Sot te pranishmëve ju është drejtuar me poezinë shqipe poeti kosovar Ali Podrimja i shoqëruar nga përkthyesi i tij Aleksander Zoto. “Në këtë “kongres” poetik në Francë do të përpiqemi të jepen mesazhe poetike në shqip, të tregojmë zirn tonë të gajllë për Kosovën dhe shqiptzarët, për folenë poetike në tërësi dhe për prejardhjen e poezisë së tyre në veçanti…”  i ka deklaruar agjencisë informative “Presheva Jonë” Ali Podrimja. 

Sette (Montpillier), 25 korrik / AIK-Presheva Jonë

Në qytezën pitoreske të Francës, në Setee buzë detit ka filluaer sot festivali ndërkombëtar i poezisë. “Zërti i Gjallë” (“Voix Vives”), takim ky tradicional që po zhvillohet në data 23 deri 30 korrik. Në ketë ferstioval poetik tradicionale  janë tubuar qindra poetë nga mbarë bota, ku poezia shiqpe prezentohet nga Xhevahir Spahiu (Shqipëri)  dhe Ali Podrimja (Kosovë) .  Sot te pranishmëve ju është drejtuar me poezinë shqipe poeti i madh kosovar Ali Podrimja i shoqëruar nga përkthyesi i tij Aleksander Zoto. “Në këtë “kongres” poetik në Francë do të përpiqemi të jepen mesazhe poetike në shqip, të tregojmë zirn tonë të gajllë për Kosovën dhe shqiptzarët, për folenë poetike në tërësi dhe për prejardhjen e poezisë së tyre në veçanti…”  i ka deklaruar agjencisë informative “Presheva Jonë” Ali Podrimja. 

Poezitë e dy poetëve shqiptarë do të recitohen nga disa aktorë francezë. Ky manifestim i fjalës së bukur, që mbahet tash e sa vite, në familjen e tij poetike mbledh poetë, kritikë, miq të poezisë së re, botues nga mbarë Evropa. Jo vetëm kaq, dy poetët shqiptarë do të shpalosin jo vetëm guxim poetik karshi poetëve ndërkombëtarë, duke i lexuar në gjuhën e atdheut të tyre, porn ë njëfarë mënyrfe ata permes  vargjeve lobojnë për Kosofvën dhe popullillin liridashës, popullin shqiptarë.  Do shtuar se  letërsia shqipe në Francë sot prezantohet me rreth 13-14 autorë të përkthyer nga fusha e poezisë dhe e prozës

Organizatorët e festivalit të poezisë maratonën e fjalës së bukur, kanë pohuar aguiencisës onë se  “samniti” I sivjem poetijk do ta përmbyllet me botimin e një antologjie të poetëve nga mbarë bota, pjesërmarrës të  festivalit, ku përfshihen edhe poezitë e poetëve tanë të njohur Ali Podrimjes dhe të Xhevair Spahiut.

SHPËRNDAJE