Prizren, 8 nentor (Nefail MALIQI) -Pas kthimit nga misioni yne ne Kosove. Agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” ishte mysafire, dy ore ne mesin e  ushaterve zvceran- Swisscoy-it ne Prizren.. Nga reportazhi yne mund te mesoni pe rolin dhe misonin e Swisscoyit ne Kosovë, sa ushtare zviceran sherbyen paqes ne Kosove nga viti 1999? Sa femra e sa meshkuj? Sa prej tyre dhane jeten per Kosove? Pra keto jane disa pyetje qe na u perjgigjen oficeret dhe ushtaret  zviceran.

 

20 vjet Swisscoy ne Kosove me një qellim: venia dhe ruajtja e paqes dhe stabilitetit!

Që nga viti 1999, Zvicra ka qenë e pranishme me një kontigjent të ushtrisë në Kosovë. Në 20 vjet, më shumë se 650 gra dhe rreth 8.500 burra morën pjesë në një mision Swisscoy në shtetin e ri të lindur nga lufta mesd shuipatreve etnik dhe serbeve. Për zviceranët e përfshirë në vend, ky mision ka mbetur i rëndësishëm. Më shumë se 8,500 burra (dhe 650 femra) kanë shërbyer në një kontigjent të ushtrisë zvicerane në Kosovë që nga viti 1999, njfton agejcnia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Prizreni

Do perkujtuar se nga 23 qershor 1999, dy javë pas përfundimit të luftës midis Serbisë dhe Kosovës (12,000 të vdekur gjate krimeve e masakrave serbe, perfshire ketu edhe spastimet etnike, duke debuar e rreth nje mlion civileve) Këshilli Federal me iniciativen e ish-presidneti te athershem Adolg Ogit,  vendosi të marrë pjesë në misionin e paqeruajtjes ushtarake të udhëhequr nga NATO (KFOR).

Në tetor, kontigjenti i parë i Kompanisë Zvicerane (Swisscoy), i përbërë nga 160 ushtarë, shkon në punë. Të paarmatosur për shkak të ligjit të ushtrisë së kohës.

Në fillim, Swisscoy ishte një njësi mbështetëse logjistike për trupat e tjerë të KFOR-it: ai kontribuoi në ndërtimin dhe mirëmbajtjen e kampeve, trajtimin e ujit të pijshëm dhe rrugëve të riparuara dhe ndërton ura për të siguruar lëvizjen e trupave ndërkombëtare.

Qeveria zvicerane vendos ne vitin 2020 se do te vazhdoje apo jo misionin e Swisscoy-it ne Kosovë 

Ishte vetëm në 2002, kur mbërriti në Kosovë kontigjenti i parë i këmbësorisë së armatosur zvicerane, që kompania ishte në gjendje të merrte pjesë në patrulla, mbrojtjen e karvaneve dhe sigurimin e kampeve. Sot, Zvicra është e përfshirë në Ekipet Ndërlidhëse dhe Monitoruese (LMT), në transportin e pajisjeve dhe pastrimin e minave.

Kontigjenti zviceran filloi me deri në 235 ushtarë, dhe ka qenë në rënie të vazhdueshme vitet e fundit. Në zgjatjen e fundit të mandatit, anëtarësia është zvogëluar në 165 që nga tetori. Sa i përket nëse misioni do të rinovohet, do të duhet të prisni vendimin e Parlamentit vitin e ardhshëm.

SHPËRNDAJE