devvdBujamoc, 7 qershor  -Shefi i Delegacionit të BE-së në Serbi Ambasadori  Majkëll Davenport sikur edhe Ambasadori i Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim Evropian në Serbi, Peter Burkhard sot kane vizituar Bujanocit, te pritur nga kryetari Shaip Kamberi dhe ai i Presheves Shqiperim Arifi., njofton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”

 

debb11Dy delegacionet e larta te BE-së dhe OSBE-së ne Presheve dhe Bujanoc jane njoftuar mbi situatën aktuale poltike dhe ekonomike ne Luginen e Preshevës.   Siklru z.Davenport nga BE dhe Burkhard nga OSBE kane uruar stkuturen e re qeverise  ne Bujanoc dhe Presheve duke shprehur gatishmeirne pe rbahsk¨punim ne favore te avancimit te procesve ne rajon. Ndersa perfaqesuesit nga Presheva dhe Bujaoca mysfiret nga organiazata evripane (OSBE dhe BE) kane njftuar mbi sitaiten ne Lugine, duke e cilesuar ate te veshire jo vetem ekomomike por edhe politike, sidomos diskriminimi i shiptarerev entik ne ekte pjese te evropës.

Shefi i Misionit të OSBE-së në Serbi Majkëll Davenport u takua sot në Bujanoc dhe Preshevë me kryebashkiakët e posazgjedhur  Shaip Kamberi dhe Shqiperim Arifi

Siq mëson “Presheva Jonë” Davenport ishtë i interesuar për situatën në Luginen e Presheves. Ai ka bërë thirrje pushteti lokal në Preshevë dhe Bujanoc të punojnë në projektet që avancojnë kualitetin e jetës së banorëve përmes programit “Progresi Evropian” që mbështet komunat shqiptare ne Serbine jugore.

Pas takimeve me kyretaret e Bujancout dhe Preshevës Ambasadori  Majkëll Davenport  vizoti shkollën fillore “Naim Frashëri” në Bujanoc, ku takoi  dhe bisedloi me  nxnës shqiptar që morën pjesë në këtë projekt, duke theksuar se njohja e disa gjuhëve tge huaja është me rëndësi të madhe. Më pas  ambasadori britani ka vizituar edhe shkollën  e Mesam  “Sezai Surroi” dhe ate “Sveti Sava”

Përveç mesikmit te gjuheve te huaja (sebrishtes dhe te tjera) te nxeneseve shqiptare sipas ambasadorit Davenport  “shumë e rëndësishme eshte  që në Bujanoc për vitin e gjashtë po hyn e puna e Fakultetit  Ekonomik. Fakulteti këtu në Bujanoc u jep të rinjve në Luginenen e Preshevës për të studiuar në një universitet të akredituar, dhe se shqiptaret, romet, serbët janë në gjendje për të studiuar në fakultetin përkatës..”

Kryetari i Trupit Koordinues për Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë Zoran Stankoviq ka thënë se me nxënësit për të mësuar gjuhën serbe ishin gjashtë asistentë personal, dhe se shteti i Serbisë ka shtypur tashmë 9,755 tekstet për nxënësit e 16 shkollave të zonës.

BE-ja dhe Qeveria e Zvicrës përmes progresit të programit për Zhvillimin Evropian, me 24.46 milionë projekte mbështetëse në jug dhe jugperëndim të Serbisë.

SHPËRNDAJE