Sipas ekspertëve ndërkombëtar rreth 105 djem të 100 vajzave, lindjet tani janë para një ç’ekuilibri të shënuar në Shqipëri (me 111,5 meshkuj për 100 femra), Kosova (112 deri 100), Mali i Zi (109,7-100) dhe Maqedonia (106,4-100)…njofton agjencia informative « Presheva Jonë »

Gjenevë, 6 dhjetor/ AIK-Presheva Jonë 

Eliminimin e vajzave paralindjes, praktikë e zakonshme në Indi dhe Kinë, është duke fituar kohëve të fundit terren në botë, duke arritur në dhjetë vitet e fundit sidomos në Gjeorgjia, Azerbajxhani, Armenia, Shqipëria, Kosova, Mali i Zi dhe Maqedoni, thonë demografët u mblodhën të premten për një konferencë mbi këtë temë në Paris.

Praktika e aborteve selektive në favor të djemve ishte edhe “intensifikuar dhe zgjeruar gjeografikisht në Azi” në zona të tjera, përmblodhi për AFP Christophe Guilmoto, demograf në Popullsinë dhe Qendra për Zhvillim (CEPED) të nismën e kësaj konference.

Në vitet e fundit, ajo së pari u takua Gjeorgjia, Azerbajxhani dhe Armenia, pastaj fitoi rajonin e Ballkanit. Ndërsa kjo zakonisht vjen rreth 105 djem të 100 vajzave, lindjet tani janë para një ç’ekuilibri të shënuar në Shqipëri (me 111,5 meshkuj për 100 femra), Kosova (112 deri 100), Mali i Zi (109,7-100) dhe Maqedonia (106,4-100), njofton agjencia informative « Presheva Jonë »

Në përzgjedhjen e fundit, paralindjes duket të jetë më e faktit të pakicës shqiptare, e cila është përgjegjëse për 30% të popullsisë, tha Christophe Guilmoto. Në mënyrë të ngjashme, në Itali, komuniteti shqiptar ka qenë gjithashtu i fituar nga kjo praktikë.

Vendet e prekura nga ky fenomen janë në preferencë të përbashkët stërgjyshore për djemtë, tradicionalisht përgjegjëse për të përjetësuar emrin e familjes dhe për të mbështetur prindërit e tyre të moshuar. Por kjo ishte ardhja në treg në vitet e fundit, shërbimet e ultrazërit dhe aborti të gatshme në dispozicion dhe të lira, të cilat lejuan që kjo të ndodhë preferohet nga eliminimi vullnetar i fetusit femër.

Për më tepër, prirja e përgjithshme për të zvogëluar numrin e fëmijëve të rritet si shumë çifte zgjedhin gjininë e pasardhësit e tyre. Sipas Christophe Guilmoto, zgjedhja prenatale e cila e zhvillimit ka gjasa në të ardhmen, “në të gjitha vendet ku ka një kërkesë të heshtur për lindjet meshkuj,” si Lindja e Mesme, si dhe kur extension të njëjtat shërbime mjekësore.

Në Azi, mosbalancim në lindje të 125 djemve për 100 vajza në disa rajone të Kinës dhe Indisë, vendet ku djali është preferenca disa shekuj. Zgjedhja perinatale është praktikuar edhe në Tajvan dhe ka zgjeruar kohët e fundit në Vietnam dhe Nepal. Së fundi, ajo fitoi kineze diaspora, indiane dhe Korean në Shtetet e Bashkuara dhe Britania e Madhe, përkujtoi pjesëmarrësit e kësaj konference.

SHPËRNDAJE