Obama: Nuk ishte feja që na sulmoi, ishte Al Qaeda

Sipas gazetës amerikane “Wall Street Journal”, Osama Bin Laden kishte planifikuar një sulmë të dytë më të ashpër se atë të 11 shtatorit në ditën e pavarësisë së SHBA- ve, më 4 korrik.

Me këtë sulm historia do të përsëritej, pasi Osama Bin Laden kishte filluar përzgjedhjen e ekipit sulmues për 11 shtatorin e ri. Ashtu si kishte ndodhur edhe në projektin e parë, shefi i Al Kaedës ishte shumë kërkues me skuadrën që do të mblidhte bashkë për të përmbushur misionin.

Kandidatët e sugjeruar nga shefi operativ Atijah Rahman Abd Al, ishin djegur nga lideri i Al Kaedës, duke shkaktuar kështu edhe konflikt me bashkëpunëtorët e tij. Projekti sipas gazetës amerikane kishte filluar, ndërsa anëtarët e Al Kaedës ishin ende në fazën e studimit.

Khaled Sheikh Mohammed, i dyshuar dhe akuzuar si mendja e planit ishte refuzuar dy herë bashkë me projektin e tij. Të tjera diskutime kishin lindur edhe në radhët e kamikazëve pasi duket se Bin Laden u kishte imponuar me kokën e tij disa terroristë.

Faktet për një 11 shtator të ri, u shfaqën pas vrasjes së Bin Ladenit dhe ishin bazuar në dokumentet që komandot amerikane sekuestruan në ndërtesën e tij në Abotabad.

Sipas ekspertëve mbështetur edhe në të dhënat e inteligjencës, besohet se Bin Laden kishte një shans të ndikonte në veprimet e lëvizjes së radhës.

SHPËRNDAJE