a sreću, nije bilo povređenihAnalisti nga Beogradi Alexander Popov: Shteti ka gishta në organizimin e këtyre incidenteve (Popov: Država umešala prste u organizaciju tih incidenata“)  Lideret servil nga Presheva e Bujanoca heshtin ndaj sulmeve serbe mbi shqiptaret në Serbi?!

 

Pas ndeshjes Serbi – Shqipëri 2014, nodhji ne sulem vandal udke thyer dritaret e dyqaneve dhe bukepjekseve të pronareve shqiptarëve. Të gjitha procedurat gjyqësore janë përfunduar, ose janë dënuar në minimum. Athere me keto denime simbolike cili do te ishte mesazhi?, kane pyetur analistet e ndershëm serbe te cilet jane torlarnce dhe kunder racuizmit dhe rujtjeve nacionale en Serbi, shkruna agencia e lajemeve v”Presjeva Jonë”

 

Analisti nga Beogradi Alexander Popov: Shteti ka gishta në organizimin e këtyre incidenteve (Popov: Država umešala prste u organizaciju tih incidenata“)  Lideret nga Presheva heshtin ndaj sulmeve serbe mbi shqiptaret në Serbi?! 

Tre vjet më parë, në katin e pesë ku gjndej furra e bukës e je shipari në Novi Sad ishte objke tuslmi ivandaleve serbe. Cka autoritet nuk lejuan as kamerat per te incizuar, ka raportuar N1info, nje medium ploteisshjt i pamavrur nga qveria serbe.

“Unë nuk fle për dy ditë. Unë nuk besoj se do të vijë me këtu, për shkak të gjërave të tilla, sulemeve, urrejtjes kunder nesh që po ndodhin në këtë qytet, ku kam jetuar për 28 vjet. Unë jam i befasuar”, thotë pronari shqiptar i kesja furre te sulmuar nga huliganet.

Përndryshe, sipa skeitj portali serb, sulmuesit, u arrestuan dhe procedurat gjyqësore u zhvilluan jashtë fokusit të mediave.

Shtate hulinganet serb qe kihsin sulmuar furren e shiptarit  u denuan vetëm me 40 ore ne poliv ose ju terohoq verejtja atre dhe prinderve te tyre dhe kaq. Procedura kundër njërit prej të dyshuarve ishte ndërprerë dhe nuk ishte gjetur autorët e sulmit.

Dënimet e tilla janë për të thënë aspak, qe nje gjykatë mund të vendosë, ka nënvizuar analsiti nga Boegrdai Popov duke shtuar se  “për shkak pas sulmeve qednron urrejtja, ata duhet dënuar me shume per te mbetur mësime për sulmuesit tjere…”

Image associée“Në qoftë se ne duam për të luftuar këtë lloj të fenomenit, unë mendoj se ne duhet vazhdimisht të ndjekim, pra, të fillojë procedurat dhe sanksionet përfundimtare duhet të jetë akoma më te ashpra për rrezikun që potencialisht qe mund të shkaktohet nga sulmet e tilla në baza ndëretnike,” tha Peter Teofiloviç Fakulteti i Drejtësisë dhe studimet e biznesit “Lazar Vrkatic”.

Sulme të ngjashme kanë ndodhur në të kaluarën, një vendim gjykatë si rregull, janë ose mungojnë, ose ishin minimale, e cila është arsyeja pse analist Alexander Popov beson se vendi kishte një dorë në organizimin e këtyre incidenteve.

Résultat de recherche d'images pour "pekara albanaC"Nese profesor e analaiste  ngrisin zerion kunder keytre inicidetev mbi shiptaret ne Serbii duke pohuar se “shteti ka gishta në keto incidentet kunder shqiptareve dhe xhamive” atëhere shtohet pyetja pse lideret shqipatre nga Presheva e Bujanoca heshtin?! Apo sa ata meritojne votat e shqiptareve nese vazhdojne keshtu te jene servil ndaj pushteti serbe apo me ambiciet e tyre per pushtet apo per të hyre ne qeverine serbe pa kushte ndaj te drejtave te diskriminuar tge shqiuptareve ne Luginë apo atyre në Nish, Beograd apo Nish ?!

“Mendoj se të rinjtë që kanë kryer këto akte në fakt të organizuara nga shërbimet individuale, por ato janë të instrumentalizuar nga disa parti në pushtet”, thotë Aleksandar Popov nga Qendra për Rajonalizim.

Incidentet të ngjashme me ato në Novi Sad kunder shiptareve kanë qenë të regjistruar në Sombor, Becej, Apatin, Banovci, dhe Sremska Mitrovicë, ndërsa në Suboticë dy të miturit u përpoq për të vënë zjarrin një xhamie. Të gjithë sulmuesit e identifikuara ishin nën moshën 25 vjeç dhe nxitësit nuk janë ndjekur penalisht.Résultat de recherche d'images pour "pekara albanaC"

SHPËRNDAJE