“Ne nuk i japim Kosovës, por ne kemi nevojë për paqe” (“Ne damo Kosovo, ali nam treba mir“) eshte ky titulli i disa mediave serbe qe percjellin nje mesazh te presidentit te Serbise Aleksander Vucic drejtuar Prishtinës, refren ky i cili 17 vite me pare ishte degjuar nga diktatori serbe Slobodan Miloshevi, citon agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, në fjalimin e tij në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së ka thënë se paqja dhe stabiliteti në gjendje të e Ballkanit Perëndimor për zhvillimin e rajonit që Serbia është e angazhuar për këtë qëllim dhe do të mbështesë forcimin e rolit të OKB-së, por se “nuk jep Kosovën ose të heqë dorë nga lufta neutralitetit “.

Presidenti serb theksoi se është e rëndësishme të flasim për Ballkanin, sidomos pjesën e saj perëndimore, “sepse pa një pamje të zakonshme dhe më gjerë nuk do të jetë në gjendje për të zgjidhur problemet tona.”

 

“Shtetet e Bashkuara po paguajnë Prishtinën”


Duke folur për pikëpamjet mbi pavarësinë e Kosovës dhe pozicionet në SHBA, Vucic
– Ne dhe amerikanët nuk pajtohemi për këtë. Ata e njohën pavarësinë e Kosovës, po i ndihmojnë ata të mbledhin vota për t’u bashkuar me UNESCO. Ne kemi qëndrim të kundërt në këtë çështje, por amerikanët janë partnerë të rëndësishëm në Serbi. Asnjë Amerikanët nuk kanë asnjë zgjidhje në lidhje me çfarëdo zgjidhje e diskutuar në botën moderne – tha ai.
Ai tha se numri një kërkesë për një të ardhme të begatë në rajon për të ruajtur paqen dhe stabilitetin dhe në këtë drejtim theksoi se Serbia është duke investuar shumë në rajon. Presidenti gjithashtu theksoi rëndësinë e rrugës së Serbisë për anëtarësim në Bashkimin Evropian. Ai vuri në dukje se partneri i Bashkimit më i rëndësishëm tregtar dhe investimet e Serbisë, dhe rruga drejt BE është rruga drejt stabilitetit më të madh dhe progresit ekonomik dhe forcimin e demokracisë.

“Ne besojmë se kjo politikë është një nga të cilat, pavarësisht nga vështirësitë në BE dhe në vendet kandidate duhet t’i jepet mënyrën më të mirë të mundshme. Ne duam të jemi pjesë e BE-së, por në disa vende në Ballkan dhe Serbi-trajtohen ndryshe se tjetri,” tha ai Vuqiq ka shtuar se nuk do të kërkojnë të marrin kohën tonë për të përshpejtuar në Bashkimin, por të trajtohet si shtet ka marrë që nga viti 2004.

Presidenti serb tha se “arritja e një zgjidhje politike të prioritetit kombëtar të Kosovës, një çështje që ka një ndikim të madh në ekonominë tonë.”, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

“Ti e di unë nuk e njohin pavarësinë e shpallur në mënyrë të njëanshme të Kosovës” kujton Vucic u bëri thirrje vendeve anëtare të OKB-së për të mos lejuar pranimin e Kosovës në UNESCO.

Serbia nuk do ta njohë Kosovën, tha ai, por gjithashtu tha se është duke bërë përpjekje për të gjetur një zgjidhje që do të mundësojë të progresit, paqes dhe stabilitetit në rajon.

Ai ka thënë se në dialogun e Brukselit mes Beogradit dhe Prishtinës ka arritur shumë me jo shumë të lehta dhe kompromise nga të dyja palët, duke shtuar se katër vitet e dialogut askush nuk u vra në tensionet ndër-etnike në Kosovë.

SHPËRNDAJE