit “Ne Bruksel nuk u be sa duhet per avancimie dialogut mes Prishtines dhe Beogradit”.

Ndersa shefi i ri i OKB-së Antonio Guterres i pyetur nga gazetari i agjencisë së lajmeve “Presheva Jonë” në Zvicër lidhur me dialogun Kosovë-Serbi, theksoi se “jam tejet i deshpruar me regresin e dialogun mes Prishtnës dhe Beogradfit. Do të doja të shikoja një progres shumë më të madh përsa i përket dialogut mes dy vendeve. Nuk ka alternativë tjetër përveç vazhdimit të këtij procesi mes palëve në favor të normalizimit të marrëdhënieve, si dhe paqes dhe stabilitetit në rajon. Mesazhi im për autoritetet e Beogradit dhe Prishtinës është i qartë, palët të zbatojnë marrëveshjet e nënshkruara së fundmi. Unë nuk shikoj alternativë tjetër për rajonin përveç se vazhdimit të dialogut që vendeve t’i garantohet paqe dhe stabilitet”, theksoi ai.

 

Hashim Thaci në janar 2017 Medaljen Presidenciale barineshes Ashton?! 

 

Thaçi i dha në janar 2017, Baronesha Ashton, Medaljen Presidenciale të Meritave për kontributin e tij në dialogun për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë dhe Kosovës për shkak të afrohet me Bashkimin Evropian. Thaçi tha se baronesha Ashton “bërë një kontribut historik për arritjen e marrëveshjes për normalizimin e marrëdhënieve në mes të Kosovës -Serbisë dhe Kosovës..” ?!

Nëse kemi parasysh deshmin e dialogut mes Serbisë dhe Kosovës ku me shume ishte humbese kjo e fundit del qesharak  kaditimi  Hashim Thaçi, Ivica Dacic e Catherine Ashton për cmimin Noble ne vitin 2014, cmim ky i cili po ashut deshoti si dialogu, pasi kreret e ketij cmimimi prestigjioz botëre kane arrttiur ter zbiulojne dhe kuptojne shume gjera sekrete brenda ketyre negociatave dhe “personlaiteve” te Thacit, Dacicit apo Ediut Tahirit por edhe te kesaj baroneshes Ashton e cila dikur dukej “neutrale” kurse sot pas heqjes se maskës pretendon ajo t’i bashkangjitet ekipit negociator serbe ne bisedimet me Kosoven ne Bruksel?!..

SHPËRNDAJE