Bashkebiseduesja jone kësaj radhe eshte Argenita Fetahu nje piktore e re nga Gjakova. Ajo ka diplomuar në fakultetin e Arteve, në Universitetin e Prishtinës. Tani Argenita ka titullin Master i arteve vizuele-Pikture. Ajo ka marrë pjesë në nje ser ekspozitash të ndryshme kolektive dhe ngjarje kulturore, ku moto e saj ka qenë “Koha, përjetimi emocional”. Argenita është artistja e pestë e ekspozuar në Raiffeisen Bank Gallery.

 

Se si i lindi ideja te merret me arte, me pikture? Fillimisht Argenita Fetahu ne biesede per agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” ka pohuar ase “Une qe nga femijeria kam qene e dhene pas vizatimit, atehere s’dija te dalloja vizatimin me pikturen, por perdorja edhe lapsin edhe ngjyrat. Arsyja qendron ne deshiren dhe pasionin tim, bota e artit eshte nje univers i vertete…”

Ne vazhdim ajo duke folur per pikturen, punen dhe stilin se vcfare temash trajtoni, cka ngertheni ne to ka thënë se “Kam krijuar nje cikel pikturash me motive qe i kam titulluar “Argenitase”. Per mua veprat e kan nje pike referimi eksperiencen e vetevetes, ndjeshmerine, raportin mes se shkuares dhe se tashmes. Ne pikturat e ketij cikli imazhet gjysme reale dhe gjysme abstrakte mbesin te fiksuara ne vepra si nje strukture individuale, ku ndjeshmeria tonale kthehet ne vlere unike. Te gjithe vendin ne piktura e zene ngjyra dhe ana emocionale. Me një fjalë, pikesynimi im eshte ta paraqes realitetin aktual, gjithcka qe lidhet me jeten dhe perjetimet e mia.”

Lidhur me sukseset, aktivtetet dhe ekspozitat e piktores sone Argenita Fetahut ajo thote se “perveq ne ekspozita te shumta kolektive qe kam qen pjesmarrese, une hapa dhe dy ekspozita personale:

“Koha, përjetimi emocional”- Prishtine/2017, si dhe “Pertej Shqisave”-Gjakove/2018. Do perkutjuar ekspoziten e pare kolektive ne Muzeun Etnografik të Gjakovës me rasrtin e dchjete vjetorit te Pamvresisë.”

  • Mendoni te ekspozoni jashte sespe me nje delegacion zviceran pamë disa piktur te juaja ne hotelin e njohur, prestigjioz ne Kosove SwissDiamond ner Prishtinë, ku nga mysafiret ishin te pelqyera?

Argenita Fetahu: Po, besoj se shpejti do ekspozoj dhe ne vende jasht Kosoves, me gjasse duke filluar nga Zvicra. Kohet e fundit jam duke u marrur apo me mire te them duke pikturuar murale ne vende te ndryshme nder to tani kam nje projekt ne “Swiss Diamond”, ku puna ime me te vertete u vlerësua.”

“Rrugetimi im ka nisur te marr ngjyra..Jeta e njeriut nuk mund te paramendohet pa ekzistimin e ngjyres, sepse ngjyra na asocion me ndjenjat e bukura te njeriut, me gezime, hare, e shpesh edhe me ndjenjat e keqija, si pekellimi, vuajtja, vetmia…” ka thëne ne fund piktorja e re nga Gjakova Argenita Fetahu.

P.S.
Nëse jeni të interesuar në punën e saj, ju lutem kontaktojeni drejtpërdrejt në email-in e saj: [email protected]

SHPËRNDAJE