dyyyGjenevë UN, 5 tetor  –Portuguese Antonio Guterres nga sot edhe zyrtarisht eshte sekretar i ri i OKB-së ne vedn te Ban Ki Moon i cili ka marrë të enjten mbështetje unanime nga 15 anëtarët e Këshillit të Sigurimit të bëhet tjetër sekretari i përgjithshëm i OKB-së, tha se diplomatët pas një takimi me dyer të mbyllura, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”.

 

Ish kryeministri i Portugalisë ishte e preferuar pas mbarimit para gjashtë sondazheve paraprake. Ajo ende duhet të miratohet nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së, e cila duhet të jetë një formalitet, para se të marrë detyrën më 1 janar. Ai do të ketë sukses të Jugut Korean Ban Ki-moon.

Aktual Sekretari i Përgjithshëm i Ban Ki-moon e OKB-së tha të enjten në Romë, Antonio Guterres ishte “një zgjedhje e shkëlqyer”. Ish-kryeministri portugez është gati për t’u zgjedhur për të pasuar atë.

“Unë e di shumë mirë Guterres dhe unë e konsideroj atë një zgjedhje e shkëlqyer”, tha Ban Ki-moon në margjinat e një takimi me presidentin italian Sergio Mattarella.

ratifikim

Antonio Guterres, Komisioneri i Lartë i gjatë i OKB-së për Refugjatët, “tregoi një dhembshuri të fortë për miliona njerëz të detyruar nga shtëpitë e tyre”, ka thënë Ban Ki-moon Ban.

“Përvoja e tij të fundit si kryeministër i Portugalisë, njohuritë e tij të gjerë të çështjeve botërore dhe inteligjenca e tij të prirur do të jetë shumë i dobishëm për atë për të udhëhequr Kombet e Bashkuara në një periudhë vendimtare,” ai u përpoq përsëri.

Ban Ki-moon po ashtu erdhi në ratifikimin e marrëveshjes klimatike Paris, i cili kaloi pengesën e fundit të mërkurën para se të mund të hyjë në fuqi më 4 nëntor, duke e quajtur ngjarjen “një ditë historike për të Kombeve të Bashkuara dhe njerëzimi “.

“Unë jam i kënaqur të them se 73 vende, që përfaqësojnë mbi 58% të emetimeve të gazeve serë () tani ratifikoi zyrtarisht marrëveshjen,” tha ai.

SHPËRNDAJE