Në aktakuzën e konfirmuar nga Gjykata Speciale ndaj Thaçit, Veselit, Selimit dhe Krasniqit, thuhet se në nga viti 1994 anëtarët e Shtabit të Përgjithshëm të UÇK’së kanë marrë përgjegjësinë për miratimin, legjitimitetin dhe inkurajimin e sulmeve dhe vrasjen e kundërshtarëve të tyre.

Specifikish aktakuza nuk përmend emra. Por, thuhet se kanë kërcënuar kundërshtarët e tjerë (të cilët nuk dihet kush janë), do t’i presë i njëjti fat, shkruan Express. Kjo sepse, sipas aktakuzës, kundërshtarët e Shtabit të Përgjithshëm të UÇK’së identifikuan disa persona si ‘tradhëtar’ dhe ‘kolaboracionist’ të trajtohen pa mëshirë. Kështu thuhet në pikën 36 të aktakuzës.

“36. Nga viti 1994 e tutje, gjatë gjithë periudhës së akuzës, deklarata të ndryshme publike të Shtabit të Përgjithshëm morën përgjegjësinë për miratimin, legjitimitetin dhe inkurajimin e sulmeve dhe vrasjen e kundërshtarëve dhe kërcënimin në mënyrë të qartë të tjerët kundërshtarë me të njëjtin fat. Kundërshtarët u deklaruan si ‘tradhtarë’ dhe ‘kolaboracionist’ të ‘ndëshkohen’ dhe të trajtohen ‘pa mëshirë’. Njëkohësisht, përmes deklaratave dhe veprimeve publike në terren, përfshirë kërcënimin, poshtërimin, dhe largimin, duke përfshirë vrasjen e kundërshtarëve, anëtarët e Shtabit të Përgjithshëm u përpoqën të pozicionohen si zëri i vetëm i ligjshëm dhe përfaqësues dhe populli shqiptar i Kosovës”.

Në vazhdimësi të aktakuzës, në pikën 37 të saj përmendet se bashkëpuntorët e Thaçit, Veselit, Selimit dhe Krasniqit, të cilët kishin role kryesore në UÇK, të cilët ishin të përfshirë në strukturat e policisë dhe inteligjencës ushtarake, sipas aktakuzës, kanë identifikuar dhe targetuar kundërshtarët e tyre duke i rrëmbyër, keqtrajtuar dhe marrë në pyetje, shkruan Express.

“37. Anëtarët e JCE duke përfshirë ata që janë të lidhur ngushtë me Hashim THAÇI, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI dhe Jakup KRASNIQI, mbajtën role kryesore në UÇK, dhe më pas strukturat e PGoK. Anëtarët e JCE, duke përfshirë edhe ata në strukturat e policisë dhe inteligjencës ushtarake, kanë identifikuar dhe targetuar kundërshtarët duke kryer vepra, rrëmbim, marrje në pyetje dhe keqtrajtim. Të paktën nga Prilli 1998, kanë vazhduar gjatë gjithë periudhës së akuzës, anëtarët e UÇK-së kanë operuar duke arrestuar qindra kundërshtarë, janë keqtrajtuan dhe / ose u vrarë nga Anëtarët e JCE”, thuhet në aktakuzë.

Thaçi, Veseli, Selimi e Krasniqi po akuzohen se kanë kryer edhe vrasje, tortura, abuzime dhe zhdukjen me forcë të personave.

Në aktakuzën e konfirmuar nga Gjykata Speciale thuhet se Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi dhe Jakup Krasniqi zhvilluan fushata të persekutimit kundër kundërshtarëve në komunat e shumta të Kosovës dhe në rrethet e Kukësit dhe Hasit në veri të Shqipërisë.

Thuhet se përndjekja u krye në baza politike dhe etnike, shkruan Gazeta Express. Ata thuhet se kanë kryer arrestime dhe ndalime të paligjshme arbitrare, zhdukja me forcë e personave, kushtet çnjerëzore në vendet e paraburgimit, abuzimi fizik dhe psikologjik.

Po ashtu thuhet se kanë bërë tortura, vrasje, kërcënime dhe ngacmime.

SHPËRNDAJE